Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Πρωθυπουργός - θεατής εξελίξεων !


Ανέβαλε μέχρι... νεωτέρας ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τη συζήτηση για τον πολιτικό σχεδιασμό και τις πολιτικές πρωτοβουλίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου που ζητούν οι υπουργοί, προκαλώντας περισσότερη αβεβαιότητα και εκνευρισμό.
Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συγκάλεσε χθες την Κυβερνητική Επιτροπή για να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, επικαλέστηκε την έκθεση της Τρόικας, που αναμένεται, την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στην Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί ...την Κυριακή και τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου για να πει στους υπουργούς ότι ακόμα δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για να συζητηθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση και η συζήτηση επ' αυτών θα επαναληφθεί όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
«Δεν θέλω να συζητήσουμε τώρα τα πολιτικά. Το τοπίο δεν είναι ακόμα καθαρό» , φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, επικαλούμενος κυρίως τη συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, για την οποία άφησε να εννοηθεί (όπως και ο κ. Βενιζέλος αργότερα) ότι μεγάλο μέρος των αποφάσεων που αναμένονται για την Ελλάδα θα λήξουν εκεί. 
Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε αρκετούς υπουργούς που υποστηρίζουν ότι... η κυβέρνηση οδεύει χωρίς πολιτικό πλαίσιο σε κρίσιμες αποφάσεις και δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί.  
Οι ίδιοι έλεγαν για τον κ. Παπανδρέου ότι είναι φανερό πως αποφεύγει μία απαραίτητη κουβέντα που πρέπει άμεσα να γίνει στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενισχύοντας μάλιστα την άποψη που έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, δεν συζητά με την Τρόικα και απλώς περιμένει να ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα.
Οι κύριοι Σκανδαλίδης και Λοβέρδος μάλιστα φέρονται στο τέλος της συζήτησης να είπαν στον κ. Παπανδρέου πως αν ο λόγος για τον οποίο δεν συζητά στα κυβερνητικά όργανα είναι ο φόβος των διαρροών -θέτοντας ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τα στελέχη της κυβέρνησής του- , τότε ας ενεργοποιήσει παλαιότερο αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να δει τους υπουργούς κατ' ιδίαν για να ακούσει τι έχουν να του πουν χωρίς το φόβο των διαρροών.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου άκουσε, αλλά δεν απάντησε, ενώ κατά την εκτίμηση άλλων στελεχών ο κ. Παπανδρέου όντως αποφεύγει μία γενική συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή επί πολιτικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων, σκεπτόμενος ότι θα εξελιχθεί σε ενδοκυβερνητική κρίση, με βάση τις επιδιώξεις του καθενός.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών για τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Χρονοδιάγραμμα
Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να υποστήριξε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τα σενάρια που τρέχουν (εφαρμογή της συμφωνίας της 21 ης Ιουλίου και «βαθύτερο»  κούρεμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, αν και αορίστως άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση περιμένει κάτι καλύτερο από τις αλλαγές  που θα προκύψουν σε ό,τι συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου).
Ο κ. Κουτρουμάνης φέρεται να επιβεβαίωσε την πίεση της Τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τις επόμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση φέρεται να μη θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο με την Τρόικα.
Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ έλεγαν ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί π Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επιβεβαίωναν, πρώτον, ότι η Τρόικα επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων ώστε να χαμηλώσει το εργασιακό κόστος υπέρ της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους) και, 
δεύτερον, ήδη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων εις βάρος των κλαδικών.
(Eλεύθερος Τύπος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: