Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Μην τολμήσετε ούτε υποθήκες ούτε χρεοκοπία»

Μην τολμήσετε να χρεοκοπήσετε τη χώρα με οποιαδήποτε φραστική παραλλαγή. 
Αυτό το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις δάνειες δυνάμεις έστειλε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλυσε τους λόγους γιατί αυτό με οποιοδήποτε πρόσχημα θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, πέταξε το «γάντι» στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, γιατί...
καλύπτει τον κ. Βενιζέλο που μίλησε για «επιλεκτική χρεοκοπία», ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, συγκλίνοντας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τέλος, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «εμπράγματες εγγυήσεις στο νέο ελληνικό χρέος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας με τον λόγο της αλήθειας, επισήμανε για το θέμα της χρεοκοπίας: «Η λέξη “χρεοκοπία” απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας. Δεν τη θέλουμε, δεν τη χρησιμοποιούμε. Δεν την επιτρέπουμε καν ως σκέψη. Η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η λέξη, λοιπόν, “χρεοκοπία” απαγορεύεται κι αυτό ισχύει για όλες τις παραλλαγές της. Και η ελεγχόμενη και η επιλεκτική και η περιορισμένη. Ακόμη και στην αγγλική εκφορά του όρου, το λεγόμενο selected default».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, τόνισε: «Ας μην ξεχνά ο πρωθυπουργός, ο οποίος μέχρι χθες κατηγορούσε όσους χρησιμοποιούσαν τη λέξη “χρεοκοπία”, ότι εξυπηρετούν όσους θέλουν να κερδίσουν από την κατάρρευση της χώρας. Τώρα που τα λέει ο κ. Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρός του, τι έχει να πει ο κ. Παπανδρέου;»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας της χώρας, τονίζοντας:

- Ακόμη και μια επιλεκτική χρεοκοπία θα σταματήσει τη ροή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

- Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δίνουν κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να πάρουν δάνεια σε ρευστότητα.

- Η ύφεση θα μεγαλώσει απότομα και η οικονομική παράλυση θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

- Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν έχει γίνει σε καμία χώρα της ευρωζώνης.

- Αν αποδεχτούμε την επιλεκτική χρεοκοπία, τότε σύντομα θα γίνει χρεοκοπία.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει στους εταίρους μας ότι «αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερα. Οτιδήποτε θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον ομαλό εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με ρευστότητα, πρέπει να απορρίπτεται. Γιατί χωρίς ρευστότητα παραλύουν τα πάντα. Στο βαθμό που η λεγόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία» θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον ομαλό εφοδιασμό σε ρευστότητα, την απορρίπτουμε. Δεν την εξωραΐζουμε, δεν την ωραιοποιούμε». Μιλώντας επίσης για τις θέσεις της Ν.Δ., τόνισε: «Μπορούμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε: «Με έκδοση ευρωομολόγων ή με νέο δάνειο αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη. Τα ευρωομόλογα τα έχω υποστηρίξει από πέρυσι. Είναι η μόνη υγιής λύση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Κλείνοντας την εισήγησή του στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε: «Δεν θα είμαστε η συνέχεια του χθες. Θα είμαστε η ρήξη με το χθες που θα θεμελιώσει ένα πολύ διαφορετικό αύριο. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Τις εκλογές τις ζητήσαμε ήδη. Και οι εκλογές πλησιάζουν. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Και θα είμαστε».


Νίκος Ελευθερόγλου
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: