Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Κυρίαρχος ο Κυρ. Μητσοτάκης στον κεντρώο χώρο - Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ, ντέρμπι ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα 17,5 μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σε περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Την ίδια στιγμή στη δεύτερη θέση με 12% βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον δεύτερο να «τσιμπάει» 0,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, παραμένει κυρίαρχος στο Κεντρώο χώρο, ενώ οι περισσότεροι διαφωνούν με τις καταλήψεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές τι θα ψηφίζατε;», τα ποσοστά που καταγράφτηκαν στη δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως και 1η Μαρτίου σε δείγμα 1.106 ψηφοφόρων ήταν: ...

  • ΝΔ: 29,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 12%
  • ΠΑΣΟΚ: 12%
  • ΚΚΕ: 7,5%
  • Ελληνική Λύση 7%, 
  • Νίκη 3%
  • Πλεύση Ελευθερίας 2,5%
  • Σπαρτιάτες: 2,5%
  • Νέα Αριστερά  2,5%
  • ΜέΡΑ25 2%.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 13%.

Στην εκτίμηση ψήφου, με βάση κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ συγκεντρώνει 35,5% ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δίνουν και πάλι μάχη συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 14%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 8,5%, το κόμμα της Νίκης με 4%, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά 3%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2,5%.

Για τις ευρωεκλογές 

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, στην ερώτηση αν θα πάτε να ψηφίσετε το 86% δήλωσε ότι θα πάει να ψηφίσει.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά 34% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος ισοψηφούν με 6% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%.

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Κεντρώο χώρο καθώς λαμβάνει ποσοστό 34% με τον Στέφανο Κασσελάκη να περιορίζεται στο 10%, τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 8%, και τους Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο στο 6%, αντίστοιχα.

Για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση ήταν αυτό των μη κρατικών πανεπιστημίων και το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή. 

Στην ερώτηση κατά την άποψή σας, τι είναι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη λειτουργία στη χώρα μας, μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το 52% πιστεύει πως είναι στη σωστή κατεύθυνση με κάποιες βελτιώσεις ωστόσο. 

Όσον αφορά τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, κι αν είναι ο σωστός ή όχι τρόπος αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου, το 53% διαφωνεί με αυτές και το 40% συμφωνεί.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση τι τελικά βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική άποψη επί του συνόλου του δείγματος το 56% απαντά ότι το κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο, το 25% τα ίδια και μόλις το 8% δυναμωμένο. 

Αντίθετα, ανάμεσα σε εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 45% πιστεύει ότι το κόμμα βγήκε ενισχυμένο μετά το συνέδριο, το 38% το ίδιο και το 10% αποδυναμωμένο. 

Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη επί του συνόλου του δείγματος το 37% πιστεύει ότι μετά το συνέδριο βγαίνει αποδυναμωμένος, 34% τα ίδια και το 17% ενισχυμένος. 

Όσον αφορά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και πώς βγαίνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος μετά το συνέδριο, επί του συνόλου του δείγματος το 48% λέει αποδυναμωμένος, 31% τα ίδια και το 7% ενισχυμένος. 

Γενικότερα, μετά το συνέδριο συγκριτικά και επί του συνόλου του δείγματος το 56% πιστεύει πως γενικά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει αποδυναμωμένο, το 48% ο Αλέξης Τσίπρας και το 37% ο Στέφανος Κασσελάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: