Η κάλπη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου θα αποτελέσει την πρώτη καταγραφή των πολιτικών συσχετισμών μετά τις εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει τη νέα γραμμή εκκίνησης για τους κεντρικούς παίχτες του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Ένα αποτέλεσμα, που θα απαντά επί της ουσίας στα διλήμματα που οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν στους πολίτες...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει το διακύβευμα της ευρωκάλπης για την κυβέρνηση του, λέγοντας ότι οι ευρωεκλογές θα δείξουν «αν η Ελλάδα θα παραμείνει πολιτικά σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον και με την οικονομία σε ανάπτυξη εν μέσω φόβων για ύφεση στην Ευρώπη».
Ταυτόχρονα, η κάλπη αυτή θα κρίνει, κατά τον πρωθυπουργό, «πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών», επιχείρημα, που για παράδειγμα οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα ενισχύουν, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς επίκειται μια νέα διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπουν την προοπτική αλλαγής συσχετισμών στον χώρο της αντιπολίτευσης, μετά τις ευρωεκλογές, κάτι, που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ήδη. Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προχθές στο κομματικό ακροατήριο της ΔΑΠ, σχολίασε ότι για τα άλλα κόμματα μπορεί τα ποσοστά να σημαίνουν εσωτερικές ανακατατάξεις στην «επετηρίδα» της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση εισέρχεται σε προεκλογική εγρήγορση όχι μόνο για να επικοινωνήσει τα όσα έχει καταγράψει ως κυβερνητικό έργο, αλλά και για να «ξορκίσει» την αποχή, με τον κ. Μητσοτάκη να την χαρακτηρίζει «μήνυμα αδιαφορίας» και την χαλαρή ψήφο, που ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως «ανέξοδη διαμαρτυρία».
Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση στους τρεις εναπομείναντες μήνες έως την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου είναι να πείσει τους πολίτες για το δίλημμα της κάλπης, που θέτει.
Στην στρατηγική του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχουν 3 «φάκελοι», με τα θέματα, που αυτή την ώρα προτεραιοποιούνται ως μείζονα στη «μάχη» της καθημερινότητας.
Αύξηση εισοδημάτων σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υγεία και ασφάλεια μπαίνουν στην αιχμή του κυβερνητικού έργου.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό επόμενος «σταθμός» είναι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου , που θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με εφαρμογή από την 1η Απριλίου, ένα μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων και απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις.
Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,1 δισ., γεγονός, που αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» νέων μέτρων στήριξης των ευάλωτων, με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα, παρά το γεγονός ότι έως τώρα οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Στον «φάκελο» της ακρίβειας έχουν ήδη περιληφθεί τα επιπλέον μέτρα, που τέθηκαν από την Παρασκευή σε εφαρμογή με μειώσεις τιμών σε περίπου 4 χιλιάδες προϊόντα, όπως τα καθαριστικά σπιτιού, τα είδη προσωπικής υγιεινής και βρεφικές πάνες. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα «διορθώνοντας τις στρεβλώσεις στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά».
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ασφάλειας. Άλλωστε, η αναγνώριση ότι το περιβάλλον, που δημιουργείται τείνει να γίνει εξαιρετικά προβληματικό, είχε οδηγήσει στην επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την ηγεσία του υπουργείου πολιτικής προστασίας.
Έτσι, η εξάρθρωση μιας «νεοτρομοκρατικής» όπως χαρακτηρίστηκε, οργάνωσης, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο τα θέματα ασφάλειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι «η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψει το ξαναζωντάνεμα της τρομοκρατίας που επιχειρούν ορισμένοι». Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, όμως, αφορά σε κάθε βήμα των πολιτών κι εκεί αποσκοπούν οι νέες προσλήψεις 1.213 δημοτικών αστυνομικών, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια ή η εγκατάσταση νέων καμερών σε βασικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας.
Σε πρώτη προτεραιότητα το επόμενο διάστημα και ο χώρος της υγείας, με το βάρος να πέφτει στην επικείμενη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και την προκήρυξη άλλων 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών.
Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αλλάξει σελίδα ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, με την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου, που δίνει το «πράσινο φως» στη λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων και αυτό συνιστά την τελευταία τομή, που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναγάγει το θέμα σε μία ξεκάθαρη νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μονοπώλιο έως τώρα, της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος και την «πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος». Η κοινοβουλευτική «μάχη» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, θα δώσει και τον τόνο της προεκλογικής «μάχης» που θα ακολουθήσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη περάσει στην επίθεση χαρακτηρίζοντας αντίφαση την αρνητική θέση του Στέφανου Κασσελάκη, σε σχέση με την προσωπική του πορεία, ενώ χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα, φαίνεται να διαμορφώνει πλέον το «μέτωπο» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «αυτά είναι προβλήματα εκείνων που ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα και όσων φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου