Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Έκρηξη στην Οδησσό: Τρεις νεκροί - Ασφαλής η ελληνική αποστολή

Έκρηξη σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό, λίγο πριν
τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «καλά στην υγεία τους». 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η έκρηξη έγινε στα 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή. Στην πόλη βρίσκεται ο πρωθυπουργός για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά της ΕΡΤ στην Ουκρανία, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση...
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από την επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίτερα οι ρωσικές δυνάμεις στην Οδησσό. Το τηλεοπτικό κανάλι Suspilne μετέδωσε επίσης ότι ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρότερη αντιαεροπορική άμυνα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν για το περιστατικό ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της αποστολής του».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτός του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του πρωθυπουργού, στην ελληνική αποστολή μετέχουν η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, όπως και ο προσωπικός φωτογράφος και ο προσωπικός οπερατέρ του κ. Μητσοτάκη. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της ΕΡΤ και με βάση την ενημέρωση που είχαν από τις ουκρανικές αρχές, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα στην πόλη της Οδησσού.

Αναφορές στο Telegram κάνουν λόγο για πυραυλική επίθεση, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε με drone.

Έκτακτη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό, πριν βρεθεί στο Βουκουρέστι για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η επίσκεψη - αστραπή πραγματοποιείται στο περιθώριο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι όπου θα μεταβεί στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενόψει των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε βρεθεί στην Αθήνα προ μηνών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι για να του εκφράσει τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και οι επικεφαλής κεντροδεξιών κομμάτων που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν το μανιφέστο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Οι ηγέτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, η δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός.

Από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επισημαίνουν ότι η ΝΔ επικράτησε στις περσινές εκλογές αυξάνοντας τα ποσοστά της σε σχέση με τις κάλπες του 2019, έχοντας αναδειχθεί πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα κεντροδεξιά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: