Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Το τάβλι υπό διωγμό στους μικρασιατικούς συνοικισμούς – Ένα κοινωνικό σχόλιο για την Ελλάδα του 1955

Ο Νίκος Καραμπουρνιώτης εντόπισε μια ενδιαφέρουσα είδηση στην εφημερίδα «Προσφυγικός Κόσμος», σε φύλλο του 1955
«Κυνηγός» της εφημερίδας Προσφυγικός Κόσμος είναι ο Νίκος Καραμπουρνιώτης του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες», ο οποίος σε φύλλο του 1955 εντόπισε μια είδηση για το τάβλι, το οποίο ήταν υπό διωγμό στους μικρασιατικούς συνοικισμούς. Στο κείμενο γίνεται κυρίως κοινωνικό σχόλιο για την κατάσταση στην Ελλάδα, την εικόνα της.
Το κείμενο έχει ως εξής:...
Η Αστυνομία απαγόρεψε να παίζεται τάβλι στα πεζοδρόμια εις τους προσφυγικούς συνοικισμούς των Μικρασιατών αδελφών και έξω γενικά από τα καφενεία των, με τα παίγνια που «μας εκουβάλησαν». Για λόγους λέγει… τουριστικούς.
Έτσι γίνεται πάντα στον τόπο αυτόν. Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.
Δεν υπάρχει πια άλλο ζήτημα τουρισμού για να το κανονίσουμε. Μόνο το αθώο τάβλι είχε μείνει που μας δυσφημούσε. Γι’ αυτο και έπρεπε να μην παίζεται δημόσια.
Όποιος δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα και τύχει να διαβάσει αυτή την είδηση θα μας μακαρίζει ασφαλώς, που λύσαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν μια καλή εμφάνιση της πόλεως.
Όταν όμως έλθει στην Ελλάδαν θα του φανούν τα πράγματα διαφορετικά. Φτάνει να ξέρει να βλέπει και να μην είναι επιεικής.
Σε πολλές γειτονιές υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι όπου οι οδηγοί των φορτηγών ρίχνουν λαθραία καθημερινώς σκουπίδια, ψοφίμια και άχρηστα υλικά.
Σε πολλές συνοικίες υπάρχουν μισοτελειωμένες οικοδομές που έχουν μεταβληθεί σε άντρα ακολασίας και δημόσιους κοπρώνες.
Στους δρόμους κυκλοφορούν πωλητές φαγώσιμων που από τη βρόμα δεν πιάνονται ούτε με τσιμπίδα.
Μερικοί εισπράκτορες επικοινωνιακών μέσων έχουνε κάτι νύχια μαύρα, κάτι χέρια ακάθαρτα και μια αξυρισιά που τρομάζεις.
Οι φωνές εξάλλου των πωλητών της αγοράς ουδεμία σχέση έχουν με τη λαλιά των πωλητών της Σμύρνης, αλλά γκαρίζουν σαν γαϊδούρια.
Έχουν επιγραφές ανορθόγραφες και τόσα άλλα σιχαμερά που τους μάρανε το τάβλι που εκουβάλησαν οι Μικρασιάτες, λέγει ο κύριος κράτος!
Δεν μας ενδιαφέρει η δίωξη του, μα ήταν άκακο το κακόμοιρο.
Το μόνο που είχεν εις βάρος του ήταν ότι μαζί με το κομπολόι και την τράπουλα αποτελούσαν την αντιπολίτευση στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. 
Ευτυχώς δε έθεσαν επί διωγμόν το κομπολόι.

Φωτο: EUROKINISSI - Καφενείο "Απόλλων" στους Δελφούς - του Μιχ. Καραγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: