Για να διατηρήσει και να επιβεβαιώσει στην κάλπη αυτά τα ποσοστά, η κυβερνητική στρατηγική επικεντρώνεται σε δύο βασικές κατευθύνσεις, στη λεγόμενη «μάχη» της καθημερινότητας, παράλληλα με την οικονομία.
Η κυβέρνηση προτάσσει την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων και στόχο μετρήσιμα αποτελέσματα, δηλαδή μείωση τιμών, αλλαγή εικόνας στον χώρο της υγείας, με τη λειτουργία για παράδειγμα των απογευματινών χειρουργείων, ενίσχυση της ασφάλειας με συνεχείς περιπολίες, προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία και μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας.
Είναι χαρακτηριστική της σημασίας, που θέλει να αποδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στα θέματα αυτά, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διαπιστώσει τα αποτελέσματα των μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και η αναφορά του αμέσως μετά, στην αύξηση των εισοδημάτων κατά 20% την τελευταία τετραετία, την ίδια ώρα, που δεν απέκλειε το ενδεχόμενο νέας δημοσιονομικής στήριξης των ευάλωτων, παραπέμποντας πιο κοντά στην περίοδο του Πάσχα τις όποιες αποφάσεις.
Στην τελική ευθεία πριν τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και το σχέδιό της για το δημογραφικό, στο οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν νέα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες, κυρίως τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Πέραν της σημασίας, που η κυβέρνηση αποδίδει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο έχει ήδη σημειώσει ως μείζον, είναι σαφές ότι το σχέδιο αυτό θα ερμηνευτεί και ως μία «ρελάνς» απέναντι στην ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που προκάλεσε μεν εγκωμιαστικά σχόλια ακόμη και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, οδήγησε, όμως, σε αναταράξεις στο εσωτερικό και απώλειες προς τα «δεξιά» για τη Νέα Δημοκρατία.
Από τι κινδυνεύει η κυβέρνηση; Από συμπεριφορές αλαζονείας, κοινώς από «αυτογκόλ». Η αποστολή e-mail από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου προς Έλληνες του εξωτερικού αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την επιστολική ψήφο και δίνει το «πάτημα» στην αντιπολίτευση να θέσει ζήτημα αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας. Το υπουργείο εσωτερικών διαψεύδει κάθε εμπλοκή του, διενεργεί εσωτερικό έλεγχο, ενώ η εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, αν καταλήξει σύντομα σε συμπεράσματα, ενδεχομένως να είναι εκείνη, που αναμένεται να κλείσει ή όχι το θέμα.
Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τους συσχετισμούς δυνάμεων, είναι διαφορετικό και αποκτά υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Το μπαράζ εσωκομματικών τριβών συνεχίζεται, βάζοντας πλέον σε πρώτο πλάνο και για πρώτη φορά, τα οικονομικά του κόμματος.
Η εισαγγελική έρευνα, που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας για την εταιρεία που διαθέτει ο Στέφανος Κασσελάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό, «ανοίγει» ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Η έρευνα θα εξετάσει την εταιρεία από την οποία φέρεται να αντλήθηκαν τα 250.000 ευρώ, που έδωσε με τη μορφή «δανείου» ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι παραμονή Χριστουγέννων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα, που στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους να «παλεύουν» μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, με τις περισσότερες μετρήσεις να κατατάσσουν το κόμμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ και την δημοσκόπηση της Pulse να καταγράφει «ισοβαθμία» για πρώτη φορά μετά από καιρό.
Αντίστοιχα, το ερώτημα, που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις και καλείται να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη, είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει σχεδόν τίποτα από τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τη φθορά των 5 χρόνων στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η στασιμότητα των ποσοστών του, αλλά και των ποσοστών του Νίκου Ανδρουλάκη, αποτελούν κατά κάποιους, αντανάκλαση της σύγχυσης και της προσπάθειας, που καταβάλει να πει «όχι σε όλα», που σε πολλά θέματα αποπνέουν οι θέσεις του.
Επιστολική ψήφος, απογευματινά χειρουργεία, αλλά και μη κρατικά πανεπιστήμια, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, με το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μάλιστα, να προκαλεί για πρώτη φορά και εντάσεις στο εσωτερικό του, καθώς στελέχη, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφοροποιούνται ανοιχτά από την κομματική γραμμή.
Πολλά θα εξαρτηθούν, σε κάθε περίπτωση, από τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την Pulse, πάντως, το 95% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες, αντίστοιχα το ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 91%, ενώ για το ΠΑΣΟΚ, το 76% όσων προτίθενται να το ψηφίσουν, είναι βέβαιοι ότι θα συμμετέχουν τελικά στις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου