Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Δύο χρόνια μετά: Mε την Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο κόσμος παρακολουθούσε συγκλονισμένος καθώς η Ρωσία εξαπέλυε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας την πρωτεύουσά της και σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη κλιμάκωση μιας επίθεσης που στην πραγματικότητα βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη για σχεδόν μια δεκαετία.
Η επίθεση της 24ης Φεβρουαρίου και ο συνεχιζόμενος αυτός πόλεμος κατέστρεψαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, καθώς ισοπεδώθηκαν πόλεις και χωριά, στρατιώτες και πολίτες σκοτώθηκαν, ιεροί χώροι βεβηλώθηκαν, παιδικές χαρές και σχολεία στοχοποιήθηκαν, οικογένειες εκτοπίστηκαν.
Ένα κράτος που γειτνιάζει με τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην ήπειρο, μία από τις ισχυρότερες παραγωγούς σιτηρών σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα από... τα πιο βάναυσα βασανισμένα κράτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία, για την οποία οι περισσότεροι δεν γνώριζαν μέχρι πρότινος σχεδόν τίποτα, έγινε γνωστή από άκρη σε άκρη αυτού του κόσμου εξαιτίας της απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε, με στόχο όχι μόνο την εδαφική της κατάληψη αλλά και τον απόλυτο εκμηδενισμό του λαού της.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία εισέβαλε σε έδαφος ανεξάρτητου κράτους, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, που εισέβαλε με την πολεμική της μηχανή τόσο απροκάλυπτα σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλάζοντας για τα καλά τα συμφωνηθέντα των σταθερών συνόρων στην Ευρώπη μετά το 1945.

Καθώς πλησιάζουμε στη ζοφερή επέτειο των δύο ετών αυτής της βίαιης επίθεσης, είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε το βάρος που έχει σηκώσει η Ουκρανία και το αδάμαστο πνεύμα του ουκρανικού λαού, και να αναθερμάνουμε την υποστήριξή μας σε μία χώρα που συνεχίζει να αντιστέκεται.
Δύο χρόνια τώρα, με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια φίλων και υποστηρικτών από ολόκληρο τον κόσμο, η οικονομικά και στρατιωτικά ανίσχυρη Ουκρανία, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αξιοποίησε τον σημαντικότερο πόρο που είχε, το θαρραλέο, ανεξάρτητο και ελεύθερο πνεύμα του λαού της.
Δύο χρόνια τώρα, η Ουκρανία συνεχίζει να στέκεται ως φάρος ανθεκτικότητας διεξάγωντας έναν ηρωικό αγώνα ενάντια στην επίθεση όχι μόνο ενός εξωτερικού εχθρού αλλά της τυραννίας και ενός καθεστώτος που εκπροσωπεί το αντίπαλο δέος των αρχών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας - των αξιών που μοιραζόμαστε και απολαμβάνουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Δύο χρόνια τώρα, η Ουκρανία, στον αγώνα της για ανεξαρτησία, έχει γίνει κάτι περισσότερο από μια χώρα υπό πολιορκία. Έχει μετατραπεί στην ασπίδα της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου, αποκρούοντας την προέλαση της τυραννίας.
Ωστόσο, ο δρόμος αυτός παραμένει γεμάτος προκλήσεις. Μετά από δύο χρόνια συνεχιζόμενου πολέμου, με περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες (UNHCR, 2024), την ολοένα και μειούμενη αναφορά στις εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο στα μέσα ενημέρωσης, τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου αυτού στις ζωές όλων μας, και τη μείωση των πόρων της Ουκρανίας, η ανάγκη της για διεθνή υποστήριξη δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη.

Η ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια και η ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι απλώς διπλωματικές εκκλήσεις. Είναι επείγουσες ανάγκες για να διασφαλιστεί η νίκη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, η ανεξαρτησία ενός κυρίαρχου κράτους και, τελικά, η ειρήνη στην Ευρώπη.

Αυτό το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 17:45, η Ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα πραγματοποιεί ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας από το Πανεπιστημίο προς το Σύνταγμα και συλλαλητήριο με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο ετών από την εισβολή. Όσες και όσοι στεκόμαστε αλληλέγγυα στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, οφείλουμε να είμαστε εκεί. Για να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή, για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους Ουκρανούς και τις Ουκρανές, για να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στην Ουκρανία στην πιο σκοτεινή της ώρα. Το συλλαλητήριο αυτό είναι ένα κάλεσμα για δράση για όλους όσοι όχι μόνο στηρίζουν την Ουκρανία, αλλά και τιμούν τη δημοκρατία, την ειρήνη και το όραμα ενός μέλλοντος ελεύθερου από τις σκιές της τυραννίας στην Ευρώπη.

Μόνο η συλλογική μας παρουσία μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, αλληλεγγύης και ακλόνητης υποστήριξης σε ένα έθνος που αγωνίζεται όχι μόνο για την επιβίωσή του, αλλά και για τις αξίες που μας καθορίζουν όλους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Αλόνα Τατάροβα

* Η Αλόνα Τατάροβα είναι Ελληνοουκρανή, πολιτική επιστήμονας και Συντονίστρια Έργου του Friedrich Naumann Foundation for Freedom (FNF) Ελλάδας και Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: