Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους για την επίλυση των προβλημάτων τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας
έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες, που προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στην Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στο Facebook με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών, που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας...
«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν», έγραψε.

«Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αγρότες ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα

Mε «αναμμένες μηχανές» στα μπλόκα οι αγρότες μετρούν αντίστροφα για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Με τους Θεσσαλούς αγρότες να ετοιμάζονται να κατέβουν για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα με πάνω από 100 τρακτέρ.

Τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο κομβόι με τρακτέρ από τον Πλατύκαμπο και το Στεφανοβίκειο. Ένα δεύτερο κομβόι από τρακτέρ θα ξεκινήσει από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα περίπου την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, 70 με 80 τρακτέρ θα κινηθούν αύριο στην εθνική οδό για να πάνε στο Κάστρο, όπου θα συναντήσουν άλλους συναδέλφους τους.

Τέλος, το πρωί της Τρίτης όλοι μαζί θα ξεκινήσουν την πορεία προς το Σύνταγμα.

Μαζί τους θα βρίσκονται πολλοί μελισσοκόμοι με τα επαγγελματικά τους οχήματα, ενώ και περίπου 70 πούλμαν με 5.000 αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα.

Παράλληλα, πολλοί αγρότες θα έρθουν στην Αθήνα με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, τα 15 χιλιόμετρα ξεπέρασαν οι ουρές των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων στους παραδρόμους της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος των Θερμοπυλών που είχε διακοπεί η κυκλοφορία από αγρότες. Στις 15:00 το μεσημέρι, οι αγρότες αποφάσισαν να ανοίξουν το δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι στον κόμβο του Μπράλλου στις 12:00 το μεσημέρι μεταφέρθηκαν μηχανήματα από το μπλόκο της Ανθήλης, ενισχύθηκε με μελισσοκόμους από τη Λαμία κι άλλες περιοχές, ενώ αγρότες από την Βόρεια Εύβοια, το Δομοκό αλλά και την υπόλοιπη Φθιώτιδα βρέθηκαν εκεί καταλαμβάνοντας και τα 2 ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας.

Η Aστυνομία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας, όμως μέσα σε λίγο διάστημα χιλιάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο ρεύμα καθόδου προς την Αθήνα με μια ουρά που έφτανε από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες, ενώ στο ρεύμα ανόδου από Αθήνα προς τη Λαμία οι ουρές ξεπερνούσαν και τα 7 km από το Μώλο μέχρι τις Θερμοπύλες.

«ΕΛ.ΑΣ.: Όχι» στις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα

Συνεχείς είναι οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο αρχηγείο της Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν την Τρίτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το επιτελείο της ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους ενόψει του συλλαλητηρίου.

Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί υπό την ηγεσία της ΕΛΑΣ -θα ακολουθήσει και άλλη το απόγευμα και μια ακόμη το πρωί της Δευτέρας- συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ και φυσικά με λεωφορεία.

Στόχος είναι, όπως κατά τις αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, θα υπάρχει χώρος για να σταθμεύσουν τα οχήματα που θα έρθουν στην Αθήνα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τους αγρότες

Σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αποσυμπίεση της οικονομικής πίεσης που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, προχώρησε το τελευταίο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο. Η πανδημία του κορονοϊού αλλά και η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέδειξαν από τη μία τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, τονίστηκαν όμως και τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι γεωργοί της χώρας προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν.

Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της 15μελούς επιτροπής των αγροτικών μπλόκων της χώρας, ανακοινώθηκαν δυο καίριες παρεμβάσεις, σε ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Η πρώτη αφορά «φθηνότερο ρεύμα» στους παραγωγούς και η δεύτερη την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για αγροτικές εργασίες.

Σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε «κλείδωμα» της τιμής κιλοβατόρας σε κάτω από 10 λεπτά για τα επόμενα δυο χρόνια. Η νέα τιμή αφορά καταναλώσεις από 1η Απριλίου, περίοδο που συνήθως οι αγρότες ξεκινούν τις εργασίες στα χωράφια τους.

   Πιο αναλυτικά:

  •   Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώσουν 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

  •  Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές θα χρεωθούν 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

  •  Όσοι είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα καταβάλλουν 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

  • Τέλος, οι λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώσουν 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

Μόλις περάσει η διετία, για τα επόμενα οκτώ χρόνια οι αγρότες θα πληρώνουν για το ένα τρίτο της κατανάλωσής τους, εκτιμώμενη τιμή 9 λεπτά ανά κιλοβατόρα. Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Επιπλέον, όσοι πάροχοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να «ελαφρύνουν» το κόστος παραγωγής στον αγροτικό κόσμο και παράλληλα να του δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το μέλλον για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, έχοντας εκ των προτέρων γνώση του ποσού που θα πληρώσουν για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο

Ένα από τα κύρια αιτήματα των αγροτών όλης της χώρας τα τελευταία χρόνια ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, που οποία είχε καταργηθεί το 2016, εν μέσω μνημονίων. Το περασμένο έτος η κυβέρνηση κατέβαλε περί τα 76 εκατ. ευρώ σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες μέσω της ΑΑΔΕ. Για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι παραγωγοί θα λάβουν συνολικά 82 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 40 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος Μαρτίου, δίνοντάς τους μια «ανάσα» ενόψει της αρχής της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

 ΚΑΠ

Ψηλά στην ατζέντα των αγροτών βρίσκεται η ΚΑΠ 2023-2027 ζητώντας να γίνουν άμεσα αλλαγές. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε στις αρχές του 2023, έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στον πρωτογενή τομέα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 26 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Την εν λόγω συζήτηση στηρίζει η συμμαχία που έχει διαμορφωθεί από χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, την οποία απαρτίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Τα παραπάνω μέτρα ήταν τα τελευταία που ανακοινώθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο, τα οποία σε συνδυασμό με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα δίνει το «μήνυμα» ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα και στους αγρότες. Πριν από λίγο διάστημα είχε ανακοινωθεί ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Επιπλέον, είχε γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Αφορά αποκλειστικά σε αγρότες και θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυξήθηκε επίσης άμεσα (από 3MW σε 6MW), ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW). Τέλος, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: