Μεταξύ 2015 και 2019 ο λαϊκισμός είχε υποσχεθεί πολλά, δεν είχε εκπληρώσει τίποτα και είχε αφήσει την Ελλάδα να ακροβατεί στο χείλος του γκρεμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Νέο Δελχί, στην ετήσια διάσκεψη του Raisina Dialogue.
Η αποστροφή αυτή, σαφώς στόχευε να υπενθυμίσει την αφετηρία της αχρείαστης περιπέτειας που μπήκε η χώρα εξαιτίας των λαϊκιστών και των δημαγωγών, αλλά και τη μεγάλη απόσταση που έχει διανυθεί από τότε.
Συνιστά όμως παράλληλα μια ξεκάθαρη υπόμνηση της καταστροφικής γητείας του λαϊκισμού, ανεξαρτήτως του εάν αυτός είναι αριστερόστροφος ή δεξιόστροφος...
Ενώ όμως ο αριστερός λαϊκισμός απώλεσε τη δύναμη του όταν κυβέρνησε καθώς παρήγαγε αυταπάτες, αποτυχίες και πεταμένες υποσχέσεις, ο ακροδεξιός λαϊκισμός σηκώνει ξανά κεφάλι.
Εκμεταλλεύεται το φόβο και την αγωνία πολλών ανθρώπων μπροστά στο άγνωστο και στο πολύπλοκο και υπόσχεται μια χίμαιρα. Επιστροφή στην ασφάλεια ενός γνώριμου χθες και σε έναν κόσμο ακίνητο, αμετάβλητο και περιχαρακωμένο.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ένα ακόμη τεστ «αντισωμάτων» των κοινωνιών αλλά και του πολιτικού συστήματος, απέναντι στους λαϊκιστές της ακροδεξιάς, οι οποίοι συναντώνται - ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας - στον ακραίο αντιευρωπαϊσμό, και στις «φιλίες» και τις «συμμαχίες» εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η υπόμνηση Μητσοτάκη στη δύναμη του λαϊκισμού, είναι και μια έμμεση προειδοποίηση ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης δεν βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Μπορεί να μην απειλείται από τα φληναφήματα και την καθολική σύγχυση θέσεων και απόψεων από τα αριστερά, όμως μια συμμαχία του δεξιού αντισυστημισμού μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις. Προς ώρας, δεν φαίνεται ούτε πιθανή, ούτε ορατή μια τέτοια σύμπραξη. Αλλά οι φύλακες οφείλουν να έχουν γνώση για τις «δολιοφθορές», που θα είναι πολλές στην πορεία προς τις ευρωκάλπες.
Το υπέδαφος υπάρχει. Σε έρευνα σχετικά με το τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την έκβαση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να πιέσει το Κίεβο για μια συμφωνία ειρήνευσης με τη Μόσχα.
Μόνον οι Ούγγροι δίνουν την ίδια απάντηση σε υψηλότερο ποσοστό.
Ο πρωθυπουργός από το Νέο Δελχί, ανέφερε ότι ο σωστός δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία, είναι οι τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνοντας ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αν και πολλοί προεξοφλούσαν ότι είμαστε χώρα που δεν επιδέχεται μεταρρυθμίσεων και διαρκώς τελεί υπό την ομηρία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, συμβαίνουν επιτέλους στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου