Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Η δέσμευση της κυβέρνησης και η προετοιμασία των αγροτών για την Αθήνα

Στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και φέτος, καθώς και τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού.
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαμηνύει οτι έχει φτάσει στα όρια των δημοσιονομικών της αντοχών και οι παρεμβάσεις της για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου απαντούν σε πολλά προβλήματα...
Τι προβλέπουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή

Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

  • Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Λ. Αυγενάκης: Οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοιχτές

«Οι πόρτες διαλόγου παραμένουν ανοιχτές», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η κυβέρνηση έκανε τις προτάσεις της και στη συνέχεια πιο βελτιωμένες προτάσεις, άλλοι ικανοποιήθηκαν, άλλοι ήθελαν περισσότερα άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει μία εμπιστοσύνη αλλά οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές», υπογράμμισε.

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτό που δεσμεύτηκε

«Κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. 

Όπως είπε, οι τελευταίες προτάσεις, αν συνδυαστούν με τις προηγούμενες και όλη την πολιτική της κυβέρνησης αυτήν την τετραετία και λίγο περισσότερο για τον πρωτογενή τομέα, απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών.

«Προφανώς όχι σε όλα, γιατί ζούμε μια περίοδο πρωτοφανή ως προς τον εισαγόμενο πληθωρισμό και τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Ειδικά για το ρεύμα, η πρόταση αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά, που τα ζητούσαν οι αγρότες και δικαίως. Δηλαδή, μόνιμο τρόπο επίλυσης, αλλά και μια λογική, έναν μηχανισμό που χαμηλώνει τις τιμές στο όριο του κόστους.

Για το πετρέλαιο, επίσης, υπάρχει η συζήτηση από το 2025 και μετά για έναν μονιμότερο -σε συνδιαμόρφωση με τους αγρότες- και δικαιότερο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ. Υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία τρέχει η κυβέρνηση και στην Ευρώπη, όπως η ΚΑΠ και πολλά άλλα. Προφανώς, λοιπόν, εμείς φτάσαμε στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών. Το ξεκαθαρίζουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να δώσουμε. Και ειδικά τα τελευταία μέτρα δεν είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά ήταν στοχευμένα και απαντούσαν -όπως είπα- στα προβλήματα των αγροτών», υπογράμμισε.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν περιμένει κινητοποιήσεις για να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί ως ικανοποίηση στα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας. «Το γεγονός ότι ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική, δεν το κάναμε περιμένοντας τα πρώτα μπλόκα. Προσέξτε, το ξαναλέω. Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ' αυτό το σημείο», επισήμανε ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει η κατάσταση σε εκτροχιασμό.

«Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Ακόμα και η συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τους εκπροσώπους των αγροτών έγινε σ' ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Ο υπουργός με ήρεμο τρόπο τους είπε ότι, προφανώς, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν. Το έχουν κάνει μέχρι τώρα με έναν πάρα πολύ ήπιο τρόπο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν θεωρώ ότι θα εκτραχυνθεί η κατάσταση. Και το ξαναλέω, εμείς τι πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, όπως κάθε Κυβέρνηση; Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό εμείς. Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς, όμως, να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να δοθεί κάτι επιπλέον μετά τον Σεπτέμβριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού έχει ήδη δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός για έναν μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Μακάρι να καταφέρουμε κάτι παραπάνω για το 2025. Και δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση από το πλεόνασμα της απόδοσης της οικονομίας το έχει επιστρέψει στους πολίτες. Αλλά για να μην ανοίγουμε «παραθυράκια», να μην δημιουργούμε προσδοκίες παραπάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε για τα αιτήματα των αγροτών, ως προς το κόστος, εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια», τόνισε.

Απαντώντας σε επόμενη ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιμείνουν οι αγρότες να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος.

«Κάνουμε το αυτονόητο που δεν έγινε για δεκαετίες στη χώρα. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά πολιτική ούτε κεντρώα πολιτική, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Δ. Τσιόδρας: Δεν υπάρχει κάτι άλλο να δοθεί

«Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορεί να δοθεί. Θα εμποδιστούν αν κατέβουν με τρακτέρ; Δεν μπορώ να μπω σε επιχειρησιακά και να πω πως θα λειτουργήσει η αστυνομία λέω ότι συμβολικά οι αγρότες μπορούν να διαδηλώσουν από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θα μπορούν να εμποδιστούν οι πολίτες να πάνε στις δουλειές» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες

Την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα προετοιμάζουν οι αγρότες παρά το κατηγορηματικό «Όχι» που εισέπραξαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών.

«Ούτως η άλλως εμείς θα κατέβουμε με τρακτερ και με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο όχι με την μεγάλη και μαζίκή συμμετοχή των αγροτών αλλά και από τον κόσμο της Αθήνας που νιώθουν την ακρίβεια στο πετσί τους» τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Πλατύκαμπου, Ρίζος Μαρούδας.

«Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα αυτό τονίσαμε στον κ. Υπουργό μέσα στην πόλη. Θέλουμε να πάμε ειρηνικά να κάνουμε το συλλαλητήριο μας και να σηκωθούμε να φύγουμε όμορφα και ωραία» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Με λεωφορεία στην Αθήνα οι αγρότες των Σερρών

Με λεωφορεία θα κατέβουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Τρίτης οι αγρότες των Σερρών, όπως αποφάσισε σήμερα Σάββατο το συντονιστικό τους όργανο.

Οι Σερραίοι αγρότες σήμερα προχώρησαν στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού για μισή ώρα στο ύψος του Στρυμονικού όπου παραμένουν τα τρακτέρ τους.

«Η απόφαση των αγροτών του Πανσερραϊκού Αγροτικού συλλόγου είναι η συμμετοχή μας στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα όπου θα μεταβούμε με λεωφορεία και αυτοκίνητα» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: