Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και ο πήχης των Ευρωεκλογών

Με βάση τον ορίζοντα των Ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει ήδη να σκιαγραφεί το διακύβευμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, επιχειρώντας να δημιουργήσει και το περιβάλλον μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει τους επόμενους τρεις μήνες.
Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στην κοπή πίτας της γραμματείας οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας και απευθυνόμενος λίγη ώρα αργότερα στους πολίτες μέσω της συνέντευξης του στο Star, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού σε τρεις άξονες: συσπείρωση δυνάμεων ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, διαχείριση ανοιχτών μετώπων, με χαμηλούς τόνους, αλλά και ξεκάθαρες κυβερνητικές θέσεις και επιμονή στη συνέχιση μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντιδράσεις.
Το στοίχημα των ευρωεκλογών παραμένει το μείζον για το Μέγαρο Μαξίμου... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εθνική κάλπη, που έχει σημασία να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία πρώτον, παραμένει αδιαμφισβήτητα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και δεύτερον, αποτελεί την ισχυρότερη πολιτική επιλογή για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Αυτό, αναμένεται να είναι και το μήνυμα, που θα εκπέμπει ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας στη δημόσια συζήτηση όσα η κυβέρνηση, όπως λέει, έχει πετύχει για τη χώρα, όπως η εξασφάλιση 36 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ για τις επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών.
«Στα πεντηκοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας δε νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά. Θα πάμε συντεταγμένα. Θα πάμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ήταν το «σύνθημα» προς το κομματικό ακροατήριο, την ώρα, που στη συνέντευξη του έθετε τον στόχο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το κλίμα «συστράτευσης», που επιδιώκει να ενισχύσει, εντάσσεται και η ξεκάθαρη θέση του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε όσους διαφοροποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, «Δεν κουνώ το δάχτυλο σε όσους διαφωνούν κι εγώ έχω διαφοροποιηθεί στο παρελθόν από τη γραμμή της ΝΔ, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για όσους καταψήφισαν ή απείχαν» είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας για το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα.
Την ώρα, που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μια ολοένα και αυξανόμενη δεξαμενή αναποφάσιστων πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να επενδύει όχι στην αντιπαράθεση, αλλά στην επισήμανση της προσπάθειας της κυβέρνησης να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.
Λίγες ώρες πριν τα τρακτέρ κάνουν την εμφάνιση τους στο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διαμαρτυρίας, που καταγράφηκε και σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και άλλοι διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα, γιατί όχι και οι αγρότες». Το μήνυμα του, πάντως, είναι ξεκάθαρο, οι αγρότες «έχουν πολλά αιτήματα, αρκετά δικαιολογημένα, όπως οι ελληνοποιήσεις προϊόντων, αλλά δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω, το γνωρίζουν και οι ίδιοι».
Παράλληλα, αναγνώρισε ως πρώτο πρόβλημα για τους πολίτες την ακρίβεια, ιεραρχώντας το θέμα ως πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά, την ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στην ανάγκη ελέγχων και ενίσχυσης του ανταγωνισμού ως «αντίδοτο», ρίχνοντας το βάρος, παράλληλα, στη συνολική αύξηση των εισοδημάτων.

Σε ένα μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ, δημιουργώντας μαζί με τις αυξήσεις αποδοχών συνολικά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, της αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού, τα μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά, αλλά και τη μείωση της ανεργίας, ένα τοπίο, που όπως σημειώνεται στο κυβερνητικό επιτελείο, μπορεί να δώσει την προοπτική επιστροφής της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην κοινωνία.
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, η κυβέρνηση επιδιώκει να εντείνει τις πολιτικές εκείνες, που μπορούν να λάβουν μεταρρυθμιστικό πρόσημο.
«Η κυβέρνηση τολμάει να σπάσει αυγά» ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στον χώρο της υγείας, με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων, «ήταν κορυφαία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας» είπε για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, «κάναμε αυτό που θεωρούσα σωστό» υπογράμμισε για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και οι τρεις αυτές κυβερνητικές επιλογές, εντάσσονται στο πλαίσιο των πολιτικών τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης κατατάσσει σε εκείνες, που «πρέπει να σπάσουν αυγά» για να υλοποιηθούν. 

«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, έχουμε βαρύ πρόγραμμα να υλοποιήσουμε» είναι η στρατηγική, που εμφανώς επιδιώκει να θέσει ως αιχμή για τους επόμενους μήνες, μιλώντας για «παρακαταθήκη ευθύνης», με στόχο η κυβέρνηση να κριθεί από τους πολίτες στην κάλπη των ευρωεκλογών με βάση το έργο, που θα έχει να επιδείξει στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επανεκλογή της.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: