Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ανακλήθηκε η επιστολή Κασσελάκη» - Παραμένει το ερωτηματολόγιο

Με σκοπό την «αποκατάσταση της αλήθειας» πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δεν επέτρεψαν την ανάκληση της επιστολής Κασσελάκη και πως «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA».
Συγκεκριμένα, στο «διακύβευμα» της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας αναφέρθηκαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλοντας, όπως σημείωσαν, να «αποκαταστήσουν την αλήθεια».
Τόνισαν ότι το διακύβευμα της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας ήταν... «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη».
«Η ΠΓ επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και την στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο», πρόσθεσαν.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην ΠΓ» και ότι «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA».
Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης οπισθοχώρησε στην κόντρα του με τα κομματικά στελέχη και προς το τέλος της συνεδρίασης, κατά της 12 τα μεσάνυχτα ανακάλεσε την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα, με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία για την εικόνα του κόμματος, ενώ απέσυρε το «αίτημα» του για «λευκή επιταγή» μέχρι το 2027 (τις επόμενες εκλογές).
Στην επιστολή του ο Στέφανος Κασσεάλκης καλούσε με καυστικό ύφος τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας  «να σταματήσουν να κυνηγούν χίμαιρες». Συγκεκριμένα, έγραφε: «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα».
Σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εξέφρασαν την «αμοιβαία εμπιστοσύνη τους» προς το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος, αν και το μήνυμα που έστειλαν στον Στέφανο Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν «δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν».

Στην ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε η συμβιβαστική λύση ως εξής:
«μετά από εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».

Στο πλαίσιο αυτό «το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Θα είναι συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την "Προοδευτική αντεπίθεση τώρα"», κατά την ανακοίνωση.

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία και η απάντηση

Όπως μετέδωσε χθες η ΕΡΤ, απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας διαμήνυσε πως «είτε θα με στηρίξετε έως στις εκλογές, είτε θα απευθυνθώ εκ νέου στη βάση», ενώ το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε «ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο».
Με την τοποθέτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά «έριξε το γάντι» στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, οι οποίοι τον αμφισβητούν ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τη «δημοσκοπική κατρακύλα» του κόμματος, που συνεχίζεται ακόμα και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θέτοντας τους το δίλημμα ή να τον στηρίξουν ή να βρουν άλλο υποψήφιο πρόεδρο με τον οποίο να αντιπαρατεθεί στο Συνέδριο, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως θα απευθυνθεί εκ νέου στη βάση του κόμματος.
«Αν δεν με εμπιστεύεστε ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών», φέρεται να είπε συγκεκριμένα ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Αν κάποιος με αμφισβητεί ας το κάνει εδώ και τώρα, εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια». Είπε ακόμη: «Σέβομαι τα όργανα και τα σέβομαι παρότι δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν σημειώθηκαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε την διαδικασία;».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα μέλη» και πως «οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα είναι συνέδριο επανίδρυσης»
Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό Συνέδριο είναι προγραμματισμένο για το φθινόπωρο.

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές» ήταν η απάντηση της Πολιτικής Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένα μέλη φέρονται να του απάντησαν πως «εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή», ενώ με παρέμβασή τους ορισμένα άλλα φέρονται να του είπαν ξεκάθαρα πως «θα κριθείς και εσύ στις ευρωεκλογές».


Δεν υπάρχουν σχόλια: