Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Η μεγάλη ήττα του Αλέξη Τσίπρα

Δεν γνωρίζουμε ποια από τις φορές που ηττήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η πιο οδυνηρή. Εκείνο όμως που ξέρουμε με σιγουριά, είναι ότι η σημερινή συντριπτική του ήττα από τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν συγκλονιστική. Αφού με κτύπημα νοκ άουτ βρέθηκε στο καναβάτσο του Σύριζα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο τέλος έχασε και το κόμμα που είχε κληρονομήσει από τον Αλέκο Αλαβάνο.
Η σημερινή πολιτική αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα, είναι χειρότερη ακόμα και από αυτήν που ακολούθησε την διπλή εκλογική συντριβή του 2023. Μιλάμε για τον απόλυτο διασυρμό. Το «πολιτικό κεφάλαιο» του Αλέξη Τσίπρα, κάηκε μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια «πραξικοπήματος» και υπονόμευσης του... Στέφανου Κασσελάκη.

Πάει τελείωσε. Ο Σύριζα άλλαξε χέρια. Πολιτικά, ιδεολογικά, οικονομικά και στελεχιακά. Η πάλαι ποτέ ισχυρή προεδρική φρουρά διασπάστηκε σήμερα για μια ακόμα φορά, με ένα ικανό σε παρέμβαση τμήμα της, να συντάσσεται στο πλευρό του νέου προέδρου, ακυρώνοντας στην πράξη το ειδικό βάρος του Αλέξη Τσίπρα στο μέλλον του κόμματος του. Η πλειοψηφία της πάλαι ποτέ ισχυρής προεδρικής φρουράς, που είχε ανδρωθεί σε Γένοβες, σε διαδηλώσεις, σε καταλήψεις, σε καφενεία και σε ρεμπετάδικα, υιοθέτησε την απολίτικη παρουσία και την έντονη εχθροπάθεια, που εξέπεμψε αυτές στις ημέρες ο νυν αρχηγός του Σύριζα.

τηλε-ευαγγελιστής του απολιτικού μέλλοντος, περιστοιχιζόμενος από τον πρώην αδερφικό φίλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και τον εξάδελφο Τσίπρα πήρε τα κλειδιά του κόμματος, προσφέροντας στους σύνεδρους και τα μέλη του Σύριζα αντί για πολιτικές θέσεις, αμέριστη αγάπη και αναρίθμητες σέλφι. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να εκπαραθυρωθεί από τον κρυφό ιδιοκτήτη του Σύριζα.

Ο Κασσελάκης διατύπωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι δεν τον αφορά η ριζοσπαστική αριστερά, η καμαρίλα των εσωκομματικών διαδικασιών και των κομματικών οργάνων που βρίσκονται στα χέρια της παλιάς γενιάς, της γενιάς Τσίπρα. Στην ουσία είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ο Σύριζα του Τσίπρα και των στελεχών του. Γι’ αυτό σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, στοχοποίησε αυτήν ακριβώς την ομάδα, που καθιστή στις θέσεις της δεν τον χειροκροτούσε, την ίδια στιγμή που ο ίδιος καλούσε το αλαλάζον πλήθος να σηκωθεί όρθιο για να ξεχωρίσει από τους καθήμενους υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σύριζα οδεύει προς την επανίδρυση του, ακολουθώντας έναν ασαφή και αδιευκρίνιστο σχεδιασμό. Ένα συνονθύλευμα παλαιών στελεχών του πρώην στενού προεδρικού πυρήνα και νέων ετερόκλητων προσωπικών οπαδών του νυν αρχηγού, με ασυνάρτητο τρόπο προσπαθεί να αλλάξει τα πάντα, εξαφανίζοντας στην πορεία τους διαφωνούντες, παραδίνοντας τους στη μήνη του «λαού που αγαπάει ο Κασσελάκης».

Και ο Αλέξης Τσίπρας; Ηττημένος για μια ακόμα φορά. Και όχι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά από το ίδιο του το κόμμα. Από τους πρώην συντρόφους του. Από τους παλαιούς του φίλους.

Δεν είναι πλέον μόνο το κόμμα του Σύριζα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί με ατιμωτικό τρόπο. Είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί πολιτικά, έχοντας απαξιωθεί πλήρως σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες από τους υποστηρικτές και οπαδούς του.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: