Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Τι θα επιλέξει το 44% που ψήφισε την Έφη Αχτσιόγλου;

Στον Σύριζα κυριαρχούσαν πάντα δυο διαφορετικά στρατόπεδα. Το ένα στρατόπεδο ήταν αυτό που αντιπροσώπευε τη βαθιά παραδοσιακή αριστερή ψυχή του Σύριζα και το δεύτερο ήταν αυτό που είχε κτισθεί πέριξ του Αλέξη Τσίπρα όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εσωκομματικής διαδικασίας, τα στελέχη της βαθιάς αριστερής ψυχής είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου και μετά από το δυσάρεστο γι’ αυτούς αποτέλεσμα αποχώρησαν από το κόμμα, ιδρύοντας τη Νέα Αριστερά. Αντίθετα, οι προεδρικοί είχαν στηρίξει αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη, αφού ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και τελούσε υπό την κηδεμονία και τον απόλυτο έλεγχο Πολάκη. Οι προεδρικοί είχαν κρίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορούσε να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση, με την Έφη Αχτσιόγλου που την «βάραινε» η αποτυχημένη πορεία... του Σύριζα.
Η προεδρική φρουρά, δεν ένοιωθε όλον αυτόν καιρό την παραμικρή ανησυχία από τα παρατράγουδα της αρχηγίας Κασσελάκη. Ίσα ίσα που στήριζε με πάθος την μετάλλαξη του Σύριζα, τους επικοινωνιακούς αιφνιδιασμούς και το προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη το οποίο ήταν προφανώς ξένο προς το σώμα του Σύριζα.
Η προεδρική φρουρά, μη αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του εσωτερικού ατυχήματος από την εκλογή Κασελλάκη, τάιζε για μήνες τις προσδοκίες των οπαδών του Σύριζα σε υπέρμετρο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε ο «αντιμητσοτάκης».

Και να λοιπόν, που σήμερα η προεδρική φρουρά με την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρατραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του νέου αρχηγού που χαρακτηρίζεται πλέον ως ιδιοτελής, ως νάρκισσος, ως παραβάτης των συλλογικών και συντροφικών αρχών και ως βασικός υπεύθυνος για την παράλυση του κομματικού μηχανισμού.
Με αποτέλεσμα οι λεγόμενοι προεδρικοί να κατεβάζουν την δική τους υποψήφια για την προεδρία. Το διακύβευμα, δεν είναι πλέον, το ποιος θα σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη, αλλά το ποιος θα ρίξει τον Κασσελάκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν, ότι η κίνηση των προεδρικών ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή με τη δημιουργία ενός νέου ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού.
«Βγαίνουν όμως τα κουκιά» της εσωκομματικής κάλπης;
Πιθανά ναι, πιθανά και όχι. Οι προεδρικοί που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη διότι αυτή ήταν η «γραμμή» που είχε δοθεί από το Σούνιο, αυτήν την φορά θα ψηφίσουν τον υποψήφιο που και πάλι έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή την Όλγα Γεροβασίλη. Οι νέοι οπαδοί που είχαν προτιμήσει τον εκ μεταγραφής αρχηγό θα τον υποστηρίξουν με νύχια και δόντια και πάλι. Αφού ήδη έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν στους ορόφους της ιεραρχίας στην Κουμουνδούρου. Οπότε το αποτέλεσμα θα κριθεί από την στάση που θα κρατήσουν όσοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, που βρίσκεται πλέον στη Νέα Αριστερά.
Δηλαδή, οι κρίσιμες ψήφοι βρίσκονται στα χέρια όσων ψυχικά βρίσκονται ήδη εκτός Σύριζα, αφού έχουν ήδη μεταναστεύσει στο νέο κόμμα, όπως αυτό καταγράφεται στα δημοσκοπικά ευρήματα. Οι ψήφοι στην ομάδα ΑχτσιόγλουΤσακαλώτουΦίληΧαρίτση, είναι αυτοί που θα χαρίσουν τη νίκη σε έναν από τους υποψηφίους των αλληλοσπαρασσόμενων μπλοκ.
Εάν οι ψήφοι των αποχωρησάντων κατευθυνθούν στον Στέφανο Κασσελάκη, τότε θα υπάρξει ένα νέο κύμα αποχωρήσεων. Και αυτό που θα μείνει, θα είναι ένα κόμμα σφραγίδα που θα έχει μια εφημερίδα, ένα ραδιοφωνικό σταθμό, ένα δάνειο προς τον ιδιοκτήτη του, κάποια νέα άκαπνα μέλη και έναν απολίτικο χαρακτήρα.
Εάν οι ψήφοι των αποχωρησάντων κατευθυνθούν προς την εκλεκτή του Αλέξη Τσίπρα, τότε ο Σύριζα θα παραμείνει ηττημένος, ξεπερασμένος, ξεθωριασμένος, αλλά και ακρωτηριασμένος. Εάν αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιων στρατηγικών επιλογών, οι εμπνευστές τους θα έπρεπε να αυτοκτονήσουν πολιτικά.

Με δυο λόγια το αποτέλεσμα της κάλπης για την εκλογή του νέου προέδρου του Σύριζα θα εξαρτηθεί από την ψήφο του 44%, δηλαδή των 58.425 μελών που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει την Έφη Αχτσιόγλου για πρόεδρο. Διότι το νικηφόρο 56% του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή οι 74.285 ψήφοι του περασμένου Σεπτεμβρίου θα μοιραστούν ανάμεσα στον ίδιο και στην Όλγα Γεροβασίλη, ανάλογα με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

Επομένως, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις επιλογές των ψηφοφόρων της Έφης Αχτσιόγλου και μόνο.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: