Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Το σάλτο μορτάλε του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Κασσελάκης, ο «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», βρήκε τον αντίπαλο, ή μάλλον του τον βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη. 
Η οποία όταν η Τζάκρη μίλησε για «αρχηγίσκους» είχε δηλώσει «Εγώ δεν θέλω να γίνω πρόεδρος. Εάν ήθελα, θα μπορούσα να το κάνω από το καλοκαίρι».
Τώρα από βήματος του συνεδρίου είπε: «Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου: Η απάντηση είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στους αγώνες που δώσαμε όλοι μαζί. Δηλώνω παρούσα για να σταματήσει ο κατήφορος»...
Δεδομένου ότι η Γεροβασίλη είναι από τα σοβαρά και εχέγγυα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εικάζεται ότι η αλλαγή στάσης δεν ήταν δικιά της. Η τουλάχιστον δεν ήταν αποκλειστικά δικιά της. Προφανώς υπήρξε άνωθεν παρότρυνση από τον υπεράνω του συνεδρίου ηγέτη, που το τορπίλισε μία ώρα πριν από την έναρξή του και το έκανε Κούγκι. Που έγινε ο αφέτης για το «σάλτο μορτάλε».
Άλλωστε και τα στελέχη που την έπεισαν είναι επιρροής του Αλέξη: Αλέκος Φλαμπουράρης, Ράνια Σβίγκου (γραμματέας) Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης. Ξάφνιασε βέβαια ο κολλητός του Τσίπρα, Νίκος Παππάς που στην ομιλία του ζήτησε από την Όλγα να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Ίσως βρήκε στο πρόσωπο του Στέφανου, αρχηγό για να είναι ξανά ο δεύτερος τη τάξει, όπως επί της ουσίας ήταν και επί Αλέξη.
Η Γεροβασίλη είναι σοβαρή μεν, αλλά πιο «μουντή» από τον άσχετο και με μέγιστο επικοινωνιακό γκελ, Στέφανο. Οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του συσπείρωσαν το παλιό κομματικό απαράτ, που θέλησε να περισώσει το κόμμα από τις ανερμάτιστες ερασιτεχνικές εμπνεύσεις του. Αυτό σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Γεροβασίλη.

Το ερωτηματολόγιο π.χ. στον iSyriza πέντε ημέρες προ του συνεδρίου, και ενώ οι ερωτήσεις δεν αποτελούσαν αντικείμενο των εργασιών του, ήταν αστειότητα και υπέρβαση της εθιμικής μνήμης του κόμματος. Ωστόσο οι εμπνεύσεις αυτές γίνονται αυτοστιγμεί παραληρηματικά δεκτές από τους φανατικούς οπαδούς του.
Όπως φάνηκε και από τις αποδοκιμασίες που εισέπραξε η Γεροβασίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βαθιά διχασμένο. Ο Κασσελάκης έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς στον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως στο πλέον απολιτικό τμήμα του.
Σε ανθρώπους που θεωρούν ότι η «παλιά γενιά» έδωσε τα διαπιστευτήριά της κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, και το μέγιστο που πέτυχε τελικά ήταν το 17,8%.
Πλέον δεν έχει τι να δώσει. Δεν έχει τη δύναμη και την έμπνευση να ανυψώσει εκ νέου το κόμμα και να το τροχοδρομήσει σε τροχιά εξουσίας. Αντιθέτως ο Στέφανος εκπροσωπεί το νέο - ό,τι και να σημαίνει αυτό.
Έχει μια λογική αυτή η σκέψη, αλλά εδώ βρίσκεται και η αντίφαση, γιατί δεν τους δικαιώνει η πραγματικότητα. Αυτοί βρήκαν το είδωλό τους στο «νέο» που εκπροσωπεί ο Στεφανος, και του εναποθέτουν τη λύσσα τους για την κατάκτηση της εξουσίας. Αλλά η κοινωνία έχει διαφορετική γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και επί Στέφανου, είναι όλο και πιο λειψές, όλο και πιο υποχωρητικές, όλο και πιο απογοητευτικές.

Όμως για την εικόνα του Κασσελάκη, που καταγράφει ελλιπή αποτύπωση πρωθυπουργικής καταλληλότητας και βρίσκεται μακράν της κυριαρχικής εικόνας Μητσοτάκη, δεν φταίνε κάποιοι «υπονομευτές», όπως ανακάλυψε όψιμα. Φταίει ο ίδιος γιατί δεν έχει πείσει το κοινό ότι μπορεί να του αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Άλλωστε η κατηγορία περί «υπονομευτών» είναι μασημένη τροφή, και τον βοήθησε τα μέγιστα να καταλάβει την αρχηγία. Αναφερόμαστε στο περίφημο - και υποτιθέμενο - sms που έστειλε η Αχτσιόγλου στον Τσίπρα, απαιτώντας να παραιτηθεί μετά την ήττα του 17,8%. Και ο Τσίπρας δεν διέψευσε τη φήμη. Την άφησε να αιωρείται, να δηλητηριάζει τη συριζαϊκή βάση, και με τους οργιάζοντες στα social media, groupies του Στέφανου, να καταγγέλλουν τους αχάριστους «υπονομευτές» του Αλέξη.

Ούτως ή άλλως με τον Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ανάταξη. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη Γεροβασίλη. Απλώς οι απερίγραπτες εμπνεύσεις του Στέφανου θα αντικατασταθούν από την ορθολογική μεν, παλαιοκομματική δε, διοίκηση της Ολγας. Και με τους δυο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνώνεται.

Απλώς η Όλγα θα γίνει η ιδανική Ιφιγένεια. Εάν εκλεγεί πρόεδρος θα φταίει αυτή για τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Αν δεν εκλεγεί, θα φταίει αυτή γιατί με την υποψηφιότητά της δημιούργησε προσκόμματα, καθυστερήσεις και διχασμό, που αποτέλεσαν τα αγκάθια και δυσχέραναν την προεκλογική εκστρατεία, με αποτέλεσμα την αποτυχία.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: