Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

«Οι μάσκες που έπεσαν», η ήττα Τσίπρα και η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Έπεσαν οι μάσκες»
είναι η φράση που χρησιμοποιήθηκε από τα «στρατόπεδα» του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη, των δύο πρωταγωνιστών του θυελλώδους τετραήμερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην πραγματοποιηθούν νέες εσωκομματικές εκλογές, μετά τη σχετική πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα.
«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στ. Κασσελάκης, σηματοδοτώντας τη λήξη, έστω και προσωρινά, της κατάστασης συναγερμού που βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που καλούσε τον διάδοχό του στην προεδρική καρέκλα της Κουμουνδούρου να... προσφύγει και πάλι στην ετυμηγορία των μελών με νέες εκλογές από τη βάση του κόμματος. Μια παρέμβαση, που είχε ως αποτέλεσμα ο Στ. Κασσελάκης να σηκώσει το γάντι και να αναφωνήσει στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Σε ένα συνέδριο στο οποίο κυριάρχησαν η ένταση και η πόλωση και δεν ήταν λίγες φορές που ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες σε αναφορές στελεχών κατά του νυν προέδρου.

«Κάποιοι θέλουν να πάμε σε νέο ρινγκ»

Συνεχίζοντας με επιθετικό τόνο κατά όσων των αμφισβητούν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Instagram, λίγη ώρα μετά την οριστική απόφαση του συνεδρίου για ματαίωση των εκλογών», έκανε λόγο για κάποιους «που θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ» και πως «κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές».
Στον απόηχο της άγριας κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και την υποψήφια για την προεδρία Όλγα Γεροβασίλη, πριν τελειώσουν οι εργασίες του Συνεδρίου και προχωρήσουν οι σύνεδροι στην ψηφοφορία για την πρότασή του περί εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου για την προεδρία, ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε πεντακάθαρα να εννοηθεί, χωρίς να κατονομάζει, πως «κάποιοι» θα επαναλάβουν το εγχείρημα της αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του.
Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης τους προσδιόρισε αριθμητικά  ως «λίγους», και διαμήνυσε ότι «αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας.
Δικό σας είναι.
Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ.

Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους;
Επανίδρυση.
Νέα Όργανα.
Αξιοπιστία.
Αξιοκρατία.
Ανάσα δημοκρατίας τώρα.
Λύτρωση τώρα.
Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή».

 

Περιβάλλον Ο. Γεροβασίλη: Ο Κασσελάκης δεν ήθελε ποτέ εκλογές


«Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες», απαντά στον Στ. Κασσελάκη το περιβάλλον της Ο. Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως «η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι ο Πρόεδρος ζήτησε εκλογές και δεν πέρασε η πρότασή του στο συνέδριο. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Ο Στέφανος Κασελακης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές. Είναι προφανές ότι είχε τη πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν. Αν ήθελε πραγματικά εκλογές λοιπόν θα το κέρδιζε».

Και επισημαίνουν οι κύκλοι της αντιπροέδρου της Βουλής: «Αντιθέτως δεν το τόλμησε αλλά έβαλε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν για τη συλλογή υπογραφών για να μη γίνουν εκλογές. Είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο: Ο Στ. Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι η θέση «ας μη κάνουμε τίποτα» είναι πιο ελκυστική, πιο εύκολη από την επίπονη θέση "να δώσουμε διέξοδο τώρα". Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες. Αλλά όχι για την Όλγα Γεροβασίλη. Είχε το σθένος να δηλώσει παρούσα στη πρόσκληση. Στο συνέδριο έπεσαν οι μάσκες για μια σειρά από στελέχη που υποκριτικά στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης. Ίσως τελικά όλοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν προβλέψει το συνέδριο αυτό να τελειώσει τη Κυριακή των Βαΐων και όχι σήμερα».

Κύκλοι Τσίπρα: Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα

Δίχως αμφιβολία, ο μεγάλος ηττημένος του θυελλώδους συνεδρίου ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικρίθηκε τόσο για το γεγονός ότι δεν έδωσε το παρών αλλά και φυσικά γιατί ήταν αυτός που πυροδότησε τις εξελίξεις με την δημόσια τοποθέτησή του, με αιχμές, για πρώτη φορά, κατά του Στ. Κασσελάκη.

Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού σχολίασε πως ο πρόεδρος «ό,τι είχε να πει, το έχει πει στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Το κείμενο της απόφασης του συνεδρίου

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε από τους συνέδρους, «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας».

«Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: