Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Οι 5 χειρότερες τροφές που εκτοξεύουν τη χοληστερόλη

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις για να προστατέψεις την υγεία σου και συγκεκριμένα τη χοληστερόλη.
Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και τη χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να χτίσουμε κύτταρα και να παράγουμε ορμόνες. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. 
«Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα, για παράδειγμα, είναι ο κύριος παράγοντας για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης», είπε η Dr. Eleonora Avenatti, καρδιολόγος στο Houston Methodist Hospital.
«Αν σκεφτείτε ότι το αγγείο σας είναι σωλήνες που πρέπει να φέρουν αίμα στα εσωτερικά σας όργανα – την καρδιά, τον εγκέφαλό σας, τα νεφρά σας – με την πάροδο του χρόνου, η χοληστερόλη μπορεί να δημιουργήσει “σκουπίδια” μέσα σε αυτούς τους σωλήνες, έτσι ώστε... η ροή του αίματος να μην είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε να είναι. Τότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και νεφρική δυσλειτουργία», είπε η Avenatti.

Η χοληστερόλη μετράται μέσω εξέτασης αίματος. Εάν η χοληστερόλη σου είναι υψηλή, μπορεί να σου συνταγογραφηθούν φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως είναι η διατροφή και η άσκηση
Μια από τις πιο φυσικές αλλαγές ξεκινά με το φαγητό. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, θέτοντας σε σε κίνδυνο.

5 τροφές προς αποφυγή

1. Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά


Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δεν είναι καλά για την LDL σου, η οποία συχνά αναφέρεται ως η «κακή» χοληστερόλη
«Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ για να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ενώ παράλληλα λαμβάνετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη D», είπε η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished.com, στο HuffPost.

2. Κόκκινο κρέας


Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά το οποίο δυσκολεύει το σώμα να διασπάσει τη χοληστερόλη
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να τρως κόκκινο κρέας, αλλά όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την πρόσληψή του.

3. Πέτσα


Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα στην πέτσα του κρέατος
Αυτό ισχύει για την πέτσα όλων των κρεάτων, είτε πρόκειται για δέρμα κοτόπουλου, δέρμα γαλοπούλας, δέρμα χοιρινού.

4. Επεξεργασμένα τρόφιμα


Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το καπνιστό λουκάνικο και τα πατατάκια, θα πρέπει να τα σταματήσεις
«Συνήθως έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά και αλάτι και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, κάτι που είναι ένας επιζήμιος συνδυασμός από την άποψη της καρδιαγγειακής υγείας», σύμφωνα τη Routhenstein.

5. Τηγανητά φαγητά


Τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν επίσης να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, μαζί με τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Αυτό περιλαμβάνει τόσο γλυκά όσο και μη γλυκά τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητό κοτόπουλο, ντόνατς και τηγανητές πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: