Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Πολιτικές διαμάχες στα λασπόνερα

Δεν ξέρουμε αν είναι «σηματωροί» των εποχών που έρχονται, τα θρηνητικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού.
Για «ακραίο φυσικό φαινόμενο χιλιετίας» έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. «Τα όσα είδαμε το καλοκαίρι με τον καύσωνα και τον κυκλώνα Daniel θα τα ξαναδούμε έπειτα από 300 - 400 χρόνια», δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Χρήστος Ζερεφός.
Το αν έδρασε με επαρκή ετοιμότητα η κυβέρνηση θα κριθεί εκ των υστέρων. Δεν έχουμε ακόμη γνώση των αριθμητικών δεδομένων, των δυνάμεων που μπορούσε να διαθέσει, και αν τις διέθεσε με τον προσφορότερο τρόπο. Σαφώς ήταν εμφανής... και σε μας τους μη εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η απουσία των κομάντος του στρατού στην πρώτη φάση διάσωσης.
Η συγκινητική συμμετοχή των εθελοντών και των ντόπιων με τα τρακτέρ που απεγκλώβιζαν κόσμο ή διένειμαν νερό και τρόφιμα, δεν πιστοποιεί ότι το κράτος «βούλιαξε στα λασπόνερα της Θεσσαλίας», κατά την εξυπνακίστικη ατάκα που πουλάει και τροφοδοτεί την εύκολη αγανάκτηση. Ο εθελοντισμός εμπεριέχεται στα σχέδια προστασίας των ανεπτυγμένων χωρών.

Εντυπωσιακή ήταν και η «γήινη» καρτερία και το χαμόγελο των ανθρώπων του κάμπου που απεγκλωβίζονταν. Στην πλειοψηφία τους ευχαριστούσαν «τα παιδιά» που τους έσωσαν. Μια συμπεριφορά λαϊκής ευγένειας που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη χαιρέκακη μοχθηρία των χρηστών του διαδικτύου, των επιτελών του καναπέ και του πληκτρολογίου, και ειδικά των λογαριασμών που εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο το κόμμα δεν απέφυγε τέτοιες ώρες τη μικροπολιτική, επιβεβαιώνοντας γιατί κατέληξε στο 18%. Με αφορμή δημοσίευμα που έφερε παροπλισμένα (σύμφωνα με το ΓΕΣ) ελικόπτερα Χιούι 60 ετών να βρίσκονται μέσα σε λίμνη νερού (και γι’ αυτό δήθεν δεν υπήρχαν ελικόπτερα να διασώσουν τους πλημμυροπαθείς), κατήγγειλε τις «κολοσσιαίες ευθύνες» της κυβέρνησης και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Μα και έτσι να ήταν, ήταν ώρα για τέτοιες καταγγελίες; Δεν υπάρχει η επόμενη ημέρα ελέγχου; Είμαστε η μοναδική χώρα που κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής, πριν αυτή ολοκληρώσει τον κύκλο της, γίνεται πεδίο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

(παρεμπιπτόντως στο κλίμα αυτό, ρομφαιοφόρος και ο υποψήφιος πρόεδρος Κασσελάκης, προειδοποίησε οργίλως ότι «θα λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι. Στα παροπλισμένα στρατιωτικά ελικόπτερα αναφερόταν, αλλά ο ίδιος τηρεί αιδήμονα σιγή όταν χρήστες του διαδικτύου τον ρωτούν αν έχει υπηρετήσει την πατρίδα)!

Σαφώς πρόβλημα υπάρχει όταν από τα 12 Σούπερ Πούμα, ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, μόλις τα 4 εξακολουθούν να πετούν και τα υπόλοιπα είναι «κανιβαλισμένα», ήτοι τους έχουν αφαιρεθεί εξαρτήματα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά για τα εν ενεργεία. Αλλά αυτό ισχύει εδώ και μια 10ετία και οφείλεται στην πτώχευση.

Η κυβέρνηση ίσως δεν απαλλάσσεται ευθυνών, αλλά αυτές αν υπάρχουν, θα επιμερισθούν και θα καταλογιστούν αφού καταλαγιάσει ο πυρετός. Όχι την ώρα της δράσης, της καταστροφής, και της αγωνίας των ανθρώπων που έζησαν τον ζόφο.

Πάντως, το έργο που προβάλλει ενώπιόν της φαντάζει κολοσσιαίο, και δεν έχει άλλο δρόμο από το να ανταποκριθεί. Οι καταστροφές του καλοκαιριού (φωτιές και πλημμύρες), επιβάλλουν συνολικό επανασχεδιασμό. Τα προβλήματα είναι εδώ, αντιτάσσουν τη δική τους αναγκαιότητα, έχοντας υπερκεράσει και ακυρώσει τους υπάρχοντες σχεδιασμούς. Θα επιβληθεί αναπροσανατολισμός και επικαιροποίηση πόρων, εις βάρος άλλων δράσεων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι πόροι θα βρεθούν (είτε από εθνικές πηγές, από αναπροσανατολισμό του Ταμείου Ανάπτυξης, και ενδεχομένως από πρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια). Αλλά το έργο της δε θα είναι απλώς «επικαιρικό, όπως άρση των δραματικών συνεπειών, αποζημιώσεις στους πληγέντες, επιδοτήσεις και στήριξη και επιχειρήσεων, κλπ.

Πέραν των ανωτέρων που είναι εκ των ων ουκ άνευ, είναι και θεσμικό. Επιβάλλεται νυστέρι εδώ και τώρα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει κάθε ανασυγκρότηση.

Γιατί είναι δικαιολογημένα τα ερωτήματα «που πήγαν τα λεφτά» που δόθηκαν για έργα προστασίας μετά τις πληγές που έφερε ο Ιανός στην περιοχή. Το έθεσε και η Έφη Αχτσιόγλου κατά την επίσκεψή της στην περιοχή.

Αλλά στην «Καθημερινή» του Σαββάτου διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του έγκυρου και ειδικευμένου σε περιβαλλοντικά θέματα δημοσιογράφου, Γιώργου Λάλιου, ότι η εταιρία ΤΕΡΝΑ υποστηρίζει πως αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Πάμισο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, γιατί παρότι έχει καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες από το 2021, δεν έχει εκδοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση!

Ε ναι, δε χρειάζεται δα και τόση βιασύνη. Θα ειδοποιήσουμε την κλιματική κρίση να χτυπήσει από την επόμενη δεκαετία - δεν είναι μόνο το οργανωμένο κράτος προβληματικό. Είναι και οι υπηρετούντες τους θεσμούς του.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: