Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Το κυβερνητικό στοίχημα του "Thessaly story" και οι φόβοι για έναν... απρόβλεπτο χειμώνα

Η απελευθέρωση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί το "Thessaly story", που αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή.
Η μεγάλη "μάχη" των επόμενων ημερών θα δοθεί στο πεδίο της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων, αλλά, κάτι πρέπει να γίνει από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού για να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι και υφίστανται... καψώνια, σε σχέση με την καταγραφή της οικοσκευής ή των πεθαμένων ζώων. 
Η ταχύτητα αντίδρασης και η ευελιξία σε τέτοια ζητήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως... ο ΕΛΓΑ, αποτελούν το πρώτο μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα... χθες και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.
Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το φετινό έτος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, δεν θα επεκταθεί το market pass πέραν του Οκτωβρίου, καθώς ο προϋπολογισμός πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δημοσιονομικών περιορισμών και έκτακτης ανάγκης.

Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καταθέτει 50 εκατ. ευρώ σε έναν "κουμπαρά", τα χρήματα του οποίου θα διοχετευτούν στη στήριξη των πληγέντων, αλλά και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν. Η κίνηση αυτή, την οποία ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος στη συνάντηση που είχε με τον Κωστή Χατζηδάκη, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει "κράχτη" για δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα ήθελαν να δουν το... όνομα τους να απουσιάζει από τη λίστα των χορηγών για τη στήριξη κατεστραμμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Θεσσαλία. Η αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το "πάγωμα" των δόσεων δανείων και των πλειστηριασμών είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που λαμβάνει χώρα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τα προαναφερόμενα θεωρούνται αυτονόητα αλλά είναι πολύ λίγα, καθώς η Θεσσαλία αποτελεί σημαντικό πυλώνα στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ, ενώ οι συνέπειες από τις καταστροφές στην αγροτική και ζωική παραγωγή, θα επιτείνουν τον εφιάλτη της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Άρα, η κυβέρνηση καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των ανατιμήσεων, πρέπει να δώσει γρήγορα τα χρήματα στους πληγέντες και να επιταχύνει τον βηματισμό της στην αποκατάσταση των υποδομών, οι οποίες έχουν καταστραφεί. Είναι μια μάχη με τον χρόνο, η οποία θα πάρει πολύ χρόνο.

Το "Thessaly story" είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παράλληλα με τη στήριξη όσων υπέστησαν ζημιές και καταστροφές από τις φετινές πυρκαγιές. Άλλωστε, οι αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν είναι απαραίτητες για να μην κάνει "κοιλιά" το ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση είναι η πρώτη που θα ήθελε να διοχετεύσει τα χρήματα με συνοπτικές διαδικασίες στους κατεστραμμένους πολίτες, προφανώς για λόγους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς, αλλά και εξόχως οικονομικούς. Εξ ου και η ανακοίνωση του πακέτου στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιλήφθηκε ότι μια τόσο μεγάλη καταστροφή μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο στα κρίσιμα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους διεθνείς οίκους μετά από 13 ολόκληρα χρόνια...

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής της, έχει το story της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά από την άλλη πλευρά, έχει να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, οι οποίες βάζουν... τρικλοποδιές στο οικονομικό περιβάλλον.

Λαμβάνοντας υπόψιν το διεθνές περιβάλλον λόγω του πληθωρισμού, το 2024 αναμφίβολα θα είναι ένα έτος πίεσης. 
Θα φανεί εάν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ μεγάλο ζητούμενο θα αποτελέσει για την επόμενη χρονιά η αντίδραση της διεθνούς τουριστικής αγοράς, με βάση και τα όσα συνέβησαν το φετινό καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, αλλά και με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Πολλά έχουν αλλάξει, απαιτείται νέος σχεδιασμός με βάση νέα αρνητικά γεγονότα, ενώ απαγορεύονται τα... φάλτσα στην άσκηση του κυβερνητικού έργου. 
Εν τέλει ας κάνουμε όλοι μαζί τον... σταυρό μας για να μην μας βρουν άλλες συμφορές, είτε αυτό αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις είτε το διεθνές περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: