Στην προτίμηση προέδρου, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ε. Αχτσιόγλου προηγείται με 41%, ο Στ. Κασσελάκης ακολουθεί με 35% και έπονται οι Ν. Παππάς με 8%, ο Ευκλ. Τσακαλώτος με 7% και ο Στ. Τζουμάκας με 1%.
Στην παράσταση νίκης, η Ε. Αχτσιόγλου προηγείται με 37%, ο Στ. Κασσελάκης συγκεντρώνει 33%, ο Ευκλ. Τσακαλώτος 13%, ο Ν. Παππάς 5% και ο Στ. Τζουμάκας 4%.
Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα θα προσέλθουν να ψηφίσουν ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 39% έναντι 31% της Ε. Αχτσιόγλου. Τρίτος ο Ευκλ. Τσακαλώτος με 13% ενώ από 3% συγκεντρώνουν Ν. Παππάς και Στ. Τζουμάκας.
Σενάρια β΄γύρου
Για τον δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, η δημοσκόπηση δείχνει:
Στο σύνολο των ερωτηθέντων η Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει 52% έναντι 25% του Στ. Κασσελάκη.
Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η E. Αχτσιόγλου συτγκεντρώνει 52%, έναντι 39% του Στ. Κασσελάκη.
Στους ψηφοφόρους που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 45% έναντι 44% της E. Αχτσιόγλου.
Η δημοτικότητα των υποψηφίων
Στη δημοτικότητα των πέντε υποψηφίων η Ε. Αχτσιόγλου προηγείται με 48%, ακολουθεί ο Ευκλ. Τσακαλώτος με 35%, ο Στ. Κασσελάκης με 29%, ο Ν. Παππάς με 18% και ο Στ. Τζουμάκας με 12%.
Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, για το «ποιος είναι πιο ενωτικός», προηγείται η Ε. Αχτσιόγλου.
Στην ερώτηση «ποιος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά», προηγείται ο Στ. Κασσελάκης όπως και στην ερώτηση ποιος θα μπορούσε να κερδίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Στην ερώτηση «πώς κρίνετε την πορεία της χώρας», το 66% απάντησε «προς τη λάθος κατεύθυνση» και το 28% «προς τη σωστή».
Σύμφωνα με την έρευνα, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Πρόκειται για πανελλαδική έρευνα με δείγμα 1.000 ατόμων που έγινε από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.
Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ τρεις μέρες πριν τις εκλογές
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής, λόγω του σάλου που προκάλεσε η επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στην Μακρόνησο. Παρότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος προσπάθησε να ρίξει σήμερα τους τόνους, λέγοντας ότι υπάρχουν πράγματα με τα οποία συμφωνεί με τον Στ. Κασσελάκη, πληθαίνουν οι φωνές που αρχίζουν να μιλούν για ενδεχόμενο διάσπασης.
Πάντως, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα ενότητας στους συνυποψηφίους του δηλώνοντας «παρών» στην επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και αν ηττηθεί.
Χθες η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, είχε δηλώσει ότι «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», θυμίζοντας όσα είχαν συμβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.
Σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Στ. Κασσελάκη στην επίσκεψή του στη Μακρόνησο, δεν απέκλεισε να προκληθεί διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και ερωτηθείς αν ελλοχεύει κίνδυνος διάσπασης μετά τις εκλογές του νέου προέδρου του κόμματος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, μετά από δύο διαδοχικές εκλογές, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως «βεβαίως και δεν το αποκλείω (σ.σ. το ενδεχόμενο της διάσπασης). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει» προσθέτοντας ωστόσο πως θεωρεί ότι δεν τρομάζει κανέναν αυτή τη στιγμή, μια τέτοια εξέλιξη.
Αιχμές κατά Ευ. Τσακαλώτου
Απαντώντας στο στην κριτική που άσκησε ο κ. Τσακαλώτος για το βίντεο του κ. Κασσελάκη που γυρίστηκε στην Μακρόνησο είπε: «Κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της ιστορίας και κανένας δεν μπορεί να περιφρουρήσει κάτι με κριτήρια τέτοιου τύπου που να μην αφήνει ή να δημιουργεί ένα σκληρό πυρήνα μέσα στον οποίο δεν μπορεί να μπει κανείς άλλος. Η ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όλοι όσοι έχουν ευαισθησίες πάνω σε αυτά τα θέματα και προβληματισμούς, τους επιτρέπεται ή έχουν δικαίωμα να επικαλούνται όλη αυτή την ιστορία. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι κομψό, ούτε ότι είναι επιτυχημένο το να ζητάει ο κ. Τσακαλώτος συγνώμη για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ».
Τόνισε δε ότι θεωρεί πως «δεν είναι κομψό». «Λάθος ή σωστό, δεν ξέρω. Πάντως μία αντιπαράθεση η οποία δεν έχει νόημα. Όλη αυτή η υπόθεση ήταν ένας συμβολισμός και μία επίκληση κάποιων ιστορικών γεγονότων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με μία, με την καλή έννοια, σαν δείγματα ενότητας και αποφυγής των λαθών» είπε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις και για το «ξεδόντιασμα»
Σφοδρές αντιδράσεις όμως προκάλεσε και η αποστροφή του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος στα χνάρια του Παύλου Πολάκη, ένθερμου υποστηρικτή της υποψηφιότητάς του, ότι γουστάρει να ξεδοντιάσει το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων».
Η δήλωση Κασσελάκη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία καταλογίζει στον υποψήφιο πρόεδρο «άγνοια και έλλειψη ενσυναίσθησης περί της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου