Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Προς τι τόση ανοχή;

Κανένας δεν κυνηγά μάγισσες ούτε φαντάσματα. Αυτό που θέλουμε –τουλάχιστον όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία– είναι να τηρούνται οι νόμοι και να τιμωρούνται οι παραβάτες τους, εφ όσον τους κρίνουν ενόχους τα δικαστήρια. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο επίορκος στρατιωτικός που φωτογράφισε το επίμαχο ελικόπτερο και συνετέλεσε στη δημοσιοποίηση στρατιωτικού υλικού εξακολουθεί και παραμένει ατιμώρητος; Στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Επειδή είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε ένα μήνα, που δημοσιοποιείται στρατιωτικό υλικό, εύλογα διερωτάται ο πολίτης τι τρέχει; Όποιος θέλει τραβά φωτογραφίες οπλικών συστημάτων και ελικοπτέρων ατιμωρητί; ...

Αν ο πρώτος που προέβη σε αυτήν την πράξη –αναφέρομαι στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου– τιμωρείτο παραδειγματικά, ο χθεσινός πολύ θα σκεφτόταν να σηκώσει το κινητό του τηλέφωνο και να φωτογραφίσει το ελικόπτερο. Εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε το ΓΕΣ να ενημερώσει την κοινή γνώμη τι προτίθεται να κάνει με τον επίορκο στρατιωτικό. 

Μια δεύτερη περίπτωση αφορά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε και για κατασκοπεία εναντίον δύο ΜΚΟ. Σε ποιο στάδιο της ποινικής διαδικασίας βρίσκεται αυτή η υπόθεση; Προχωρεί ή κάπου έχει βαλτώσει; Οι κατηγορίες είναι βαριές, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρούνται αυξημένες ροές μεταναστών-προσφύγων. Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα και ΜΚΟ, μηνύουν συστηματικά λιμενικούς αποβλέποντας στην τρομοκράτησή τους. Ένας λιμενικός που παίρνει 1200 ευρώ δεν έχει καμιά διάθεση να μπλέξει στα ποινικά δικαστήρια. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από τη μια μεριά και το Δικαιοσύνης από την άλλη, τι προτίθενται να πράξουν; 

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η προφυλάκιση 5 επίλεκτων συνοριοφυλάκων του Έβρου στις φυλακές Γρεβενών. Πολλοί μιλούν για έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον τους, διότι έκαναν τη δουλειά τους. Φύλαγαν τα σύνορα. Δε θέλω να πιστέψω πως κρατικοί λειτουργοί έπεσαν στην παγίδα των διακινητών ούτε πως η κυβέρνηση κοιμάται. Ας το δει ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός το θέμα. 

Θα ήμουν αφελής αν ρωτούσα σε ποιο στάδιο της προδικασίας βρίσκεται η υπόθεση με τη νεκρή Μαρία του Έβρου, που τόσο ζημία έκανε στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πριν από ένα χρόνο περίπου την υπόθεση την ανέλαβε ένας εισαγγελέας και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Γνωρίζουμε όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων και προσωπικά περιμένω να μάθω τι έγινε; Μπήκε η υπόθεση στο αρχείο; Προχωρά η διαδικασία; Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και δεν το μάθαμε; Δημοκρατία έχουμε, κάποιος ας μας πει τι γίνεται! Ενημέρωση ζητάμε.

Η κυβέρνηση, με νωπή τη λαϊκή εντολή, δεν έχει κανένα λόγο να κάνει συμβιβασμούς και ούτε να ανεχτεί παιχνίδια πίσω από την πλάτη της. Αυτές είναι ποινικές υποθέσεις πρωτίστως με εθνικό ενδιαφέρον και δευτερευόντως και με πολιτικό ενδιαφέρον. Όσο φαίνεται διστακτική και υποχωρητική τόσο ξεθαρρεύουν οι επίορκοι και οι διακινητές ανθρώπων. Αυτό που θέλουμε είναι η τήρηση των νόμων.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: