Nωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί προχώρησε στην πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών ο γενικός διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, σημειώνοντας ότι όσον αφορά τις περιφέρειες και λαμβάνοντας ως βάση το 37% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, σε επτά περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε τέσσερις περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το τι τελικά θα γίνει.

Στις επτά από τις 13 περιφέρειες αυτές εξασφαλίζουν άνετη νίκη από την πρώτη Κυριακή υποψήφιοι που έχουν την υποστήριξη της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Σταύρου Αρναουτάκη, που έχει πολυκομματική στήριξη, αλλά και της ΝΔ. Πρόκειται για τις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης με τον κ. Αρναουτάκη.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία σε Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα στη μέχρι στιγμής (μικρή) ενσωμάτωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με ενσωμάτωση κάτω από 7%, οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι και στις 13 περιφέρειες της χώρας προηγούνται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει στόχο την επικράτηση και στις 13 περιφέρειες.

Μάλιστα, στις 8 από τις 13 περιφέρειες οι υποψήφιοι που στήριξε η ΝΔ δείχνουν να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, σύμφωνα βέβαια με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, όπου η ενσωμάτωση είναι χαμηλή. 

Οι 8 περιφέρειες που επικρατούν «γαλάζιοι» υποψήφιοι από την πρώτη Κυριακή

  • Στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι μπροστά με 45,76% στο 19,20% της ενσωμάτωσης και φέρεται να κερδίζει από την πρώτη Κυριακή.
  • Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα προηγείται με 59,14%.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης φέρεται να συγκεντρώνει 56,06%.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει 60,64%.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Πτωχός συγκεντρώνει 43,22%, με δεύτερο τον Π. Τατούλη με 31,75%.
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με 66,54% προηγείται ο Γιώργος Χατζημάρκος
  • Στη Στερεά Ελλάδα προηγείται ο Φάνης Σπανός με 48,10%
  • Στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης σάρωσε με 78,54% (έχοντας τη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Πού παίζεται η μάχη για β' γύρο

Σε τρεις περιφέρειες οι εκλεκτοί της ΝΔ είναι μεν πρώτοι, αλλά δεν συγκεντρώνουν το πολυπόθητο 43%.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

  • Θεσσαλία: Κώστας Αγοραστός 41,61%
  • Αν. Μακεδονία-Θράκη: Χρήστος Μέτιος 41,25%
  • Βόρειο Αιγαίο: Αλκιβιάδης Στεφανής με 41,11%

    Η «πληγή» με τους αντάρτες της ΝΔ

Σε τρείς περιφέρειες η ΝΔ «πληρώνει» τις «γαλάζιες» κόντρες, καθώς οι «αντάρτες» κονταροχτυπιούνται με τους υποψηφίους που έχουν λάβει επισήμως το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.

  • Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: Προηγείται η Ρόδη Κράτσα με 28,96%, αλλά σε απόσταση αναπνοής είναι ο «αντάρτης» Γιάννης Τρεπεκλής με 28,78%.
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Προηγείται ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης με 36,46% και τον ακολουθεί ο «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης με 35,48%. 
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Προηγείται ο Χρήστος Μέτιος με 41,25% και τον ακολουθεί ο Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,52%.

Γαλάζιος είναι ο χάρτης της Επικράτειας με βάση τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών. Οι υποψήφιοι της ΝΔ κερδίζουν από την πρώτη Κυριακή 8 από τις 13 περιφέρειες. Η περιφέρεια Κρήτης πηγαίνει στον υποστηριζόμενο από ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη και ακόμη τέσσερις περιφέρειες (ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας) θα κριθούν την επόμενη Κυριακή στον Β' γύρο μεταξύ του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ και του «αντάρτη» προερχόμενου επίσης από το κυβερνών κόμμα.

xartis

Στις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Από το υπουργείο Εσωτερικών

Για πρώτη φορά το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης θα μεταδώσει και σταυρούς. Δηλαδή, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αφού ολοκληρώσει τη μετάδοση του αποτελέσματος υπέρ των συνδυασμών και φτιάξει το λεγόμενο “τηλεγράφημα”, θα παραγάγει και τα δύο, οπότε και θα έρθουν εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να διαμοιραστούν», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλέρμπας μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤNEWS Update”.

Για την ΝΔ, αυτές οι εκλογές έχουν πολιτική χροιά, χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά. Αισιόδοξο είναι το κλίμα και υπάρχει ελπίδα για επικράτηση στους περισσότερους δήμους. Ο Πρωθυπουργός έφθασε λίγο μετά τις 19:30 στο γραφείο της ΝΔ και θα ακολουθήσει δήλωσή του, όταν θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων.

Έχουμε δώσει μια πολιτική διάσταση στην εκλογή των 13 περιφερειαρχών και των τριών μεγάλων δήμων της χώρας μας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι να είναι ικανοί πρώτα απ όλα. Δεύτερον, να έχουν το ίδιο μεταρρυθμιστικό πνεύμα με την κυβέρνησή μας. Τρίτον, να ασπάζονται το ίδιο αναπτυξιακό όραμα” τόνισε στην ΕΡΤ ο Κώστας Σκρέκας.

Από την άλλη, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη από τις 17:30 ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Κασσελάκης. Η βασική στόχευση της Κουμουνδούρου όσον αφορά τις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι να καταγράψει ως δικό της κέρδος τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Θα επιδιώξει, μετά από δύο σκληρές ήττες στις εθνικές εκλογές, να διατηρήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, να διατηρήσει τα ποσοστά του.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, περιμένουν τα αποτελέσματα, ώστε να γίνει τελικά η αποτίμηση από το εκλογικό επιτελείο του κόμματος. «Τα μηνύματα θα είναι για όλους», έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης, οπότε αναμένουμε να δούμε πώς θα αξιολογήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ που «όργωσε» όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας για να στηρίξει τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης με τις δηλώσεις του, εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία του για την βελτίωση της θέσης του κόμματος.