Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Η Χαμάς θα εξαφανιστεί - Οι δημοκρατικές δυνάμεις θα κερδίσουν

Πάνω από 6.000 εκτοξεύσεις ρουκετών από τους τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ
Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.200, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει επιχείρηση στη Γάζα. 
Η Χεζμπολάχ θα συμμαχήσει με τη Χαμάς. «Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε μέχρι τέλους και να συγκρουστούμε με όσες δυνάμεις συμμαχούν με τους τρομοκράτες» τονίζει ο σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, Doron Lebovich...
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Ποια η κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ;

Από τις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα είχαμε περισσότερες από 6.000 εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, από τις νότιες πόλεις προς την Ιερουσαλήμ, προς το Τελ Αβίβ και τις βορειότερες πόλεις. 

Σε ό,τι αφορά τους τραυματισμούς πολιτών έχουμε πάνω από 3.000, ορισμένοι από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς από τις βάρβαρες επιθέσεις που όλοι είδαμε, από τις 7 Οκτωβρίου ο αριθμός έχει φθάσει σε πάνω 1.200. 

Είδαμε φρικτές φωτογραφίες νεκρών αμάχων δολοφονηθέντων από τη Χαμάς…

Θα μπορούσα να σας πω ότι από τις φωτογραφίες που είδα και από την ενημέρωση που είχα για αυτά που συμβαίνουν, όλα αυτά είναι απερίγραπτα. Είναι μια κατάσταση όπου επικρατεί το «απόλυτο κακό». 

Χαμάς και ISIS είναι το ίδιο πρόσωπο;

Δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα να μας σταματήσει από το να πούμε ότι η Χαμάς είναι το ISIS σε σχέση με αυτά που κάνει. Βίαιη και βάρβαρη επίθεση. 

 Αναμένουμε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Σχετικά με την κατάσταση που βλέπουμε να έχει διαμορφωθεί τώρα, αναμένουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση, αυτή της εκκένωσης των πολιτών από τις περιοχές και τις πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Γάζας. 

Επίσης, το Ισραήλ ενημέρωσε τους πολίτες στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή. Το μήνυμα αυτό δόθηκε στους κατοίκους της Γάζας και προς τον ΟΗΕ. Απ’ όσο βλέπουμε, η Χαμάς καλεί τους πολίτες να μην εκκενώσουν την περιοχή. Αντίθετα, τους παρακινεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, ως ανθρώπινη ασπίδα.

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της βόρειας Γάζας με βάση όσα ξέρουμε υπάρχουν δίκτυα τούνελ που χρησιμοποιούνται για πόλεμο και υποδομές για αποθήκες όπλων και πυρομαχικών της Χαμάς. 

Η επιχείρηση που σχεδιάζουν οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθεί ο στρατός της Χαμάς. Η Χαμάς είναι ίδια με το ISIS και θα συμπεριφερθούμε σε αυτή όπως κάναμε και με το ISIS. Θα τους εξουδετερώσουμε.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη μιλούν ανοικτά για τρομοκρατική διασύνδεση του ΙSIS με τη Χαμάς. Θα έχουν την ίδια μοίρα οι δύο οργανώσεις;

Έτσι ακριβώς είναι. Πριν λίγες μέρες ακούσαμε την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ήταν αρκετά συναισθηματική για τους Ισραηλινούς. Έδειξε ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και πολλές άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Χαμάς. Τη βαρβαρότητά της και το γεγονός ότι είναι στην ουσία ένα με τον ISIS. 

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χαρακτηριστούν οι επιθέσεις που έγιναν εναντίον του Ισραήλ. Θέλω να τονίσω ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει τις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις σύμφωνα με το κράτος δικαίου και το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Πώς αξιολογείτε τον κίνδυνο εμπλοκής του Ιράν, ή του Λιβάνου στον πόλεμο;

Πιστεύουμε ότι η Χαμάς προέρχεται από τους τρομοκράτες του Ιράν και επίσης έχει παρουσία και στο Λίβανο, αλλά και σε άλλες περιοχές. Όπως είπα, δε θα σταματήσουμε και αν χρειαστούν κινήσεις για τη διάλυση της Χαμάς σε άλλες περιοχές θα το κάνουμε. 

Είστε έτοιμοι για έναν πόλεμο διαρκείας; 

Θα ολοκληρώσουμε τη δράση μας όταν επιτευχθεί ο στόχος μας. Όχι πριν από αυτό. 

Πώς σχολιάζετε τη στάση της Τουρκίας;

Όπως είπα και πριν εκτιμούμε όλες τις χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Βλέπουμε μια διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμη και τις αραβικές χώρες. Κάποιες από αυτές καταδίκασαν την επίθεση, άλλες προβληματίζονται σχετικά με τη βαρβαρότητα της Χαμάς. Όπως διαπιστώνουμε η Χαμάς δεν είναι μόνο εναντίον του Ισραήλ. 

Εναντιώνεται κατά των αξιών όλου του Δυτικού κόσμου. Ειλικρινά εκτιμούμε κάθε χώρα που μας υποστηρίζει και στέκεται στο πλευρό μας. 

Τέλος, παρατηρούμε τον Μακρόν, πολιτικούς στη Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να μιλούν ανοικτά για τρομοκρατία της Χαμάς. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο; 

Δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση. Αυτήν τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια μας να αμυνθούμε και έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ισραήλ.

Doron Lebovich

Δεν υπάρχουν σχόλια: