Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

“Στη Δαδιά ακόμα υπάρχει ζωή. Τίποτα δεν χάθηκε”, γράφει δασοπόνος που το γνωρίζει καλά

Ο Εβρίτης Δασοπόνος Απόστολος Τσιομπανούδης Κορνοφωλιά Σουφλίου που δουλεύει στο δάσος της Δαδιάς, εκφράζει την άποψη του
Τόσο κατά την διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης, βγήκαν και μίλησαν ή έγραψαν απόψεις πολλοί. Ακόμα και κάποιοι που ποτέ όχι μόνο δεν το επισκέφθηκαν, αλλά ούτε πέρασαν έστω και από μακριά, μέσω της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου.
Υπήρξαν και Καθηγητές, όπως κάποιος από το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, πυ βγήκε και δήλωσε ότι το δάσος Δαδιάς δεν επανέρχεται ούτε σε 150 χρόνοα. Και φυσικά η άποψη αυτή αναπαράχθηκε από πάρα πολλούς, αφού όλες αυτές τις ημέρες γίνεται ένας… διαγωνισμός ποιος θα γράψει την μεγαλύτερη… υπερβολή, απογοητευτική άποψη, αλλά και… μαύρη όσον φορά την επόμενη μέρα διατύπωση, αρκετοί απλά για ένα… κλικ παραπάνω. Κι αυτοί από την περσινή πυρκαγιά έως φέτος, που μπορεί τα ίδια να έγραφαν και πριν έναν χρόνο, αν και κόπτονταν για την καταστροφή του δάσους και την επόμενη ημέρα, δεν πάτησαν το πόδι τους στο χωριό να πιουν έναν καφέ ή να φάνε στις ταβέρνες του και  να στηρίξουν έτσι έμπρακτα την Δαδιά ή την Λευκίμη.
 Ο  ΕβρίτηςΔασοπόνος  Απόστολος Τσιομπανούδης από την γειτονική Κορνοφωλιά, που μετά την περσινή πυρκαγιά στο ίδιο δάσος βρέθηκε μέσα στα καμένα πολλές φορές, καταθέτει μια άποψη που βασίζεται στην γνώση και την εμπειρία δια ζώσης:. Όπως γράφει:
“Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Τα αρπακτικά στο δάσος της Δαδιάς ούτε έφυγαν, ούτε θα εγκαταλείψουν, ούτε θα μετακομίσουν σε άλλες χώρες για να φωλιάσουν. Υπάρχουν τα μεταναστευτικά, τα οποία έτσι και αλλιώς σε λίγες μέρες θα εγκαταλείψουν την περιοχή για την Αφρική όπως κάνουν κάθε χρόνο, υπάρχουν και τα μόνιμα είδη που φωλιάζουν, τρέφονται και κινούνται όλο το χρόνο στην περιοχή. Όλα αυτά τα είδη λοιπόν θα είναι εδώ στη Δαδιά και την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο και ο κόσμος θα έχει και πάλι τη χαρά να τα παρατηρεί και να τα φωτογραφίζει.
Δουλεύοντας φέτος μέσα στα περσινά καμμένα για μια μελέτη, διαπίστωσα ότι υπάρχει ζωή. Τίποτα δεν τελείωσε. Αρπακτικά, μικρόπουλα, ερπετά και θηλαστικά είναι εκεί. Το δάσος θα αποκατασταθεί και θα επανέλθει, αρκεί να γίνουν προσεκτικές επεμβάσεις απο τους διαχειριστές του δάσους.
Η πυρκαγιά ήταν τεράστια σε μέγεθος. Δεν αρκεί ένα Δασολόγος ή Δασοπόνος να προτείνει μέτρα. Δεν κάηκε μια συστάδα. Κάηκε ο μισός νομός Έβρου και ένα Εθνικό Πάρκο. Χρειάζεται μια ομάδα συγκεκριμένων επιστημόνων η οποία έχει εργαστεί και μελετήσει το δάσος της Δαδιάς όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί. Έχουν τις γνώσεις, έχουν την εμπειρία, έχουν σίγουρα προτάσεις. Ας αφήσουν πίσω τις αντιπαραθέσεις και τις διχόνοιες των προηγουμένων ετών και ας εργαστούν ομαδικά για το καλό του τόπου και του δάσους που τόσο πολύ αγαπάμε. Ας προσπεράσουν κάποιοι την λέξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και ας δουλέψουν με την λέξη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Το δάσος είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό λαό.
Απόστολος Τσιομπανούδης
Δασοπόνος

Υ.Γ. Φωτογραφία Πευκοδρυοκολάπτης χθές το απόγευμα στην περιοχή Γιαμάτσα Σουφλίου, η οποία έγινε κάρβουνο. Ακόμα υπάρχει ζωή. Τίποτα δεν χάθηκε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: