Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Γιατί το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα και η «βαριά σκιά» του Ιράν

Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, αναμένοντας το «πράσινο φως» από την ισραηλινή κυβέρνηση για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς.
Το πρωί της Πέμπτης, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι η πολιτική απόφαση για την πολυαναμενόμενη χερσαία επιχείρηση είναι σε εκκρεμότητα.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των IDF, o στρατός, βάσει σχεδίου έκτακτης ανάγκης, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις άμυνας στον Νότο, αλλά και στον Βορρά, κοντά στον Λίβανο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός πολέμου σε δύο μέτωπα. Έτσι, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όσον αφορά την υλικοτεχνική προετοιμασία έχει... τεθεί σε εφαρμογή, αλλά προς το παρόν, εξακολουθεί να υπάρχει μια πολιτική συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο. 
Βασική παράμετρος προκειμένου να αποφασίσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, το νέο πολεμικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό τον Νετανιάχου, είναι η τύχη των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Σκληροπυρηνικός δεξιός υπουργός φέρεται να δήλωσε στον ισραηλινό Τύπο πως «τώρα είναι η ώρα να είμαστε βάναυσοι», υποδηλώνοντας ότι οι όμηροι δεν μπορούν να ανατρέψουν το σχέδιο για χερσαία επίθεση.
Την ίδια ώρα όμως, είναι πολλοί αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τους ομήρους. Με τις ισραηλινές Αρχές να προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν ανθρώπους στα βίντεο που έχουν δημοσιοποιηθεί μετά τις επιθέσεις. Ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι τα μέλη της Χαμάς θα πληρώσουν για όσα έκαναν.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι κάθε χτύπημα που πραγματοποιεί στη Γάζα καθοδηγείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι στόχοι που πλήττονται είναι στρατιωτικοί, καθώς πρόκειται για υποδομές που χρησιμοποιούνται από τους τρομοκράτες.

Σύμφωνα με αναλυτές, χερσαία επιχείρηση θα σημάνει και ακόμα μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την ισραηλινή πλευρά.

Τα τούνελ της Χαμάς

Σημειώνεται ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι πυκνοκατοικημένη και καθένα από τα κτίριά της μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Σφοδρές μάχες αναμένεται να διεξαχθούν όχι μόνο στο έδαφος, αλλά και εντός των μήκους χιλιάδων μέτρων τούνελ που τη διατρέχουν.

Τα τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς συνθέτει τεράστιο δίκτυο από σήραγγες, μία ολόκληρη πόλη κάτω από την πόλη. Εκεί κρύβει μεγάλο μέρος του φορητού οπλισμού και των ρουκετών που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κόνρικους, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζονται στη Γάζα έχουν ως στόχο να καταστρέψουν αυτό το υπόγειο Δίκτυο.

«Η Χαμάς, από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κατασκεύασε δίκτυο σηράγγων που οδηγεί υπογείως από την πόλη της Γάζας μέχρι το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα», όπως εξήγησε κατά την πρωινή ενημέρωση και ενώ οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονταν.

Ο Κόνρικους τόνισε ότι η Λωρίδα της Γάζας εξετάζεται σε δύο επίπεδα: ένα αφορά τους αμάχους στο επίπεδο του εδάφους και ένα δεύτερο το υπόγειο επίπεδο, που αφορά τη Χαμάς.

«Η βαριά σκιά του Ιράν»

Την πιθανή άμεση ή έμμεση εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σκιαγράφησε ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν πόλεμο ο οποίος δεν καθοδηγείται από συμβατικές φιλοδοξίες, όπως επεκτατισμό ή οικονομία αλλά από ένα «σπλαχνικό μίσος» το οποίο διαρκεί δεκαετίες. Όπως υπογράμμισε, ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν προκρίνει πως θα υπάρξει λύση μέσα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά μόνο μέσα από πολιτικής φύσεως προσέγγιση.

«Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο, είναι ποιος πραγματικά επωφελείται από τον πόλεμο αυτόν», επισήμανε ο αναλυτής, «δείχνοντας» προς το Ιράν. Ενώ ορισμένοι από τους γείτονες του Ισραήλ έχουν αρχίσει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, το Ιράν «δεν θέλει να το βλέπει αυτό» και αντιθέτως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.

«Έτσι, αν και δεν έχουμε αποδείξεις για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, η σκοτεινή σκιά του Ιράν κρέμεται πολύ βαριά πάνω στον χρόνο και τις επιπτώσεις αυτής της επίθεσης», σχολίασε ο Μπελ.

Αναφορικά με το Ισραήλ τώρα, ο στρατιωτικός αναλυτής σημείωσε πως τα αντίποινα των Ισραηλινών, με αιχμή του δόρατος μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθυστερούν, για να «επεξεργαστούν ποιοι είναι οι στόχοι τους». Ένα ερώτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσουν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους, τα οποία είναι απίθανο να διεισδύσουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται η Γάζα είναι μία περιοχή 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι, καθιστώντας την την πιο πυκνοκατοικημένη στον πλανήτη.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Sky News

Δεν υπάρχουν σχόλια: