Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν νωρίτερα τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς προέβη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με το οποίο εξέφρασε την ακλόνητη στήριξή του στο Ισραήλ. 

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα νικήσει τη Χαμάς αλλά υπογράμμισε ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια.

«Έχουν σκοτωθεί γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ έχει αιχμαλωτίσει και κόσμο» τόνισε. 

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο Guardian, ένας ανώνυμος ισραηλινός υπουργός δήλωσε στο Ynet ότι υπάρχει κίνδυνος οι επιθέσεις της Χαμάς να αποσκοπούν στην απόσπαση της προσοχής ενόψει μιας επίθεσης από το βορρά. Εν τω μεταξύ, η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι «βρίσκεται σε άμεση επαφή με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αντίστασης και διεξάγει συνεχή αξιολόγηση των γεγονότων και της προόδου των επιχειρήσεων μαζί της».

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 21 σημεία σε ισραηλινά εδάφη που κατάφεραν να διεισύσουν ένοπλοι. Απαντώντας το Ισραήλ, προχώρησε σε βομβαρδισμούς στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και αποστέλλει χερσαίες δυνάμεις. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ήδη κάνει λόγο για 200 νεκρούς και 1600 τραυματίες.

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο. Δε μιλάμε για επιχείρηση ή για σποραδικές μάχες, αλλά για πόλεμο. Σήμερα το πρωί η Χαμάς εξαπέλυσε μια φονική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του.Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχουσυγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας και ενώ ενέκρινε  την επιστράτευση μεγάλου αριθμού εφέδρων.

Την ίδια ώρα, αδιευκρίνιστος αριθμός Ισραηλινών κρατούνται όμηροι από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στο σύνορο με τη Γάζα. Στο φως έρχονται εικόνες μελών της Χαμάς να σέρνουν νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ πολίτες τηλεφωνούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς λέγοντας ότι είναι όμηροι και ζητώντας βοήθεια. Ο ισραηλινός στρατός ανάεφερε επίσης τη σύλληψη αιχμαλώτων Παλαιστινίων. Στην άλλη πλευρά, οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γαζας πληρώνουν το δικό της φόρο αίματος με τα νοσοκομεία να έχουν πλημμυρίσει από νεκρούς και τραυματίες.

Το χρονικό

Το σφυροκόπημα της Χαμάς υπό την ονομασία «Επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ-Ακσά» ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ημέρα εορτασμού της εβραϊκής γιορτής Simchat Torah.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 5.000 ρουκέτες, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι μαχητές της οργάνωσης εισήλθαν στο έδαφός του.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με την «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα σημεία που γίνονται μάχες

Mάχες με πυροβόλα όπλα λαμβάνουν χώρα στις πόλεις Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be’eri και γύρω από αυτές, καθώς και στη στρατιωτική βάση Re’im, ανέφεραν οι Times of Israel.

Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς, με το Τελ Αβίβ να ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα.

Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 
Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 
Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 
Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 

Στα καταφύγια οι Ισραηλινοί κοντά στη μεθόριο – «Η Χαμάς άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως»

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που ζουν κοντά στη Γάζα να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να κατευθυνθούν σε καταφύγια.

“Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είχε αρχίσει μαζικές βολές ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και τρομοκράτες διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος σε διάφορες τοποθεσίες”, ανέφερε ο στρατός. “Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι η κυρίαρχη στη Λωρίδα της Γάζας και είναι υπεύθυνη για αυτή την επίθεση. Θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες και την ευθύνη για τα γεγονότα αυτά”, πρόσθεσε. «Θέλω να πω ένα πράγμα. Η Χαμάς άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ο Γασαν Αλιαν, συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει “μια πολύ δύσκολη στιγμή”, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι “η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος και εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Τα στρατεύματα των IDF μάχονται εναντίον του εχθρού σε κάθε τοποθεσία. Καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να ακολουθήσουν τις οδηγίες ασφαλείας. Το κράτος του Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”.

Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 
Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 
Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 
Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 
Προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ – Με επέκταση των χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς
 

Τι λέει η Χαμάς

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Khaled Qadomi, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η στρατιωτική επιχείρηση της οργάνωσης αποτελεί απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

“Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τόπων όπως η Al-Aqsa. Όλα αυτά τα πράγματα είναι ο λόγος για την έναρξη αυτής της μάχης”, είπε.

 “Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή στη γη”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες. “Όποιος έχει όπλο πρέπει να το βγάλει. Έχει έρθει η ώρα”, είπε ο Ντέιφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Χαμάς κάλεσε “τους μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη” καθώς και “τα αραβικά και ισλαμικά έθνη μας” να συμμετάσχουν στη μάχη, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι μπαίνει κι εκείνη στη μάχη ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη έδωσαν συγχαρητήρια στη Χαμάς για την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ μάλιστα χαρακτήρισε την επίθεση ως «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα – Καθολική καταδίκη της Δύσης

Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σοβαρή πολεμική σύγκρουση σημειώνεται έπειτα από μήνες εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη κι ενώ η Ουάσινγκτον προωθεί μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί να ανησυχία τις εξελίξεις. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: “Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του”. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών ζήτησε η Μάλτα.

Οι ΗΠΑ “καταδίκασαν απερίφραστα” τις επιθέσεις της Χαμάς τονίζοντας πως στηρίζουν σθεναρά την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ευρωπαϊκά κράτη μέταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για “σοβαρές επιπτώσεις” από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, και έκανε έκκληση για “επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο”.

Η Ρωσία είπε πως βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές και η Σαουδική Αραβία ζήτησαν “άμεση κατάπαυση του πυρός”, το Ομάν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ενώ αλληλεγγύη προς το Ισραήλ εξέφρασε η Ινδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους Παλαιστίνιους μαχητές.