Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Η απέραντη μοναξιά της Αριστεράς

Στις δημοτικές εκλογές του 1986 όπου το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση υπέστη ψυχρολουσία και έχασε τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας από τη ΝΔ (με Εβερτ, Ανδριανόπουλο Κούβελα, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα), ο Ανδρέας Παπανδρέου για να αποφύγει ευθέως την παραδοχή της ήττας, δήλωσε ότι… νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας!
Επειδή όπως ήταν και από τους τζέντλεμαν πολιτικούς της παλιάς σχολής, που σέβονταν τη θεσμική υπόσταση των πολιτικών προσώπων, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους νέους δημάρχους και κοινοτάρχες. Τους υποσχέθηκε δεν και την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης
Χθες οι καλεσμένοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στα πάνελ των καναλιών προσπαθούσαν να επινοήσουν δικαιολογίες στη μεγάλη αποχή. Παρότι βεβαίως δεν ήταν ισχυρό επιχείρημα... Η αποχή ερμηνεύεται είτε ως σήμα δυσαρέσκειας προς την εξουσία, είτε ως αδιαφορία του πολίτη για συμμετοχή στη διαμόρφωση της δημόσιας ζωής. Το τελευταίο αφορά την ιδιώτευση, που στην πολιτική μας φιλολογία χαρακτηρίζει τους αμέτοχους, τους αδιάφορους, τους «κυρΠαντελήδες» όπως ειρωνεύονται οι λάβροι λαϊκοί αγωνιστές τον καθημερινό πολίτη. 
Αντιθέτως, οι αριστεροί -στη θεωρία πάντα- είναι αενάως στρατευμένοι, με κεραίες ευαίσθητες στα κοινωνικά προβλήματα, και πάντα άγρυπνοι για να κατακεραυνώσουν τους αντιλαϊκούς επιβήτορες της εξουσίας (οι οποίοι λαϊκοί επιβήτορες εκλέγονται δημοκρατικά με τη λαϊκή ψήφο). Οι «αγωνιστές» δεν αδιαφορούν δεν ιδιωτεύουν.  
Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στα πάνελ, εξακολουθούσαν να ζητούν από το πολιτικό σύστημα να «προβληματισθεί» για τη μεγάλη αποχή στον δήμο Αθήνας. Και δεν προβληματίστηκαν ακόμη και όταν οι δημοσκόποι (π.χ. Στράτος Φαναράς) διαβεβαίωναν ότι η πλέον χαρακτηριστική αποχή ήταν εκείνη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αντί να προβληματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να προβληματιστεί το πολιτικό σύστημα!
Άλλοι μίλησαν για εκφασισμό της κοινωνίας. Γνωστό αυτό, όποιος δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροδεξιός και φασίστας. Το ξέρουμε από τo2011 και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο Twitter.

Ο νόες Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης, στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του δεν έκανε αποτίμηση του αποτελέσματος. Εμμέσως ωστόσο παραδέχτηκε την καταβαράθρωση του κόμματός του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ (τι να έλεγε ως κολλημένος στον τοίχο;).
Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ανανέωση σε πρόσωπα του κόμματος (κάτι που θα επιτείνει την αναταραχή στο κόμμα του).  Βεβαίως, δεν φταίει ο Κασσελάκης για το αποτέλεσμα. Ούτε επέλεξε τα πρόσωπα των υποψηφίων ούτε τη στρατηγική. 
Αν φταίει σε κάτι είναι η προπέτειά του να αναμειχθεί στην πολιτική ζωή υπό την ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έχει πλήρη άγνοια  και για το κόμμα που ανέλαβε και για την πολιτική ζωή της χώρας.
Οχι μείζον μεν, αλλά χαρακτηριστικό της απλοϊκότητάς του είναι ότι κατά την εμφάνισή του στο εκλογικό τμήμα, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη επειδή είπε ότι σήμερα οι πολίτες εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντές τους. Κατά τον απύθμενο λαϊκισμό  του new age Stefanos, πρέπει να αλλάξουμε την ορολογία. «Οι Ελληνες πρέπει να επιλέγουν τους τοπικούς υπηρέτες τους».
Λογικό! «Ξεριζώθηκε» όπως λέει  στα 14, άρα δεν έμαθε ελληνικά. Μπορούσε όμως να μην το δείχνει ότι δεν γνωρίζει πως η λέξη δήμαρχος αυτό ακριβώς σημαίνει, αυτός που άρχει του δήμου.      
Στις αυτοδιοικητικές  εκλογές  του 2019 η ΝΔ πήρε 6 στις  6 από τις 13 περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή. Χθες πήρε εφτά (ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Έξι καθαρόαιμες δεξιές  και η μία της Κρήτης του Πασόκου Αρναουτάκη. Απλώς η ΝΔ είχε την οξυδέρκεια να τον στηρίξει, καθώς σε μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη, καλύτερα  να μοιραστείς τις δάφνες συμπορευόμενος  με τον νικητή παρά να ενταχθείς  στην τάξη των ηττημένων. 
Αλλά και την άλλη Κυριακή η κύρια μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους επισήμως χρησθέντες από τη ΝΔ και τους «αντάρτες». Που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια ενδοπαραταξιακή διαμάχη του πολιτικού χώρου της Δεξιάς. Η μόνη περίπτωση που θα υπάρξει  κόντρα με την Κεντροαριστερά είναι η πολύπαθη Θεσσαλία
Παρόλη τη βιβλική καταστροφή, ο υποψήφιος της ΝΔ βρέθηκε πολύ κοντά στην εκλογή με 41,53% και θα κοντραριστεί με τον υποψήφιο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουρέτα, στη στήριξη του οποίου σύρθηκε εξ ανάγκης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψήφιοι που στήριξε αυτόνομα ο ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες και δήμους πήγαν άπατοι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ… γράφει ιστορία, ως  κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: