Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ολονύχτια αγωνία στη Λάρισα για τις αντοχές του Πηνειού

Ώρες αγωνίας ζουν, για μια ακόμα νύχτα, οι κάτοικοι της Λάρισας, με τις Αρχές να προσπαθούν να «οχυρώσουν» την πόλη, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της στάθμης του Πηνειού. 
Αργά τη νύχτα της Παρασκευής, ανακοινώθηκε ότι διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας, στο ρεύμα προς Αθήνα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση για την ενίσχυση του αναχώματος στη συνοικία Ιπποκράτης της Λάρισας, από την οποία έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι μετά από μήνυμα που τους εστάλη από το 112.
Επίσης, στο ύψους του κτιρίου της ΔΕΥΑΛ η  στάθμη των νερών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες κατά 10 πόντους, ενώ σύμφωνα με... τον δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, η στάθμη είχε ανέβει στα 10 μέτρα. Υπάρχουν φόβοι πως εάν ο όγκος των νερών συνεχίσει να αυξάνεται και τα αναχώματα υποχωρήσουν, τα ορμητικά νερά θα φτάσουν μέχρι το κέντρο της πόλης.
Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι υπάλληλοι του Συνδέσμου Εργοληπτών Λάρισας, οι οποίοι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, πραγματοποίησαν αυτοψία σε γέφυρα ακριβώς δίπλα από την κοίτη του Πηνειού στη Λάρισα. 
Συγκεκριμένα, η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στην εξωτερική κοίτη του Πηνειού ποταμού, δίπλα από το αισθητικό άλσος, ενώ σύμφωνα με το larissanet.gr, οι υπάλληλοι αφού έλεγξαν το οδόστρωμα της γέφυρας, μετά από λίγο αποχώρησαν. 

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, λήφθηκε η απόφαση από τις Αρχές να κλείσει η γέφυρα, ενώ οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους.

Τοποθετούν τσουβάλια με άμμο στα αναχώματα

Δεκάδες εθελοντές μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα σε Αμπελόκηπους, περιοχή ΔΕΥΑΛ, Φιλιππούπολη, Άγιο Θωμά, Ιπποκράτη και όπου αλλού χρειαστεί.

Πάντως, ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι έχει σταθεροποιηθεί η ροή των υδάτων στην Πηνειάδα Τρικάλων. Μία σταθεροποίηση που αρχίζει να φαίνεται και στην περιοχή της Λάρισας, αν και ο φόβος να «σπάσει» κάπου το ποτάμι είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Γ. Αρτοποιός: Στο νότιο και βόρειο κομμάτι της Λάρισας μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, «ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα».

«Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν σταλεί μηνύματα από το "112" στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στην Γιάννουλη, στον Ιπποκράτη, στον Άγιο Θωμά με σκοπό να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες οι οποίοι μένουν στην περιοχή. Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι θα είμαστε στο πεδίο. Το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, ωστόσο τα περίχωρά της στο νότιο και βόρειο κομμάτι έχουν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με το larissanet, στις γέφυρες της οδού Κοζάνης έχει υπάρξει ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ώρα που οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών βλέπουν το ύψος των νερών να αυξάνεται.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν άνθρωποι από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, περιοχή που έχει πλημμυρίσει.

Δήμαρχος Λαρισαίων: Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά

«Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από εδώ και πέρα» ανέφερε ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, το απόγευμα της Παρασκευής σε δήλωσή του σε βίντεο στο Facebook.

Δήμος Λαρισαίων: Φιλοξενία στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης

Σε νέα ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων αναφέρεται:

«Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που συνεχίζονται στις συνοικίες της πόλης κοντά στο ανάχωμα του Πηνειού οι κάτοικοι της συνοικίας Ιπποκράτης της Λάρισας πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης.

Οσοι επιθυμούν να φιλοξενηθούν μπορούν να προσεγγίσουν τη δομή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας».

Περιοχές βυθισμένες στο νερό

Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα. 

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο...» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα.

Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ' επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: