Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Δύσκολη νύχτα στη Λάρισα - «Φούσκωσε» ο Πηνειός, νέα μηνύματα από το 112

Νύχτα αγωνίας στη Λάρισα 
καθώς έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού με το 112 να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους των παραπήνειων περιοχών.

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας)...

Εκκενώθηκαν τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα, καθώς τα νερά του Πηνειού απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιάννουλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο.

Στη Λάρισα μέχρι τη 01:30 τα ξημερώματα είχαμε περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, κυρίως λόγω του η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Στο μεταξύ, αμείωτη συνεχίζεται από την Πυροσβεστική και τον Στρατό η επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων από τα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel. Επικίνδυνα έχει ανέβει η στάθμη του Πηνειού με το 112 να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού. 

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία, καθώς το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκε νεκρός ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στον Δομοκό και το απόγευμα βρέθηκαν νεκρές δύο ηλικιωμένες στην Αστρίτσα Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν πραγματοποιηθεί 1.791 διασώσεις, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μέχρι το βράδυ είχαν διασωθεί από αέρος 67 πολίτες από χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

 

 

Live η εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων

 

Οι τελευταίες εξελίξεις της κακοκαιρίας

02:46 Έσπασαν το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός (vid)

Ώρες αγωνίας ζούνε οι κάτοικοι της Λάρισας καθώς ο Πηνειός έχει «φουσκώσει» από τα νερά που έχει φέρει η κακοκαιρία «Daniel» και αρκετά φρεάτια έχουν υπερχειλίσει.

Γι' αυτόν τον λόγο ελήφθη η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, όπως φαίνεται και στο βίντεο του tirnavospress.

02:14 Τρίκαλα: Νέο μήνυμα του 112 σε Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες, Πετρόπορο

Μια ακόμα δύσκολη νύχτα στη βαριά χτυπημένη από την κακοκαιρία Daniel, καθώς έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Πηνειού.

Από το 112 εστάλη νέο μήνυμα σε κατοίκους χωριών των Τρικάλων να κατευθυνθούν προς άλλες περιοχές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους κατοίκους του χωριού Φαρκαδόνα που καλούνται να απομακρυνθούν προς Γριζάνο και αυτούς των χωριών ΚλοκοτούΓεωργανάδων και Πετρόπορου, που καλούνται να απομακρυνθούν προς Οιχαλία.

23:55 Ε. Λέκκας: Έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατ. κλιματικοί πρόσφυγες

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Tόνισε πως σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε, «καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινηθούν τις επόμενες ώρες.

Επισήμανε πως οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κλπ

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

23:15 Μήνυμα του 112 στην Αλεξανδρινή Αγιάς για πιθανή υπερχείλιση του Πηνειού

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς να απομακρυνθούν προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. 

«Αν βρίσκεστε στην Αλεξανδρινή Αγιάς απομακρυνθείτε προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού», αναφέρεται στο μήνυμα.

22:40 Δήμος Λαρισαίων: Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού να απομακρυνθούν άμεσα

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

22:33 Μήνυμα του 112 στους δημότες Λάρισας για κίνδυνο υπερχείλισης του Πηνειού

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Λάρισας που βρίσκονται εντός πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού να απομακρυνθούν λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού.

22:25 Πυροσβεστική: 1.791 διασώσεις και 6.284 κλήσεις για βοήθεια από το πρωί της Τρίτης

Συνολικά 1.791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.284 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

22:23 Κάτοικος Παλαμά: Εγκλωβισμένοι φωνάζουν «βοήθεια, πνιγόμαστε!» (vid)

Κραυγή αγωνίας από κάτοικο του Παλαμά Καρδίτσας, στο οποίο κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα τρία μέτρα νερού που έχει σκεπάσει το χωριό.

Όπως ανέφερε η κάτοικος του χωριού, Χαρά Πετροπούλου, στο Open, κόσμος ουρλιάζει μέσα στο σκοτάδι ζητώντας κάποια βοήθεια.

«Ακούω φωνές, ακούω γυναικείες φωνές, "βοήθεια, βοήθεια πνιγόμαστε μια βάρκα". Αυτές οι φωνές ακούγονται από το τρίτο δημοτικό κοντά. Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν και φωνάζουν απεγνωσμένα μέσα στην ηρεμία του σκοταδιού. Είναι καινούργιες οι φωνές που ακούω», ανέφερε η κάτοικος, ξεσπώντας σε κλάματα.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Open, διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στον Παλαμά συνεχίζονται με πλωτά μέσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, 67 πολίτες έχουν διασωθεί από αέρος, ενώ θα μοιραστεί φαγητό και νερό σε 24 οικισμούς.

21:56 Βλοχός Παλαμά: Ξεμένουν από φαγητό, νερό οι 200 εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Ξεμένουν από τρόφιμα και νερό οι εγκλωβισμένοι από την πλημμύρα κάτοικοι του Βλοχού Παλαμά

Κάτοικος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό, έκανε  λόγο για τουλάχιστον 200 εγκλωβισμένους από την πλημμύρα. 

«Είναι 200 άνθρωποι εκεί εγκλωβισμένοι και έχουν αρχίσει να τελειώνουν τα τρόφιμα και το νερό», πρόσθεσε η κάτοικος του χωριού, η οποία ζητά απεγνωσμένα βοήθεια, καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

21:54 Στη Λάρισα μεταφέρονται 190 ντόπιοι και τουρίστες από το Πήλιο που διασώθηκαν από το Λιμενικό

Στη Λάρισα μεταφέρονται 190 τουρίστες από το Πήλιο, το οποίο χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα λεωφορεία μεταβαίνουν σε ασφαλή σημεία, όσοι διασώθηκαν με πλωτά μέσα από τα χωριά της περιοχής.

Με τρία λεωφορεία μεταφέρονται τουρίστες και κάτοικοι από το λιμάνι του Βόλου στη Λάρισα. Εκεί έφτασαν με τρία πλωτά μέσα του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό.

«Δεν κινδυνεύσαμε αλλά τρομοκρατηθήκαμε» είπε ένας κάτοικος του χωριού Μικρό, που βρίσκεται μέσα σε ένα από τα λεωφορεία.

21:34 Απεγκλωβισμοί ατόμων στη Μαγνησία υπό την εποπτεία του Λιμενικού

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό, Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπο την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού. Ολα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι του Βόλου. Στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ.Τριάδα

21:22 Μήνυμα 112 για Φαρκαδόνα και Λάρισα - Αναμένονται σφοδρές πλημμύρες

Προειδοποιητικό μήνυμα 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Φαρκαδόνας και της Λάρισας λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που αναμένονται στις περιοχές. 

Νωρίτερα, με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων, κάλεσε τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

21:17 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μετέφερα στον Κυρ. Μητσοτάκη την ισχυρή μας αλληλεγγύη

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέφερε τον στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τόνισε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για κινητοποίηση υποστήριξης.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.


Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μετέφερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσουμε υποστήριξη» σημείωσε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

21:13 Στην Αγιά Λάρισας η μεγαλύτερη βροχόπτωση την Πέμπτη

Σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν και σήμερα Πέμπτη, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας μας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο ύψος βροχής από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τις 19:00 της Πέμπτης σημειώθηκε στην Αγιά Λάρισας με 91 χιλιοστά.  

  

Σημειώνεται ότι αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί της Θεσσαλίας, που έχουν δεχθεί τα ακραία ύψη βροχής τις τελευταίες ημέρες, σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.        

21:09 Ν. Δένδιας για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων: Η εντολή μου είναι η παροχή βοήθειας στους πληγέντες

«Ενημερώθηκα στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Εν συνεχεία, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκα το ΕΘΚΕΠΙΧ ( Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων) , όπου ενημερώθηκα αναλυτικά για τη διάθεση μέσων και προσωπικού στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, όπως και αναφορικά με τον σχεδιασμό που υπάρχει για τις επόμενες ώρες».

 

Και πρόσθεσε:

«Η εντολή μου είναι σαφής: Η Βοήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κακοκαιρίας, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Αρχές» σύμφωνα με αναφορά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο X ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας.

20:28 Συναγερμός για τη στάθμη του Πηνειού

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

20:27 Β. Κικίλιας: 67 πολίτες έχουν διασωθεί από αέρος, οι απεγκλωβισμοί θα συνεχιστούν σπίτι-σπίτι

«Οι διασώστες θα συνεχίσουν σπίτι-σπίτι τους απεγκλωβισμούς», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε νέα ενημέρωση για τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως έκανε ακόμη γνωστό, 67 πολίτες έχουν διασωθεί από αέρος, ενώ θα μοιραστεί φαγητό και νερό σε 24 οικισμούς.

Είπε πως στα εγκλωβισμένα χωριά επιχειρούν από αέρος συνολικά 10 ελικόπτερα, τρία εκ των οποίων ανήκουν στον στρατό.

Εξήγησε ότι από τους 67 διασωθέντες, οι 25 προέρχονται από τη Μεταμόρφωση Παλαμά, οι 27 και ένα μωρό από την Αγία Τριάδα Παλαμά και οι 14 από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία πρόκειται να μοιράσουν 3.000 μερίδες φαγητού και μπουκάλια νερού σε 24 πληγέντες οικισμούς, εντός των επομένων ωρών. «Είμαστε εδώ, κοντά στους πληγέντες», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει πως έξι άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καρδίτσα.

20:23 Διεθνή ΜΜΕ για πλημμύρες στη Θεσσαλία: «Βιβλικές βροχοπτώσεις»

Τα ξένα μέσα με συνεχείς ανταποκρίσεις έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην χώρα μας που πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα. 

«Εικόνες καταστροφής από περιοχές της Ελλάδας, όπου έπεσαν 75 εκατοστά βροχής, σχεδόν ένα μέτρο. Εκεί κάποιες από τις περιοχές έχουν πληγεί σφοδρά, όπου η βροχή απλά δεν θέλει να σταματήσει», λέει ο Τσάντ Μάιερς, Μετεωρολόγος του CNN.

«Καθώς προχωρά στη Μεσόγειο, οι μετεωρολόγοι φοβούνται πως θα ισχυροποιηθεί από τις άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και θα μετασχηματιστεί σε μεσογειακό κυκλώνα, ένα φαινόμενο με συνέπειες αντίστοιχες με εκείνες ενός τυφώνα», αναφέρει το CNN σε δελτίο του.

Και τα περισσότερα βρετανικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από την Ελλάδα. Το SkyNews προβάλει εκτενή ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για «βιβλικές βροχοπτώσεις».

«Αυτές οι πλημμύρες δεν έχουν προηγούμενο και προκαλούν χάος σε μία χώρα που πριν λίγο είχε πληγεί από πυρκαγιές. Η βροχή είναι αδιάκοπη, με πολλές περιοχές να έχουν πλημμυρίσει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει σύντομα», αναφέρει ο Άλεξ Ρόσι, δημοσιογράφος του SkyNews.

«Ελληνικά χωριά κάνουν έκκληση για βοήθεια» αναφέρει το SPIEGEL, ενώ στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχουν γίνει χιλιάδες επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες, υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και κατεστραμμένα σπίτια. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική, προσθέτει. Εικόνες από τις πλημμύρες δείχνουν και τα γερμανικά κανάλια.

Και στην Ισπανία, που αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές τις προηγούμενες μέρες, προβάλλονται εικόνες από την Ελλάδα, με αναφορές και στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. «Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες που η Ελλάδα αντιμετώπισε ακραίο καύσωνα και πυρκαγιές, τώρα έχει πλημμύρες που ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα».

Εκτενή ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από τους κατοίκους και ανταποκρίσεις μεταδίδουν η γαλλική και η βελγική τηλεόραση.

«Στο νησί της Σκιάθου, δεν μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα στους πλημμυρισμένους δρόμους και τη θάλασσα», μεταδίδει το γαλλικό TF1, ενώ το RTL αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που έχουν οι αρχές. Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί και έχει κληθεί ο στρατός για ενίσχυση. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας».

Τα ιταλικά μέσα αναφέρονται στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, με το άρθρο της Repubblica να προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην γειτονική χώρα τις επόμενες μέρες.

20:14 Κ. Αγοραστός: Εκτεταμένες καταστροφές στη Θεσσαλία, άρχισαν οι έλεγχοι για άμεση αποζημίωση

Tην χαοτική κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel» περιέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλία. Υπάρχει πρόβλημα στο Πήλιο με τις υποδομές. Κρίσιμες υποδομές χρειάζονται άμεση παρέμβαση. Υπάρχει πρόβλημα. Προβλήματα σε πολλές σε κρίσιμες γέφυρες οι οποίες έχουν θέμα προσπελασιμότητας. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και ζητάμε να αποκατασταθεί το δίκτυο της επικοινωνίας μεταξύ των τεσσάρων νομών αλλά ταυτόχρονα και επικοινωνία μέσα στις πόλεις και στα τοπικά διαμερίσματα», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργούν όλα τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία κανονικότατα, εκτός από το Κέντρο Υγείας Παλαμά. Υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα το πρωί και συνεχίζει: Στον Παλαμά έχουν επιστρατευθεί όλες οι δυνάμεις οι οποίες γινόταν να επιστρατεύσουν πέντε ελικόπτερα και στην πορεία αύριο θα αυξηθούν σε δέκα. Μεγάλη δύναμη του στρατού, της Πυροσβεστικής που έχει και τώρα έχει τον πρώτο λόγο στη διαδικασία αυτής της επιχείρησης», υπογράμμισε.

Σχετικά με το πού μεταφέρονται οι διασωθέντες και αυτοί που απεγκλωβίζονται, έκανε γνωστό ότι το σημείο είναι το αεροδρόμιο που έχει δημιουργηθεί στο γήπεδο στην Καρδίτσα. «Αμέσως από εκεί με βανάκια μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο του πρώτου Δημοτικού σχολείου, όπου εκεί τους παρέχονται όλες οι πρώτες βοήθειες, ενώ αν χρειάζεται και περίθαλψη», επισήμανε.

Για το τι θα γίνει με όσους θα μείνουν άστεγοι, δεδομένου ότι πολλά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανέφερε «Έχουν αρχίσει ήδη οι έλεγχοι στις περιοχές όπου επιτρέπουν οι συνθήκες, έχουν γίνει οι έλεγχοι των σπιτιών για να μπορέσουν να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις και άμεση βοήθεια, με χρηματικές προκαταβολές από το κράτος. Μετά θα υπάρξει η διαδικασία των επιχειρήσεων, των οικοσκευών και ανάλογα για κάθε περίπτωση, που είναι ξεχωριστή. Οπωσδήποτε μέλημά μας είναι και οι πληγείσες επιχειρήσεις».

20:02 Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Την κατάσταση που επικρατεί στα 6 νοσοκομεία της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία δίνει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Βόλου , όπου η ηλεκτροδότηση γίνεται μόνο με γεννήτριες, ενώ η υδροδότηση γίνεται με βυτιοφόρα.

Γενικό Νοσοκομείο Βόλου: Με γεννήτριες λειτουργεί το νοσηλευτρικό ίδρυμα εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης. Την ίδια στιγμή, η τροφοδοσία με νερό πραγματοποιείται με βυτιοφόρα. Στο ΓΝ Βόλου νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα.

Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας: Η πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ελεύθερη, το ίδιο και η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του νοσοκομείου. Μέχρι τώρα, στο ΓΝ Λαμίας παρατηρείται εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες.

- Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Μία χειρουργική αίθουσα είναι εκτός λειτουργίας στο ΓΝ Καρδίτσας, ενώ κατά τ' άλλα το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Όταν χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου φιλοξενούνται 21 άτομα.

- Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων: Αδύνατη είναι η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό - ημιορεινό όγκο, ενώ παραμένει ελεύθερη για όσους μένουν στην πόλη των Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια διακοπής της τροφοδοσίας ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες λειτούργησε χειροκίνητα η γεννήτρια. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Παράλληλα, αναμένονται 15 άτομα από ιδιωτική δομή για να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

- Γενικό Λάρισας: Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, η τροφοδοσία σε νερό και ρεύμα απρόσκοπτη. Δεν νοσηλεύονται ασθενείς λόγω πλημμυρικών φαινομένων, αλλά φιλοξενούνται 3 άτομα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, ενώ οι συνεδρίες συνεδρίες των ογκολογικών ασθενών και των νεφροπαθών γίνονται απρόσκοπτα.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Κανονική είναι η λειτουργία των δύο νοσοκομείων της Λάρισας και απρόσκοπτη η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας παραμένουν τέσσερις ογκολογικοί ασθενείς.

19:38 Δύο ηλικιωμένες εντοπίστηκαν νεκρές στην Αστρίτσα Καρδίτσας

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές σε οικία στον οικισμό Αστρίτσα Καρδίτσας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel σε έξι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκες ηλικίας περίπου 75-80 ετών οι οποίες εντοπίστηκαν στο ίδιο σπίτι. Άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν τις σορούς τους. Επιχείρησαν 12 πυροσβέστες της 8ης ΕΜΑΚ.

19:29 K. Τασούλας: Ασύλληπτες οι συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης, η Βουλή συμπαρίσταται στους πλημμυροπαθείς

Ως εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνουν οι πλημμύρες ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, μιλώντας στην ολομέλεια στο πλαίσιο συζήτησης για αλλαγές στον Κανονισμό του κοινοβουλίου. «Δεν πρόκειται περί κλιματικής κρίσης και περί κλιματικής αλλαγής, πρόκειται περί κλιματικής κατάρρευσης με ασύλληπτες συνέπειες που πολλοί ενδεχομένως τις περίμεναν αρκετά χρόνια αργότερα, ήρθαν (όμως) πολύ νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα» είπε ο κ. Τασούλας.

19:20 Νέοι απεγκλωβισμοί δια θαλάσσης με σκάφη του Λιμενικού από το Νότιο Πήλιο

Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού δια θαλάσσης δεκάδων κατοίκων και τουριστών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 18:30 το απόγευμα σε αποκλεισμένες περιοχές της Μαγνησίας και κυρίως του Νοτίου Πηλίου αφού έχουν καταστραφεί ή αποκλεισθεί όλοι οι δρόμοι της περιοχής.

Συγκεκριμένα πέραν της επιχείρησης απεγκλωβισμού από το Μικρό και τον Πλατανιά, γίνονται προσπάθειες με μεγάλα και μικρότερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος να βοηθηθεί κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στη Μηλίνα και τα Κουκουλέικα.

Ήδη στην περιοχή της Μηλίνας έχει προσεγγίσει το μεγάλο σκάφος ΛΣ 615 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και παραλαμβάνει 30 ανθρώπους που προσπαθούν να απομακρυνθούν από το παραθαλάσσιο θέρετρο και να τους μεταφέρει στον Βόλο.

Στην περιοχή βρίσκεται και το σκάφος ΛΣ 1027 που συνδράμει στον απεγκλωβισμό και στην απομάκρυνση τουριστών από τον οικισμό Κουκουλέικα που και αυτοί επιθυμούν να φύγουν από την αποκλεισμένη περιοχή.

Επίσης μεταξύ Πλατανιά, Μικρού και Τρικερίου άλλο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το ΛΣ 1219, κινείται παράκτια και περισυλλέγει ανθρώπους που προσπαθούν να απομακρυνθούν από τις κατεστραμμένες από τη θεομηνία περιοχές.

Όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος αναμένεται μόλις ολοκληρώσουν τις αποστολές τους, που συντονίζονται από την Κεντρική Λιμενάρχη Βόλου Βασιλική Κωνσταντά και αφού απεγκλωβίσουν τον κόσμο από τις ακτές του Πηλίου, θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Βόλου αργά το βράδυ.

19:12 Πηνειάδα Τρικάλων: Συγκλονιστική εικόνα με την ελληνική σημαία έξω από τα λασπόνερα

Δραματικές είναι οι στιγμές στην περιοχή Πηνειάδα Τρικάλων μετά από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η παιδική χαρά του χωριού αλλά και τα κοντέινερ που έμεναν οι σεισμόπληκτοι είναι βυθισμένα στο νερό. Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών.

Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.

Στο αποκαρδιωτικό σκηνικό ξεχωρίζει η ελληνική σημαία που στέκεται έξω απο το νερό.

18:48 Στο Συντονιστικό της Λάρισας κυβερνητικό κλιμάκιο

Στο Συντονιστικό της Λάρισας βρίσκονται ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης και Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής.

18:47 Εθνική Πινακοθήκη - REX: Πλημμύρισαν τα υπόγεια από την κακοκαιρία - Δεν προκλήθηκαν ζημιές

Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε και η Εθνική Πινακοθήκη. Μέρος της τεράστιας ποσότητας νερού που λίμναζε από χθες στην περιοχή και δεν απορρίφθηκε από τους αγωγούς ομβρίων του δικτύου της πόλης, εισχώρησαν στο κτίριο, από την είσοδο της οδού Μιχαλακοπούλου και κατέληξαν στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν υπέστη βλάβη κανένα από τα έργα που εκτίθενται στην Πινακοθήκη ενώ έχουν δοθεί οδηγίες από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων για επιπλέον θωράκιση του κτηρίου.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν προβλήματα στον υπόγειο χώρο του κτηρίου του REX. Συγκεκριμένα, στο υπόγειο, στους χώρους των ΗΜ εγκαταστάσεων της ΔΕΔΗΕ (χώρος μετασχηματιστή ΜΤ και χώρος ηλεκτρολογικών πινάκων) και των ΗΜ εγκαταστάσεων του κτηρίου διαπιστώθηκε ύπαρξη υδάτων. Επίσης, εισροή υδάτων παρατηρήθηκε και σε ορισμένα σημεία στην οροφή του υπογείου.

Στον πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου, υπάρχει ανθρωποθυρίδα που οδηγεί στο μηχανοστάσιο της ΔΕΔΗΕ, η οποία είναι μη στεγανή, καλύπτεται με μεταλλικό διάτρητο καπάκι, είναι εκτεθειμένη και δεν στεγάζεται. Στο ίδιο πεζοδρόμιο υπάρχει θυρίδα μη στεγανή με διάτρητο καπάκι για την διέλευση σωλήνων και αγωγών. Σύμφωνα με την εκτίμηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων ο μεγάλος όγκος νερού εισήλθε από τις δύο θυρίδες της ΔΕΔΗΕ του πεζοδρομίου και κατέληξαν στους χώρους του μηχανοστασίου. Διαπιστώθηκε, επίσης, εισαγωγή νερού πιθανόν από τους αγωγούς συλλογής όμβριων υδάτων της οδού Πανεπιστημίου από το φρεάτιο που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της πρόσοψης του κτηρίου. Τα στελέχη της (ΔΙΠΑΝΣΜ) είναι ήδη σε συνενεννόηση με τον ΔΕΔΗΕ και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα.

 Όσον αφορά στη Θεσσαλία και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Καρδίτσας, όπου έχουν σημειωθεί τα πιο έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας, δεν είναι ακόμα δυνατή η διενέργεια αυτοψιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Οταν παρατηρηθεί ύφεση του φαινομένου κλιμάκια των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων θα προβούν σε αυτοψίες και ελέγχους για την καταγραφή τυχόν ζημιών.

18:44 Παράδοση φαρμάκων με drone στη Λάρισα 

Drone της Πυροσβεστικής μεταφέρει φάρμακα σε κατοίκους στο χωριό Άγιος Γεώργιος Κάστρου Λάρισας που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία Daniel που σάρωσε τη Θεσσαλία.

18:36 Περίπου 70 άνθρωποι έχουν διασωθεί με ελικόπτερα από τα χωριά της Καρδίτσας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης μεγάλη επιχείρηση διάσωσης κατοίκων από τα πλημμυρισμένα χωριά του Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας που χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Συντονιστικό Λάρισας, ο αριθμός των απεγκλωβισμένων με ελικόπτερα ως τώρα είναι 69.

Οι απεγκλωβισμένοι κατευθύνονται σε χώρους παραμονής και τους προσφέρονται τροφή, νερό, κουβέρτες και τώρα κανόνισα και ιατρική περίθαλψη.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται, κυρίως, σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα υπάρχουν έξι αγνοούμενοι. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, και στην πόλη του Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος. 

Η εθνική οδός είναι ανοικτή.

Από Δευτέρα θα λειτουργήσει το τραινο Αθήνα-Λιανοκλάδι και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Τα σχολικά κτίρια θα αξιολογηθούν εντός του ΣΚ για να κριθεί αν θα λειτουργήσουν.

Στα νοσοκομεία η κέντρα υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα με ασθενείς.

Προβλήματα ρευματοδοτησης υπάρχουν σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πηλιο

Έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές - τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

18:10 Καρδίτσα: Με ελικόπτερα οι διασώσεις εγκλωβισμένων κατοίκων

Διασώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων με ελικόπτερα πραγματοποιούνται σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, που δέχθηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας «Daniel». Η προσπάθεια επικεντρώνεται, κυρίως, σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα υπάρχουν έξι αγνοούμενοι.

Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά και στον Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

17:45 Διοικητής 5ης ΥΠΕ: Έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του Νοσοκομείου Βόλου

Όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου Βόλου λειτουργούν κανονικά και παράλληλα έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του Νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών, αναφέρει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.

Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Βόλου, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης στις 5 Σεπτεμβρίου, αντιμετώπισε προβλήματα στη λειτουργία του.

Ειδικότερα, λειτουργούν τα εργαστήρια, τα χειρουργεία και η μονάδα τεχνητού νεφρού, στην οποία, μάλιστα, εξυπηρετήθηκαν όχι μόνο νοσηλευόμενοι, αλλά και ασθενείς άλλων δομών.

Επίσης, διανεμήθηκε νερό τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

17:30 Απεγκλωβισμός ανθρώπων με Super Puma στην Καρδίτσα

17:15 Απεγκλωβισμός μητέρας και δύο παιδιών στα Τρίκαλα

17:07 Μαγνησία: Aπεγκλωβισμός τουριστών στο νότιο Πήλιο, σε εξέλιξη άλλη επιχείρηση στον Πλατανιά 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι' αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν. 

 Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 17:00 το απόγευμα και δεύτερη προσπάθεια απεγκλωβισμού εκατοντάδων κατοίκων και ξένων τουριστών από τον Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου με τη συμμετοχή του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού και μελών της Πολιτικής Προστασίας. Στον Πλατανιά έχουν εγκλωβιστεί και σερβικά λεωφορεία που μετέφεραν τουρίστες από τη γειτονική χώρα.

17:01: Εύβοια: Πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις στις Ροβιές

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους στις Ροβιές του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του ποταμού να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο evima.gr, σοβαρό πρόβλημα προκλήθηκε στο συνεταιρισμό του χωριού, καθώς το νερό κατέστρεψε τα πάντα, με τις δεξαμενές να παρασύρονται στη θάλασσα.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη στις Ροβιές. Η μανία του νερού παρέσυρε τα πάντα. Εχουμε πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις και δυστυχώς δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», δήλωσε στο τοπικό evima.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

16:42 Τρίκαλα: Μήνυμα 112 για κατολισθήσεις σε Κανάβια και Σταυρό Ελάτης

Μήνυμα από το 112 εστάλη στις περιοχές Κανάβια και Σταυρό Ελάτης για την απομάκρυνση των πολιτών προς τα Τρίκαλα, λόγω επικίνδυνων κατολισθητικών φαινομένων.

«Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», επισημαίνεται στο μήνυμα.

16:38 Βόλος: Νερό με δελτίο και με ωράριο - Δωρεάν εμφιαλωμένο νερό μεταφέρει οχηματαγωγό της SEAJETS

Νερό με το δελτίο και με συγκεκριμένο ωράριο θα παρέχεται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, μέχρι να αποκατασταθεί στοιχειωδώς έστω και η ελάχιστη δυνατή παροχή νερού, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, διότι η καταστροφή είναι αδιανόητη σε όλη την περιοχή.

Όπως είπε ο Αχιλλέας Μπέος, «θα παρέχεται νερό στις 6:30 το απόγευμα στις περιοχές από Γιάννη Δήμου και έως την παραλία, από Άναυρο μέχρι Κραυσίδωνα. Αυτό το νερό είναι από άντληση από 4 γεωτρήσεις. Δεν είναι αρκετό ούτε και πόσιμο. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3 ή 4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από 11 τη νύχτα θα κόβεται παντελώς, γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό και όχι προς πόση. Όλο το δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Έχουν κάνει μικρές παρεμβάσεις οι τεχνικοί για να δώσουμε άμεσα λίγο νερό. Και πρέπει κάποια στιγμή να σταματά η άντληση του νερού για να γεμίζουν οι δεξαμενές από τη γεώτρηση. Είναι τραγική η κατάσταση.

Επίσης, στη Νέα Ιωνία, το απόγευμα, την ίδια ώρα, από Μαιάνδρου και κάτω, μεταξύ Κραυσίδωνα και Αναύρου, θα δοθεί και εκεί νερό. Στην Πορταριά,το Κατηχώρι και τα Πλατανίδια υπάρχει υδροδότηση. Σε άλλες περιοχές, όπως η 'Αλλη Μεριά, ο 'Αγιος Γεώργιος, η Αγία Παρασκευή, είναι πλήρης η καταστροφή. Ζητάω κατανόηση. Για όλο αυτό το δίκτυο χρειάζονται μέρες. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και θα δώσουμε λύσεις. Υπάρχει εδώ κλιμάκιο κυβερνητικό να δούμε πώς θα αποκατασταθεί το δίκτυο και να γίνει καινούργιο» είπε ο δήμαρχος Βόλου και ευχαρίστησε ιδιώτες και επιχειρηματίες που προσέφεραν νερό.

Ήδη διανέμεται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό σε χιλιάδες πολίτες από 15 νταλίκες που το μετέφεραν στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας και αναμένονται άλλες 30 νταλίκες έως το βράδυ, ενώ τεράστιες είναι οι ουρές που σχηματίζονται από χιλιάδες πολίτες που προσπαθούν να προμηθευτούν νερό για τις οικογένειές τους.

Οι διανομές νερού γίνονται έξω από τα δημαρχεία Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αγριάς, καθώς και στις Αλυκές.

Ένα οχηματαγωγό της SEAJETS φορτωμένο με δεκάδες νταλίκες που μεταφέρουν εκατομμύρια φιάλες νερού αναμένεται να φθάσει στον Βόλο με δωρεά του πλοιοκτήτη-εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου.

16:30 Πότε αναμένεται υποχώρηση των ακραίων φαινομένων

Σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, στο Ιόνιο και στο βόρειο Αιγαίο, οι οποίες όμως βαθμιαία θα εξασθενήσουν και έως το βράδυ θα περιοριστούν σημαντικά.

Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα σε δυτική Μακεδονία (Γρεβενά), Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα) και Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Ευρυτανία).

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα υποβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος βροχής για επιλεγμένα τρίωρα των μεσημεριανών και βραδινών ωρών της Πέμπτης 07/09, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. 

Το εκτιμώμενο ύψος βροχής για τις μεσημεριανές ώρες (12:00-15:00) (πάνω) και τις βραδινές ώρες (18:00-21:00) (κάτω) της Πέμπτης 07/09/2023, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.  

16:17 Βόλος: Με το νερό των κολυμβητηρίων θα καλύπτονται οι ανάγκες του νοσοκομείου «Αχιλλοπούλειο»

Μια απίστευτη λύση δίδεται στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου ώστε να δοθεί νερό στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο.

Αποφασίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου να υδροδοτηθεί το μεγάλο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με νερό από τις πισίνες όλων των κολυμβητηρίων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της αιμοκάθαρσης και των χημειοθεραπειών που εκτελούνται στα ειδικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Για τη συγκεκριμένη λύση εκτός από την Πυροσβεστική, το πράσινο φως δόθηκε και από τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ που διαχειρίζεται τα κολυμβητήρια του Βόλου.

16:05 Στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την Παρασκευή το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα και εν συνεχεία θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel. 

Στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας, βρίσκονται από νωρίς το πρωί σήμερα, Πέμπτη, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Υποδομών και Υποδομών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλία προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης.

Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Νωρίτερα, με απόφαση του πρωθυπουργού, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου: 

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)

2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης  (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος) 

3) Δίκτυο υδροδότησης  (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)  

4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)  

6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Aναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς ο πρωθυπουργός σχεδιάζει το προσεχές σαββατοκύριακο να βρεθεί στις πληγείσες περιοχές και η ομιλία του μαζί με την καθιερωμένη συνέντευξή του στη ΔΕΘ να μετατεθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αποφασίζει να αναβάλει την καθιερωμένη επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα θεσμό στα εγκαίνια του οποίου είθισται να πραγματοποιούνται οι εξαγγελίες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, μέσω της καθιερωμένης ομιλίας προς τους παραγωγικούς φορείς αλλά και της συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται ορθή, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι επιβεβλημένος ο απόλυτος συντονισμός του κράτους σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αναβληθεί και η επίσκεψη που προγραμμάτιζε ο Κυρ. Μητσοτάκης για την Παρασκευή στον Έβρο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

15:12 Βίντεο από το Super Puma με διάσωση πατέρα και του μικρού παιδιού του

14:52 Κ. Φλώρος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στον πολίτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη γιατί αυτή είναι μια από τις αποστολές τους. Όταν η κοινωνία πλήττεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους. Αυτό τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Daniel».

14:52 Αποβίβαση στο στάδιο της Καρδίτσας των κατοίκων που απεγκλωβίστηκαν από την Αγία Τριάδα από Super Puma της Πυροσβεστικής με hoist για να επιστρέψει το ελικόπτερο στο χωριό να συνεχίσει τις διασώσεις.

14:51 Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Ν. Ταχιάος

Στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας, βρίσκονται από νωρίς το πρωί σήμερα, Πέμπτη, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Υποδομών και Υποδομών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος.

14:31 Πλάνα από την επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στις πληγείσες περιοχές

Απεγκλωβισμός γυναίκας που ήταν μέσα στο νερό στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας από το ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής.

14:28 Hellenic Train: Ακυρώνονται τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων 

Δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη IC-54/55 και IC-56/57, λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λειανοκλαδίου - Λάρισας, και των περιορισμών στις μετακινήσεις στην Εθνική Οδό.

14:24 Καρδίτσα: Μήνυμα του 112 στις περιοχές Αγναντερό, Προάστιο, Πεδινό, Κόρδα, Μαραθέα και Αγία Τριάδα

14:19 Λ. Αυγενάκης: Άμεσα οι καταγραφές ζημιών στον πρωτογενή τομέα - Το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας και του ΕΛΓΑ έδωσε εντολή για κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που πλήττονται απο τις πλημμύρες.

14:17 Β. Κικίλιας: Αγνοούνται έξι άτομα στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας

Για έξι αγνοούμενους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καρδίτσα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι δόθηκε άδεια για την επιχείρηση των πτητικών μέσων.

14:09 Κομισιόν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Κοπέρνικος για τις πλυμμήρες στην Θεσσαλία

 

13:43 Τέταρτος νεκρός - Εντοπίστηκε στο Δομοκό

Στους τέσσερις αυξήθηκαν οι νεκροί από τη σφοδρότατη κακοκαιρία, καθώς όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ένας 49χρονος κτηνοτρόφος στο Πετρωτό Δομοκού, ενώ στις πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα δύο άτομα.  13:14 e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων

Προσωρινά κλειστές, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων, μέχρις ότου κριθεί ασφαλής η λειτουργία τους από τις αρμόδιες Αρχές.

12:10: Μήνυμα 112 στη Σκιάθο για απαγόρευση κυκλοφορίας

Με μήνυμά του το 112 υπενθυμίζει στους κατοίκους του νησιού ότι ισχύει απαγορευτικό κυκλοφορίας με εντολή της αστυνομίας. «Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νησί της Σκιάθου με εντολή της ελληνικής αστυνομίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» αναφέρει το μήνυμα του 112, καθώς συνεχίζεται η ακραία κακοκαιρια Daniel να πλήττει την ευρύτερη περιοχή.

11:52 Δήμαρχος Παλαμά: «Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, θα έχουμε πνιγμούς»

Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, ο δήμος Παλαμά είναι αβοήθητος. Το ύψος του νερού φτάνει τουλάχιστον το 1,5 μέτρο. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, θα έχουμε πνιγμούς...», ανέφερε ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

11:31 Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις το τελευταίο 24ωρο

Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα παρείχε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

11:24 ΓΕΕΘΑ: Αυξάνεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Ενισχύονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.

11:17 Βόλος: Υπερχείλισε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας - Κατέρρευσε η γέφυρα στα Κάτω Λεχώνια
 
Κατέρρευσε και η γέφυρα του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια του Βόλου, ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας, αφού βρίσκεται στον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Νοτίου Πηλίου,αποκόπτοντας κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας.

Η γέφυρα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που κατεβάζει νερά από τις πλαγιές του Πηλίου από τον Αγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια αφού από το πρωί η περιοχή επλήγη με ιδιαίτερα μεγάλη σφοδρότητα από νέα νεροποντή . Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου παρασύρουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους, αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

11:17 Λάρισα: Συνεχίζονται οι πλημμύρες - Επιχείρηση απεγκλωβισμού στην περιοχή Κάστρο

Συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές σε πολλές περιοχές του νόμου Λάρισας. Στην περιοχή Κάστρο της Λάρισας υπήρξε σήμερα επιχείρηση απεγκλωβισμού τουλάχιστον 20 ατόμων, από ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία ξεκίνησε με βάρκες την επιχείρηση διάσωσής τους.

Παράλληλα, ο παραλιακός δρόμος της περιοχής του Αγιόκαμπου στον δήμο Αγιάς έχει κοπεί από τα ορμητικά νερά και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

10:57 Τρίκαλα: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους των περιοχών Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Λίλη, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος και Δροσερό Τρικάλων, προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων.

10:47 Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα: «Πνίγηκαν» Μεταμόρφωση, Μουζάκι και Παλαμάς (pics&vids)

Δύο χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας ξαναζούν τον εφιάλτη των πλημμυρών, λόγω της έλευσης των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

10:19 Μαγνησία: Μήνυμα του 112 για υπενθύμιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του νομού Μαγνησία στο οποίο υπενθυμίζεται ότι «βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

09:54 Μαγνησία: Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση στα Κάτω Λεχώνια

Μήνυμα του 112 ήχησε στη Μαγνησία, για απομάκρυνση στα Κάτω Λεχώνια. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας απομακρυνθείτε προς Άνω Λεχώνια λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή».

09:45 Κακοκαιρία Daniel: Νέες πλημμύρες στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας

Δύσκολες ώρες για τις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας καθώς φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσματα να πλημμυρήσουν αρκετά σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

09:37 Άντεξαν τα αναχώματα του ποταμού Σπερχειού - Μετρούν πληγές στην Φθιώτιδα

Με τoν φόβο της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού ξενύχτησε η Λαμία. Εκατοντάδες άνθρωποι, νότια της πόλης, αλλά και στο χωριό Κόμμα ξενύχτησαν στα ψηλότερα σημεία των κατοικιών τους. Η βροχόπτωση, που σταμάτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέτρεψε στα αναχώματα του ποταμού να αντέξουν τους τεράστιους όγκους του νερού, προκαλώντας ανακούφιση στους κατοίκους.

09:29 N. Κεραμέως: Θα ξεκινήσουν άμεσα η καταγραφή ζημιών και οι αποζημιώσεις

Αναφορικά με τις ζημιές, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή τους και θα δοθούν άμεσα οι πρώτες αποζημιώσεις κατά τα πρότυπα των πρόσφατων πυρκαγιών. 

Σχετικά με την κατάρρευση των υποδομών από την κακοκαιρία, όπως νέων δρόμων, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα εξεταστεί άμεσα τι συνέβη «υπό το πρίσμα των καιρικών συνθηκών που ζούμε».

09:24 Καρδίτσα: Πάνω στις στέγες των σπιτιών τους οι κάτοικοι στον Παλαμά - Ζητούν ελικόπτερα (vid)

Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό από την έντονη βροχόπτωση, ενώ τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

08:39 Καρδίτσα: Μέχρι τις στέγες των σπιτιών έφτασε το νερό στη Μεταμόρφωση (pics)

Απίστευτες είναι οι εικόνες από το χωριό Μεταμόρφωση της Καρδίτσας, όπου το νερό έφτασε μέχρι τις στέγες των σπιτιών λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

08:17 Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας

Στη διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Θεσσαλονίκης - Λάρισας λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού, προχώρησε η Hellenic Train.

08:12 Καρδίτσα: Νέο μήνυμα 112 στην περιοχή του Παλαμά

Μήνυμα του 112 εστάλη το πρωί της Δευτέρας στους κατοίκους της περιοχής Παλαμάς Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Παλαμά απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: