Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

7+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα τσιπάκια στις ταυτότητες

Η έλλειψη γνώσης, ο φανατισμός και η συνωμοσιολογία, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση του κινήματος των αρνητών των νέων ταυτοτήτων.
Η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί έναν άγνωστο και πολλές φορές μη φιλικό κόσμο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν και δεν έχουν ευεργετηθεί από τις εφαρμογές της. Η έλλειψη γνώσης, η φανατική θρησκοληψία, μαζί με την εύκολη και ράθυμη ροπή προς τη συνωμοσιολογία, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση του κινήματος των αρνητών των νέων ταυτοτήτων.
Δεν θα σταθούμε στην επιχειρηματολογία των αρνητών που βασίζεται σε... θρησκευτικές προκαταλήψεις, διότι η μάχη με το παράλογο είναι χαμένη πριν καν αρχίσει. Αντιθέτως, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε κάποιες βασικές και εύλογες απορίες που διατυπώνονται σχετικά με τις νέες ταυτότητες.

Τι είναι οι νέες ταυτότητες; 

Οι νέες εθνικές ταυτότητες που εκδίδονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έξυπνες» ταυτότητες που ενσωματώνουν ψηφιακή τεχνολογία. Οι κάρτες αυτές αποθηκεύουν με ψηφιακό τρόπο προσωπικά δεδομένα ταυτοποίησης που διαβάζονται από αντίστοιχες συσκευές ανάγνωσης των κρατικών αρχών και διαθέτουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη της απάτης και της κλοπής τους.

Τι είναι τα τσιπάκια;

Τα τσιπάκια είναι ολοκληρωμένα κυκλώματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα καταγραφής και επεξεργασίας ορισμένων δεδομένων.

Έχουν οι νέες ταυτότητες τσιπάκια;

Ναι. Οι νέες ταυτότητες διαθέτουν ένα μικρό ενσωματωμένο τσιπάκι RFID, ώστε η ταυτότητα να είναι μοναδική και να μπορεί να ταυτοποιείται ηλεκτρονικά.

Τι είναι το τσιπάκι RFID;

Το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification. Η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων». Είναι ένα “passive chip”. Δεν έχει δική του παροχή ενέργειας, δηλαδή μπαταρία αλλά ενεργοποιείται από το διάβασμα του δέκτη. Σε αντίθεση με τα “active chips” που έχουν δική τους παροχή (μπαταρία) και μπορούν να εκπέμπουν σήμα από μόνα τους, όπως είναι για παράδειγμα οι  πομποδέκτες των διοδίων της Αττικής οδού. Το RFID είναι δηλαδή μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων, εφόσον ενεργοποιηθεί από μια αντίστοιχη συσκευή ανάγνωσης

Πώς λειτουργεί το τσιπάκι RFID;

Τα RFID chips αποτελούνται από ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ και μια κεραία. Όταν τα RFID εκτίθενται σε ραδιοκύματα που εκπέμπονται από μια συσκευή ανάγνωσης, η κεραία του τσιπ ενεργοποιείται με αποτέλεσμα το τσιπ να μεταδίδει τα αποθηκευμένα δεδομένα του στη συσκευή ανάγνωσης των ραδιοκυμάτων.

Μπορεί μέσω του RFID να εντοπιστεί η γεωγραφική θέση των πολιτών και να παρακολουθούνται οι μετακινήσεις τους;

Όχι. Το RFID τσιπάκι που βρίσκεται πάνω στις νέες ταυτότητες δεν διαθέτει κανένα σύστημα γεωεντοπισμού. Σε αντίθεση με άλλες συσκευές που συχνά χρησιμοποιούμε, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και τα GPS στα οχήματα που οδηγούμε.

Ποια στοιχεία καταγράφονται στο τσιπάκι RFID;

Στις νέες ταυτότητες καταγράφονται  μόνο τα ελάχιστα και απαραίτητα δεδομένα των πολιτών κατά τη διαδικασία της έκδοσης τους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσβολής της ιδιωτικότητας ή η δυνατότητα καταγραφής άλλων επιπλέον δεδομένων, πέραν των αρχικών. Τα δεδομένα που είναι περασμένα στο τσιπάκι RFID, είναι αυτά που απαιτούνται για την αναγνώριση και ταυτοποίηση του κατόχου της ταυτότητας. 

Υπάρχει κάποιος φόβος ή ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζεται με τις νέες ταυτότητες που χρησιμοποιούν RFID τσιπάκια;

Κατά πρώτον τα προσωπικά δεδομένα αποθηκεύονται με ασφάλεια εντός της κάρτας, μέσω της ενσωμάτωσης ειδικών χαρακτηριστικών ασφαλείας. Κατά δεύτερον η ανάγνωση των δεδομένων γίνεται μέσω κρυπτογραφημένης μετάδοσης δεδομένων. Άλλωστε αν δεν αποτελούσε η ασφάλεια το Α και το Ω των νέων εθνικών ταυτοτήτων, αυτές δεν θα είχαν θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: