Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ενταφιασμός του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα

Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες είναι η τελετή του ενταφιασμού του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί την πολιτική του κηδεία, μετά τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις και το εκούσιο «παραμέρισμα» του Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι υποψήφιοι πρόεδροι, προσπαθούσαν να κρατήσουν το κόμμα τους ζωντανό. Σήμερα όμως ο Αλέξης Τσίπρας το ενταφιάζει.
Η βαθιά αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ που εκφραζόταν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η πρώην αγωνίστρια, Έφη Αχτσιόγλου, που άφησε στην άκρη τα «δίκαια των λαώνε» και τα αμπέχονα, ο καταδικασμένος εξ απορρήτων του πρώην προέδρου... Νίκος Παππάς και ο εκπρόσωπος του παλαιού ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, διεκδικούσαν την ηγεσία ενός κόμματος που δεν είχε να πει κάτι καινούργιο, ή να δείξει κάτι διαφορετικό. Διεκδικούσαν ένα κόμμα που είχε πεθάνει, μέσα από κάποιες διαδικασίες που αφορούσαν ελάχιστους μυημένους, αλλά όχι την κοινωνία. 
Αφορούσαν τη στενή κομματική νομενκλατούρα, τους εσωτερικούς συσχετισμούς και όσους αρνούνταν να δουν το αδιέξοδο που είχαν μπροστά τους. Και αυτό το αδιέξοδο έγινε ακόμα πιο δυστοπικό, αμέσως μετά τις εκλογές όταν οι υποψήφιοι αρχηγοί πέρα από γενικολογίες δε μίλησαν για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών, όπως είναι η ακρίβεια και οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση και δεν εμφάνισαν με ξεκάθαρο τρόπο τις διαφορές των αντιλήψεων τους για το μέλλον του κόμματος τους.
Και έτσι η ηχηρή εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη, με την έμπνευση, το σχεδιασμό και την υποστήριξη του στενού και πιστού Τσιπρικού περιβάλλοντος, ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή να βάλει τον Σύριζα στο τάφο του και να ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου κόμματος, μιας νέας κίνησης, ποιος ξέρει.

Ο πέμπτος στη σειρά υποψήφιος αρχηγός τα είπε όλα μέσα σε μια φράση. Ανέφερε πως «έχει καταντήσει στίγμα, το να είσαι Συριζαίος». Κάτι που όλοι γνωρίζουμε, εκτός από τον σκληρό εσωκομματικό μηχανισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα ανέφερε, πως αν εκλεγεί αρχηγός, «θα καταργήσει το 41% ως άλλοθι και πραγματικότητα», προβάλλοντας τον εαυτό του σαν το αντίπαλο δέος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δηλαδή, από τη μια θέλει να αποτινάξει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να παλέψει με τον πρωθυπουργό στο ίδιο ρινγκ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με το προφίλ που προσπαθεί να περάσει, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον κόσμο του Σύριζα. Με τη βαθιά αριστερή ψυχή του Σύριζα και με τα στελέχη που περπάτησαν στη Γένοβα. Δηλώνει αυτοδημιούργητος, κάτι που προκαλεί δυσανεξία στην Αριστερά. Άλλωστε όπως ανέφερε καυστικά ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδημιούργητος δήλωνε και ο Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι που οι ορκωτοί ελεγκτές ξετίναξαν τις επιχειρήσεις του. Μιλάει για το Ελληνικό Όνειρο, μεταφέροντας στον τόπο μας το περίφημο American Dream το οποίο απαξιώνει ηθικά, την ίδια στιγμή που το έχει ακολουθήσει κατά γράμμα.

Είναι φανερό πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νεκροθάφτης του Σύριζα, ακολουθώντας τις οδηγίες του τελετάρχη Αλέξη Τσίπρα. Διότι μόνο ένας άνθρωπος με ισχυρές πολιτικές πλάτες, αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες για την ανάληψη της αρχηγίας ενός κόμματος, με το οποίο δεν έχει την παραμικρή ιδεολογική σχέση. Με το οποίο δεν έχει συμπορευτεί, αλλά έχει εισβάλει από το πουθενά. Πιθανότατα ο Στέφανος Κασσελάκης και το περιβάλλον του να επιθυμούν να εκφράσουν έναν πολιτικό χώρο. Όμως δεν μπορούν να εκφράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως να καταφέρουν να εκφράσουν τον ορφανό χώρο που θα προκύψει μετά από τον οριστικό πολιτικό ενταφιασμό του Σύριζα, δια χειρός Αλέξη Τσίπρα. Διότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που εμφάνισε και τοποθέτησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην επιτροπή εκλογικού αγώνα και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι αυτός που έσπρωξε με τα πρωτοπαλίκαρα του, τον πέμπτο υποψήφιο στο αλώνι της διεκδίκησης της αρχηγίας. Είναι αυτός που μέσω του Νίκου Παππά, προώθησε την πρόταση να δοθεί το δικαίωμα ψήφου και στους φίλους εκτός κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και η ονομασία της πολιτικής του πλατφόρμας του ευνοούμενου του Αλέξη Τσίπρα, που είναι «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης - τώρα», δείχνει τη διαφοροποίηση του, από την κλασσική ονομασία του Σύριζα που φέρει τη λέξη «Αριστερά». 

Ο πέμπτος υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται ως «Αντιμητσοτάκης». Κολλεγιοπαίς, με καλά αγγλικά, με καλές σπουδές, με επαγγελματικό παρελθόν. Μπορεί με ένα τέτοιο προφίλ να εκφράσει τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ; Αρκετά απίθανο. Μπορεί να εκφράσει κάτι άλλο; Πολύ πιθανό. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η εμφάνιση του και η προβολή του.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: