Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρες αγωνίας στη Λάρισα: Στα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού, μήνυμα του 112 στον Ιπποκράτη Λάρισας - «Απομακρυνθείτε προς το κέντρο»

Στο «κόκκινο» η αγωνία στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει στα 10 μέτρα.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης στον ΣΚΑΪ, ο κίνδυνος να πλημμυρίσει η πόλη να είναι μεγάλος, ενώ υπογράμμισε πως δίνεται τεράστια μάχη από όλους. 
«Αν στις επόμενες ώρες δεν πέσει η στάθμη του νερού, τα πράγματα θα είναι σοβαρά», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως σε μία ώρα το πολύ θα ξέρουν αν θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλες εκκενώσεις».

Νέο μήνυμα του 112 στον Ιπποκράτη Λάρισας

Με νέο μήνυμα το 112 καλεί τους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτης στη Λάρισα να απομακρυνθούν προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων...

Μηνύματα του 112 είχαν σταλεί νωρίτερα στους κατοίκους του Αγίου Θωμά και της Γιάννουλης, να απομακρυνθούν προς Φιλιππούπολη και Τύρναβο και Λάρισα, αντίστοιχα, λόγω της αύξησης της στάθμης του Πηνειού.

Περιοχές βυθισμένες στο νερό

Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα. 

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο...» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα.

Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ' επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση των κατοίκων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας που έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα ενώ «φουσκώνει» ο Πηνείος, έπειτα από τη βιβλική καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel.

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος για υπερχείλιση του Πηνειού, του οποίου τα νερά έχουν φτάσει σε ύψος σχεδόν τα 10 μέτρα. Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους επτά.

Μηνύματα 112 για εκκενώσεις

Το μεσημέρι της Παρασκευής εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση της Γιάννουλης και των Εργατικών Κατοικιών στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας λόγω υπερχείλισης του Πηνειού.  

Credit: ASSOCIATED PRESS

Όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές καλούνται σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη στις 12:59 το μεσημέρι της Παρασκευής, να εκκενώσουν προς Τύρναβο και κέντρο της Λάρισας.

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Λαρισαίων κάλεσε για εκκένωση των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Ενημερώνονται οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών».

 

Μηνύματα από το 112

Το σπάσιμο αναχώματος του Πηνειού προκάλεσε την κινητοποίηση των Αρχών που εξέδωσαν νέο μήνυμα μέσω 112, λίγο πριν τις 11.30 το πρωί της Παρασκευής, για απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών Βρυότοπου και Αμπελώνα. Η αγωνία  είναι μεγάλη για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού Πηνείου, με τον δήμαρχο της πόλης να δηλώνει νωρίς το πρωί ότι το ύψος της στάθμης του, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει πάνω από τα 9 μέτρα, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. 

Σε τμήμα της συνοικίας του Αγίου Θωμά, στην πόλη της Λάρισας που γειτνιάζει με τον Πηνείο, τα νερά έχουν καλύψει πλέον δρόμους, αυλές σπιτιών, ενώ από αυτοκίνητα φαίνονται μόνο οι οροφές και κάτοικοι λένε ότι το νερό φτάνει – ίσως και να ξεπερνά – τα γόνατά τους.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η συνοικία της Νέας Σμύρνης που έχει πλημμυρίσει σε αρκετά σημεία.

Πηγή: onlarissa

Πηγή video: Αχιλλέας Καρυώτης / onlarissa.gr

«Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Έκλεισε η γέφυρα του Πηνειού: Φόβοι για την στατικότητά της

Από νερά έχει κατακλειστεί η γέφυρα του Πηνειού, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μετά το Κουτσόχερο, στην εθνική οδό Λάρισας – Ιωαννίνων, καθώς η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει τόσο που έχει περάσει τη γέφυρα και τα νερά ρέουν ορμητικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Αστυνομία έχει κλείσει τον δρόμο και έχει διακόψει την κυκλοφορία, ενώ λίγη ώρα πριν βρίσκονταν εκεί οχήματα του στρατού με βάρκες και ερπυστριοφόρα προκειμένου να προσεγγίσουν χωριά που είναι αποκλεισμένα με εγκλωβισμένους κατοίκους, χωρίς να τους επιτραπεί η είσοδος γιατί είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή η κατάσταση και η στατικότητα της γέφυρας.

Σημειώνεται πως η γέφυρα «αναβλύζει» στα σημεία που δεν έχει κατακλιστεί από νερό και όπως όλα δείχνουν από γίνεται στα σημεία που υπάρχουν ρωγμές πάνω στην άσφαλτο της γέφυρας.

Κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει και οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού στην περιοχή και μπορούν μόνο από αέρος.

Εκκένωση τριών χωριών στη Λάρισα 

Σε ανακοίνωσή του στις 9 το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμος Λαρισαίων αναφέρει πως λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

 

Ανησυχούν οι εικόνες στην οδό Σεφέρη και στην περιοχή ΑΤΑ

Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων ενώ οι εικόνες από το σημείο είναι αποκαρδιωτικές.

Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα, ο όγκος του είναι μεγάλος, ενώ μέσα στη νύχτα έσπασαν το ανάχωμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο ποταμός.

Νεκρός 69χρονος επιχειρηματίας στον Βόλο - Στους 7 ο τραγικός απολογισμός 

Τον εντοπισμό άνδρα στην θαλάσσια περιοχή της Αναύρου από πλωτά επιβεβαίωσε το Λιμενικό Σώμα, ανεβάζοντας έτσι τον τραγικό απολογισμό της κακοκαιρίας Daniel στους 7

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού κλήθηκε να ανασύρει έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του που εντοπίστηκε στην θάλασσα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου όπου έγινε η αναγνώριση και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 69χρονο άνδρα.

Meteo: Οι πλημμύρες στην Θεσσαλία «βύθισαν» 720.000 στρέμματα - Εικόνα από δορυφόρο (pic)

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων. 

Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην Ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.  

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλούσε τη νύχτα της Πέμπτης τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Εκκενώθηκαν τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα, καθώς τα νερά του Πηνειού απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιάννουλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο.

Τα νερά ήδη έχουν μπει μέσα στη Λάρισα αλλά όχι από τον Πηνειό. Συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Θωμά στα όρια με τη συνοικία της Φιλιππούπολης που έχει πλημμυρίσει μέσα από τα φρεάτια. Κάτοικοι αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί κλείνοντας τον αγωγό ομβρίων υδάτων. Και αυτό συνέβη γιατί η στάθμη του ποταμού είναι ψηλά ενώ το συγκεκριμένο σημείο πιο χαμηλά και έτσι τα νερά μέσα από τα φρεάτια μπήκαν στις γειτονιές της Λάρισας.

Δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ενώ ο δήμος τη νύχτα πήγαινε στο σημείο σακιά με άμμο τα τοποθετούνταν μπροστά από πολυκατοικίες προκειμένου να αποτρέψουν να μπουν τα νερά μέσα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ λίγο πριν τις 8 το πρωί «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάποια έκτακτη εξέλιξη». Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις εκβολές του Πηνείου, στο Δέλτα, όπου θα φύγει ο μεγάλος όγκος νερού στο Αιγαίο.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Στο μεταξύ, αμείωτη συνεχίζεται από την Πυροσβεστική και τον Στρατό η επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων από τα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel. Επικίνδυνα έχει ανέβει η στάθμη του Πηνειού με το 112 να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν πραγματοποιηθεί 1.791 διασώσεις, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μέχρι το βράδυ είχαν διασωθεί από αέρος 67 πολίτες από χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

 

Σοκαριστική μαρτυρία από τον Παλαμά: «Γιαγιά είναι πνιγμένη μέσα στο σπίτι...»

«Γιαγιά είναι πνιγμένη μέσα στο σπίτι της... Επιπλέει...»: Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του κ. Κ. Χατζή από τον Παλαμά Καρδίτσας στον Σκάι.


Ο ίδιος περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής του Παλαμά και είπε ότι πριν από λίγη ώρα μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Οπως είπε, το έμαθε από τους συγγενείς της, ενώ επανέλαβε την έκκληση για νερό και τρόφιμα, όσο δεν είναι εφικτός ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων. 

«Μέχρι χθες το βράδυ άνθρωποι ήταν πάνω στις σκεπές. Το νερό έφτασε στα δύο μέτρα, σε νεόδμητα σπίτια. Τώρα πέφτει κάπως η στάθμη του νερού. Άργησε να έρθει βοήθεια» είπε μια άλλη κάτοικος. 

09:56 Κάτοικοι Φαρκαδόνας Τρικάλων: Τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναζήσει

Δεκάδες άνθρωποι κοιτάζουν από ψηλά, από την Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων στο βάθος προς την περιοχή Κλοκοτός και Γεωργανάδες τα σπίτια τους να έχουν χαθεί στο νερό, και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς οι καλλιέργειές τους έχουν βυθιστεί μέσα στο νερό και τη λάσπη.

Άλλοι συμπατριώτες τους έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, αν και μεταφέρθηκαν στο πρώην δημαρχείο του δήμου Οιχαλίας και στο 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας, για να ξεκουραστούν. Όπως σημειώνουν μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέτοια καταστροφή δεν έχουν ξαναζήσει.

Δεν γνωρίζουμε πώς και σε ποια κατάσταση θα βρούμε το σπίτι μας, λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με δάκρυα στα μάτια, όταν υποχωρήσουν τα νερά, το οποίο με πολλούς κόπους και στερήσεις φτιάξαμε, αν θα υπάρχουν μέσα οι αναγκαίες οικοσυσκευές.

Αυτό είναι το σκηνικό στον δήμο Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ένας δήμος που γειτνιάζει με τον πολύπαθο δήμο Παλαμά, όπου κι αυτός μετρά τις πληγές του τις τελευταίες ώρες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα Μεγάλα Καλύβια του δήμου Τρικκαίων αλλά και στον ορεινό όγκο της Π.Ε. Τρικάλων με τις πολλές και συχνές κατολισθήσεις. 

08:25 Παλαμάς Καρδίτσας: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στις ταράτσες - Ολονύχτια επιχείρηση

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  υπήρχαν μέσα στο χωριό ένοπλες δυνάμεις με λέμβους και συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού αργά το απόγευμα σταμάτησαν τα έξι ελικόπτερα να απεγκλωβίζουν κατοίκους.

Συνολικά τη νύχτα απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα και 20 άτομα ζήτησαν να πάνε σε ένα ασφαλές σημείο μέσα στον Παλαμά και τους μετέφεραν σε ένα κλειστό γυμναστήριο.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη κόσμος που είναι στις ταράτσες των σπιτιών του.


Παράλληλα εφοδίασαν τους κατοίκους με νερά και τρόφιμα. Σημειώνεται πως αργά μεν αλλά υποχωρεί το νερό και κατεβαίνει η στάθμη του, ενώ από τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης σταμάτησε να βρέχει.

Κ. Αγοραστός: Στα 9 μέτρα η στάθμη του Πηνειού 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πηνειός έχει αρχίσει να φουσκώσει επικίνδυνα, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα του 112. Νωρίτερα είχε σταλεί ξανά μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Φαρκαδόνας.

«Στα 9 μέτρα έχει φτάσει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, από τα 4 που είναι συνήθως σε μια νεροποντή». Αυτά τα λόγια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ φανερώνουν την δραματική τροπή που έχει πάρει η κατάσταση, την ώρα που δίνεται μια πραγματική μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων και εγκλωβισμένων.

Πότε έρχεται το «τέλος» της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα από το meteo.gr, σήμερα Παρασκευή θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στη Βόρεια Κρήτη, ισχυροί άνεμοι στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία δεν θα έχει αξιόλογη μεταβολή.

Η ορατότητα τις νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Tόνισε πως σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε, «καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινηθούν τις επόμενες ώρες.

Επισήμανε πως οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κλπ

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: