Οι ηγέτες των χωρών μελών του G-20, δηλαδή των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη όπως είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Νότιος Αφρική, η Νότιος Κορέα, η Ρωσία... η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί, με μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη βαρύτητα των αποφάσεων της συνάντησης, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας πως οι G-20 παράγουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και καλύπτουν το 75% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η ηχηρή απουσία του Κινέζου Προέδρου, έχει εκληφθεί από τη διεθνή κοινότητα αφενός σαν μια απάντηση στο εχθρικό διεθνές κλίμα που διαμορφώνεται σύμφωνα με το Πεκίνο απέναντι την Κίνα και αφετέρου σαν μια αυστηρή προειδοποίηση προς την ινδική κυβέρνηση σχετικά με τις κλιμακούμενες συνοριακές διαφορές της με την Κίνα. Παράλληλα η απουσία του Ρώσου Προέδρου Putin, ήταν δεδομένη καθώς εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο (International Criminal Court) για εγκλήματα πολέμου. Άλλωστε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είχε ταξιδέψει και στη Νότιο Αφρική για τη συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών του BRICS.
Σε ποια θέματα καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι ηγέτες του G-20;
Στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων των διεθνών οργανισμών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος χρήματος και υψηλές πιθανότητες αθέτησης των δανεικών υποχρεώσεων από τη πλευρά των χωρών - δανειοληπτών.
Στον επανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρέους που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς υπερβαίνει τα 305 τρισ. δολάρια, από τα οποία τα 92 τρισ. αφορούν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος. Με αναφορά περισσότερο στις μικρές οικονομίες που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους τους.
Στην υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού, κανονιστικού και ελεγκτικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα, ειδικά εν όψει του επερχόμενου λανσαρίσματος των ψηφιακών νομισμάτων που θα εκδώσουν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Και τέλος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας πάνω στους κρίσιμους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας.
Βέβαια, παρ’ όλο που το θέμα της συνάντησης είναι η σανσκριτική φράση «Vasudhaiva Kutumbakam» που στα ελληνικά ερμηνεύεται σαν «ο κόσμος είναι μια οικογένεια», δεν αναμένεται να υπάρξει αναφορά στην Ρωσική εισβολή και στον πόλεμο της Ουκρανίας αφού η Ρωσία και η Κίνα, έχουν θέσει ουσιαστικά βέτο στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συζήτησης.
Ταυτόχρονα η φετινή συνάντηση των G-20 στο Νέο Δελχί, λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που η διοργανώτρια Ινδία έχει αρχίσει να αποστασιοποιείται από την πορεία των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) και να πλησιάζει περισσότερο τη Δύση όπως έχει φανεί από τις οικονομικές συμφωνίες ΗΠΑ – Ινδίας, τις αυξανόμενες αμερικανικές επενδύσεις στην Ινδία και από την αμυντική συνεργασία Quad (Quadrilateral Security Dialogue) ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία και την Quad Plus με τη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας και του Βιετνάμ.
Βλέπουμε λοιπόν πως η ατζέντα της επερχόμενης συνόδου των ηγετών του G-20 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς καλύπτει θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των μικρών περιφερειακών οικονομιών και τους εκκολαπτόμενους κινδύνους από το ενδεχόμενο κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση και ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια. Και πίσω από τις κουρτίνες υπάρχει και η μετατόπιση του κέντρου βάρους της Ινδίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου