Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Εντάξει, το καταλάβαμε. Το πρόβλημά σας είναι ο Κυριάκος

Αυτό το 40,5% τελικά φαίνεται ότι πόνεσε πολύ. 
Πόνεσε πολύ και πολλούς. Ποιους; 
Τους Συριζαίους με κανονική στολή και με πολιτικά, τις αριστερές ψυχούλες, που είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, τη Δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, την «προοδευτική» ιντελιγκέντσια και βέβαια τους λεγόμενους αναξιοποίητους.
Πόσοι αποτελούν αυτή την τελευταία ομάδα δεν το γνωρίζουμε, καθώς άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Π.χ. δε γνωρίζουμε πόσοι θα φαντάζονταν τους εαυτούς τους προσωπάρχες του Μεγάρου Μαξίμου ή κυβερνητικούς εκπροσώπους; Δύο ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρω. Πάμε παρακάτω... 
Αυτό το 40,5% -επειδή έβαλε τέλος στους σχεδιασμούς ποικιλώνυμων κέντρων και παράκεντρων εξουσίας, επειδή παραπέμπει όλους αυτούς στο μακρινό 2027- είναι απολύτως λογικό να έχει στοχοποιηθεί από την πρώτη ημέρα. Δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος, αμφισβητούν ευθέως τη νοημοσύνη όσων έδωσαν αυτό το 40,5%. Οι «λίγοι αλλά εκλεκτοί» δε χώνεψαν ποτέ ότι συνετρίβησαν. Ότι το πόπολο δεν τους ακολούθησε.
Βέβαια, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές ό,τι και να λένε αποτελούν τσιριδούλες απογοητευμένων ψυχών. Λες και προσπαθούν να πάρουν, εντελώς κραυγαλέα, τη ρεβάνς είτε του double score είτε της περιθωριοποίησης τους για μια ακόμα φορά.
Εκτός από το 40,5% ποιος άλλος ευθύνεται για την κατάντια τους; (με την καλή έννοια). Μα ο Μητσοτάκης. Βαράτε τον!

Έτσι όλο αυτό το ετερόκλητο πλήθος θέλει ο πρωθυπουργός να είναι αρχηγός του Λιμενικού, αρχιπυραγός, διοικητής αεροπορικής βάσης, στρατηγός της ΕΛΑΣ. Να έχει άμεση υποκειμενική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στην ανώτερη και μεσαία κλίμακα της διοικητικής ιεραρχίας. Εξ όσων θυμάμαι ουδείς ζήτησε την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου όταν κάηκε ολόκληρη η Θάσος ή του Κώστα Σημίτη όταν κάηκε η Αττική ή του Κώστα Καραμανλή όταν κάηκε η Πελοπόννησος. 

Και για να μην πάμε σε «παλιά, ξινά σταφύλια» ακούσατε κανέναν Γερμανό πολιτικό να αποδίδει ευθύνες στον Καγκελάριο Σολτς επειδή πλημμύρισε -πρωτοφανές γεγονός- το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και έκλεισε για μια ημέρα; Ακούσατε κανένα Καναδό να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας του γιατί ο Καναδάς καίγεται επί ένα μήνα; Κατηγόρησε κάποιος τον Μπάιντεν για την καταστροφή της Χαβάης ή τον Σάντσεθ για τις πυρκαγιές στην Τενερίφη; Για να μη μιλήσω για τη Βρετανία όπου έπεσαν τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας και ταλαιπωρήθηκαν εκατομμύρια ταξιδιώτες σε όλον τον πλανήτη. Σκεφτείτε να συνέβαινε κάτι τέτοιο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος!» 

Μα λάθη δεν έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό το δίμηνο; Φυσικά και έκανε και από αυτήν εδώ τη στήλη τα έχω πει. Όμως ΟΧΙ αυτά για τα οποία τον κατηγορούν όλοι αυτοί που προανέφερα. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη τετραετία απέδειξε πως διαθέτει ένα βασικό προσόν για έναν άνθρωπο που δρα και παρεμβαίνει: αναγνωρίζει αμέσως τα λάθη του -που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα αποφύγει- και προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Είμαστε στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας και όσοι κάνουν πολεμική -όχι κριτική- στην κυβέρνηση ας μη λησμονούν το νωπό 40,5%. Πρωτίστως κυβέρνηση και πρωθυπουργός σε εμάς λογοδοτούν που τους ψηφίσαμε για να υλοποιήσουν τα όσα υποσχέθηκαν.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: