Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η φορολογία στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Είναι σύνηθες στα πολιτικά τραπέζια και τις πολιτικές αναλύσεις να λέγεται ότι τις εκλογές τις κρίνει πάντα η οικονομία.
Και έτσι είναι, καθώς αφορά την “τσέπη” του πολίτη και την καθημερινότητα των ψηφοφόρων.
Αυτές οι εκλογές όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν περίτρανα και πρώιμα τη θέση αυτή, με την οικονομία και τη φορολογία να καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική αρένα και τη μάχη των κομμάτων, πριν καλά καλά αρχίσει η προεκλογική περίοδος...
Τα απανωτά θολά μηνύματα που εκπέμπουν τις τελευταίες μέρες ένα μετά το άλλο στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο πολιτικό διάλογο σχετικά με τα προγράμματα των κομμάτων τους και τις θέσεις τους για την οικονομία και δη τη φορολογία, ωθούν όλο και πιο έντονα τη ΝΔ να συντηρεί αυτή τη συζήτηση.
Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν άλλωστε πως το “αλαλούμ” που προβάλλεται μέσω των στελεχών της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη για τα οικονομικά προγράμματά τους, αποκαλύπτει όλο και πιο έντονο την “κρυφή ατζέντα” και των δύο.
Μία ατζέντα που με βάσει τις δηλώσεις στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται αστείρευτη, “σε φόρους, σε ασάφειες, σε αλχημείες, σε αγνώστους Χ “ όπως σχολίαζε στέλεχος της ΝΔ.
Μία στάση από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευση η οποία σύμφωνα με την Πειραιώς, ενισχύει όλο και πιο πολύ την επιχειρηματολογία της ΝΔ περί “μίας και μοναδικής σοβαρής πολιτικής δύναμης που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας και την ευημερία των πολιτών της”.
«Οι αντίπαλοί μας έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια» σχολίασε τη στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Πέραμα Μυλοποτάμου, αναφερόμενος στο δημόσιο διάλογο για την οικονομία και τις άγνωστες πτυχές των προγραμμάτων τους που αποκαλύπτουν στελέχη των δύο κομμάτων.
«Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως «Ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, ξέρετε, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα».
«Τι μας λένε; Ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση».
«Δεν ενδιαφέρει αυτό τους πολίτες, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση» κατέληξε.

Στο θολό τοπίο που διαμορφώνεται σχετικά με τα οικονομικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και στη σύγχυση που δημιουργείται, τα στελέχη της Πειραιώς αντιτάσσουν το δικό τους πρόγραμμα, “χωρίς να έχουμε να κρύψουμε τίποτα” τονίζουν, γιατί όπως εξηγούν η μεγάλη διαφορά μεταξύ του προγράμματος της ΝΔ και του προγράμματος των πολιτικών της αντιπάλων είναι ότι η ΝΔ έχει ένα κοστολογημένο και απόλυτα σαφές πρόγραμμα και ως προς τους στόχους αλλά και ως προς τη χρηματοδότηση αυτών.
«Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξέρουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο» υπογράμμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ρέθυμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: