Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Η δαμόκλειος σπάθη των εκλογών επί κεφαλής Αλέξη

Η συμπαθής τηλεοπτική περσόνα Ράνια Θρασκιά τα πήγε καλά στη Θεσσαλονίκη και βγήκε «βουλεύτρια». Σε συνέντευξή της δήλωσε πως ο Τσίπρας την έπεισε με τον λόγο και με τα μάτια του πως πρεσβεύει την αλήθεια.
Στα μάτια του Τσίπρα είχε αναφερθεί κάποτε και ο ευαίσθητος στιχουργός Άρης Δαβαράκης, ο οποίος αυτοβούλως στρατεύθηκε στους φαν του Αλέξη γράφοντας στο Protagon: «Μέσα σε όλη αυτή την αφόρητη πολιτική σαπίλα, θα πάρω φως από την ελπίδα για μια καινούργια, δυνατή και χαρούμενη Ελλάδα, που αστράφτει στο βλέμμα του Τσίπρα».
Βέβαια, στη συνέχεια ήταν αρκετά θυμωμένος γιατί το βλέμμα του Αλέξη... «που αστράφτει» τον ξεγέλασε: «Μας κατέστρεψε στο πρώτο εξάμηνο, μας οδήγησε σε ένα τρελό δημοψήφισμα».
Τα ανωτέρω αναφέρονται ως ένδειξη ότι ο Τσίπρας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ναι, είναι όσα αρνητικά του καταλογίζονται, αλλά έχει το προσόν να ελίσσεται, να παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα και να αλλάζει ρόλους με την ικανότητα καρατερίστα ηθοποιού. 
Με τις εκλογές πήρε το μήνυμα ότι το πράσινο φόντο στις ομιλίες και τις αφίσες, οι ήλιοι του παλιού ΠΑΣΟΚ, η νεκρανάσταση του Αντρέα 27 χρόνια μετά τον  θάνατό του, η διαμάχη για την ιδιοκτησία του, μπορεί να τροφοδοτούν χιουμοριστικά memes στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να θυμίζουν το «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια», αλλά δεν αρκούν να τροφοδοτήσουν το συναίσθημα σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργήσουν πολιτική υπεραξία σε όποιον τα επικαλείται.
Είναι παλιές ιστορίες λαϊκού ενθουσιασμού μιας άλλης εποχής. Και εν τέλει δεν αποκλείεται να έστειλαν ψήφους στον Ανδρουλάκη, ως δικαιωματικό πολιτικό κληρονόμο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. 
Ο Τσίπρας το κατάλαβε και απαρνήθηκε τα νεκρικά «όσια». Στη νέα αφίσα του για ομιλία στη Νίκαια το φόντο την αφίσας ήταν «άχρωμο» με γκρι πινελιές. Και σε ανάρτησή του ο Παπαδημούλης έγραφε «πήραμε το μήνυμα, κάνουμε αλλαγές εν κινήσει».
 
Το μήνυμα όμως το έχουν λάβει και στην αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν αφορά τη συμβολική απογαλάκτιση από τον μύθο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη νέα εσωκομματική κατάσταση, καθότι ο Τσίπρας τους αποκόβει τον ομφάλιο λώρο με το κόμμα. 
Στη νέα Εκλογική Επιτροπή («task force» - λέμε τώρα) αποκλείστηκαν βαριά πολιτικά ονόματα, στελέχη της «Ομπρέλας», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Θοδωρής Δρίτσας κ.α. Αντιθέτως, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πρόσωπα χωρίς πολιτική εμπειρία και άποψη, κάποια εκ των οποίων εκλογικά τα ευνόησε η αναγνωρισιμότητα. 
Η «Ομπρέλα» τελεί υπό καθεστώς σοκ, καθώς δεν εξελέγησαν Σκουρλέτης και Φίλης, ενώ ο Τσακαλώτος έχασε την πρωτιά από τη (Θεία κοινωνία που δεν κολλάει Κόβιντ) κα Λινού, η οποία κάποτε έβγαινε στις διαδηλώσεις με τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον ότι και η κα Θρασκιά δήλωσε ότι έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ (το ΠΑΣΟΚ είναι παντού).
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Βούτσης (εμβληματικό πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ) κινδυνεύει να χάσει την έδρα εάν στις νέες εκλογές μειωθούν τα ποσοστά του κόμματος, ενώ ο Τσίπρας επέλεξε να καταλάβει, ως είχε δικαίωμα, την έδρα του Δρίτσα στον Πειραιά, σε ένα συμβολικό μήνυμα περαιτέρω υποβάθμισης της «Ομπρέλας».
Το καίριο «χτύπημα» για την εσωκομματική αντιπολίτευση ήταν ο ορισμός του καθηγητή Νίκου Μαρατζίδη ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η «Ομπρέλα» δεν επικεντρώνεται στις αστοχίες του εν λόγω επιστήμονα, όπως οι αστείες προβλέψεις του ότι μετά τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης θα έχει την τύχη του Τσαουσέσκου. Τους ενόχλησε γιατί τον κατατάσσουν στις δυνάμεις του  αντικομμουνισμού, λόγω του ιστορικού του έργου σχετικά με τον εμφύλιο.  
Παράλληλα χθες ο Τσίπρας στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη (Star) δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αν και το σκέφθηκε «για ώρες και για μέρες» - επιβεβαιώνοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα ότι μετά το σοκ  των εκλογών ενημέρωσε τους δικούς του ότι θα παραιτηθεί. 

Η «Ομπρέλα» περιμένει τον Αλέξη στη γωνία ενός έκτακτου μετεκλογικού συνεδρίου. Η δριμύτητα της επίθεσής της θα είναι ευθέως ανάλογη με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν αυτό θα είναι πάλι αρνητικό, θα επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη επί της κεφαλής του Αρχηγού Αλέξη.  

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: