Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

ΠΑΣΟΚ: Αλαζονεία, βέρτιγκο και μαρτυριάρηδες

Το διψήφιο ποσοστό προκαλεί ίλιγγο στην Χαριλάου Τρικούπη που δεν κατορθώνει να πείσει ότι τελικά αυτή η εκλογική επίδοση σηματοδοτεί την ανατολή του «ήλιου». Διότι περισσότερο στον πράσινο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν οι πολιτικές αρλούμπες που παρουσιάζονται ως πρόταση διακυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει, ευτυχώς για τη χώρα και τους ψηφοφόρους, τα συμπτώματα της πολιτικής ασθένειας που καταδίκασε την Κουμουνδούρου. Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης που υψώνει τη ρομφαία του αντιδεξιού μετώπου δεν κοπιάρει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά φαίνεται ότι υιοθετεί τα απολυταρχικά χούγια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το δόγμα του «πολακισμού». Ο κ. Ανδρουλάκης και τα σχέδια του έχουν προδοθεί από τους... μαρτυριάρηδες της παράταξης του, που δικαιώνουν μέχρι κεραίας την κριτική για τη μούφα αλληλεγγύη της κεντροαριστεράς.
Τα στελέχη που επέλεξε να βάλει στην προεκλογική εμπροσθοφυλακή του ΠΑΣΟΚ έβαλαν μπροστά από την κάλπη της 25ης Ιουνίου τις πραγματικές πηγές χρηματοδότησης πίσω από το θολό και ακοστολόγητο πρόγραμμα με το οποίο διεκδικούν τη λαϊκή εντολή.
Μια παραλλαγή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και της συνταγής Κατρούγκαλου, δηλαδή η αύξηση της φορολογία των μερισμάτων από 5% σε 15%. Η φοροεπιδρομή που εκπόνησε το επιτελείο Ανδρουλάκη, δεν μπορεί να καμουφλαριστεί πίσω από τις φαιδρές προφάσεις περί σαρδάμ, ούτε φυσικά από τις κυνικές παραδοχές που επιστρατεύονται ως γραμμή άμυνας, όταν μια προσεκτική ανάγνωση φέρνει στην επιφάνεια αναφορές για τις γονικές παροχές και την παρελκόμενη αύξηση των σχετικών φορολογικών εσοδών.
Υπό αυτό το βάρος ο κ. Ανδρουλάκης, παρασυρόμενος από τη δίνη του πολιτικού μικρομεγαλισμού, φαντασιώνεται ασύμμετρες επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, και βαφτίζει «δίκαιη σοσιαλδημοκρατική φορολόγηση» τα αδιανόητα μέτρα σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας τη στρατηγική της στοχοποίησης και των προσωπικών επιθέσεων χαρακτηρίζει «πουλέν» τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και προβαίνει στο ολίσθημα διερωτώμενος εάν «για ένα χιλιάρικο θα αφελληνιστεί η οικονομία ή για τα δισεκατομμύρια που πουλήσατε στα funds».
Λησμόνησε ο κ. Ανδρουλάκης ότι την καθιέρωση της λειτουργίας των funds επέβαλε η διακυβέρνηση του παραλίγο συνεταίρου του στην προοδευτική διακυβέρνηση, Αλέξη Τσίπρα. 
Προσπέρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την πρόοδο που συντελέστηκε εν μέσω δημοσιονομικών άθλων και στοχευμένων παρεμβάσεων, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία επέτυχε τη μείωση δεκάδων φόρων, μεταξύ των οποίων και εκείνου που επιβάρυνε τα μερίσματα, ο οποίος πλέον βρίσκεται σταθερά στην περιοχή του 5%, με σκοπό την προστασία και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει να επιδεικνύει έλλειμμα αντίληψης για να οχυρώσει την πράσινη αναχαίτιση κατά των δικαιολογημένων αντιδράσεων. Δεν αφουγκράζεται το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στηρίζουν πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παραγνωρίζει τα αμέτρητα παραδείγματα ιδιοκτητών ΜμΕ επιχειρήσεων που σε ετήσια βάση πληρώνουν φόρο, προκαταβολή φόρου 80%, εισφορές, τέλη επιτηδεύματος αλλά και εργοδοτικές εισφορές οι οποίες στους καλά αμειβόμενους υπαλλήλους, μπορεί να ανέλθουν έως και στο 80% του μισθολογικού κόστους η επιβάρυνση.

Σε αυτήν την εξίσωση αν υπάρχει ο παράγοντας κέρδος, από το οποίο ο ιδιοκτήτης επιζητήσει την ανταμοιβή του, τότε κατά την οικονομική λογική του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να επωμιστεί και ένα επιπλέον φορολογικό κόστος. Αυτό το υπόδειγμα πρεσβεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα σε μια δύσκολη επικοινωνιακά ημέρα για το ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν να στήσουν ένα επικοινωνιακό σόου που βάφτισαν ως briefing αλλά με λίγους προσκεκλημένους. Ακόμη μια ομοιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: