Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ο παραιτημένος Τσίπρας, το «δαχτυλίδι» στην Αχτσιόγλου και οι πραιτωριανοί

Για να συνεννοηθούμε: Ο κ. Τσίπρας «δεν έφτασε απλώς πολύ κοντά στην παραίτηση» μετά τη συντριβή που του επιφύλαξαν οι πολίτες το βράδυ της 21ης Μαΐου.
Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα το έπραξε περισσότερες από μια φορές, τόσες όσες και οι επισκέψεις (μετά των απαραίτητων πιέσεων) που δέχτηκε από διάφορα μεγαλοστελέχη και την προεδρική φρουρά για να μεταπειστεί.

Ο κ. Τσίπρας είναι παραιτημένος στην πράξη, τίποτε και κανένας δεν μπορεί να ανακαλέσει την παραίτηση αυτή, η εξέλιξη είναι αναπότρεπτη, δεν πρόκειται να αλλάξει όσα μπαλώματα... τύπου Θρασκιά και Νοτοπούλου κι αν επιστρατευτούν για να καλυφθεί ( πως μπορεί να γίνει αυτό;) η απόλυτη πολιτική και ιδεολογική γύμνια του μορφώματος της Κουμουνδούρου, η προσωπική δομική ανικανότητα του και η δεδομένη διάρρηξη κάθε σχέσης με την πραγματικότητα!

Είναι τόσο οριστική η παραίτηση του, ώστε να έχει οριστεί και ο διάδοχος, που είναι γνωστός από καιρό, για γυναίκα πρόκειται, ναι, είναι η κυρία Έφη Αχτσιόγλου!
Μεταξύ του κ. Τσίπρα και όσων προωθούσαν τόσο καιρό την εναλλακτική της κυρίας Έφης (απέναντι στην πολιτική ανυπαρξία του «άχαστου ηγέτη») με στόχο «να μην καταστραφεί από τον αγράμματο εντελώς το μαγαζί» υπήρξε συμφωνία, η οποία θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Δεν είναι μάλιστα καθόλου απίθανο ο κ. Τσίπρας να μην φτάσει καν ο ίδιος σε ένα συνέδριο για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή στην ηγεσία, οικογενειακοί λόγοι τον οδηγούν να εγκαταλείψει την καρέκλα του όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην καταγραφεί σε μια δημόσια διαδικασία εναλλαγής της ηγεσίας η απόλυτη αποτυχία του να δικαιολογήσει τον μύθο που οι πραιτωριανοί του είχαν κατασκευάσει για τις δήθεν μυθικές ιδιότητες του.

Αυτή τη χαρά στους «Ομπρελιστές» η Περιστέρα δεν πρόκειται να την προσφέρει, συνεπώς … και τα σκυλιά δεμένα για τον σύντροφο της και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπό αίρεση, η πιθανότητα να σηκωθεί να φύγει και να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του είναι πολύ μεγάλη, το αντίθετο θα συνιστά έκπληξη.

Τη συμφωνία του κ. Τσίπρα με την κυρία Αχτσιόγλου για μια σχετικά ομαλή διαδοχή σε μια ερημωμένη αριστερή πραγματικότητα έχει ήδη αποδεχθεί και η «Ομπρέλα». Η ηγετική της ομάδα πούσαρε όσο περισσότερο μπορούσε τις εξελίξεις, Τσακαλώτος και λοιποί Καππαδόκες έδωσαν στην κυρία Αχτσιόγλου τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να τις μεταφέρει στον υπό αναχώρηση «άχαστο ηγέτη» και να τον καταστήσει αποδέκτη της συμφωνίας τους για την εναλλαγή, από την πλευρά τους η υπόθεση θεωρείται τελειωμένη.

Ένα ζήτημα (σχετικά μικρό) υπάρχει με την τύχη όλων των πραιτωριανών του κ. Τσίπρα, οι διάφοροι Παππάδες και λοιποί «τασικοί» στυλ ΡΕΝΕ και «τρία αυγά Τουρκίας» αν και προσπάθησαν να ακυρώσουν τις αποφάσεις του «λαοπρόβλητου ηγέτη», όταν είδαν πως δεν τα καταφέρνουν πέρασαν στο plan b, δηλαδή «να μείνει ως τις εκλογές για να μην ανατιναχτούμε με μια αλλαγή ηγεσίας» και στη συνέχεια να οριοθετήσουν, με καλύτερες προϋποθέσεις, την πολιτική τους επιβίωση μετά τις εκλογές με δυναμική ίδια με τη σημερινή.

Η κυρία Αχτσιόγλου ζει την περίοδο πριν την εγκατάσταση της στον 7ο όροφο των γραφείων της Κουμουνδούρου, βιώνει όλες τις αλλαγές που ιστορικά προκύπτουν από ανάλογες εξελίξεις, είναι ήδη σε mood συμφωνιών με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και … τρέμει η καρδούλα της τι πρόκειται να κληρονομήσει το βράδυ της 25ης Ιουνίου, τι θα έχει απομείνει από την ολοσχερή καταστροφή που οδήγησε τον άλλοτε κραταιό ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική και ιδεολογική μειονεξία του προέδρου του.

Κάτω από την νέα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το έλα να δεις! Ομάδες, ομαδούλες, τάσεις, παρέες, σοφοί και πάνσοφοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές της κυβερνώσας αριστεράς έχουν αποδυθεί σε ένα σκληρό καθημερινό αγώνα κομματικής επιβίωσης και υπεροχής, όλοι επιχειρούν να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που θα οδηγήσει στην διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας στην «μετά Τσίπρα» εποχή, με τον ΣΥΡΙΖΑ καθημαγμένο και την δημόσια εικόνα του πολιτικά απονομιμοποιημένη και λεηλατημένη.

Ήδη στο παρασκήνιο ξεκίνησαν να συζητούνται εναλλακτικές «για επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ», αφού πρώτα αυτό το νεοκομμουνιστικό μόρφωμα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη και οι διάφορες συνιστώσες του κληθούν να αποδεχθούν τη νέα δύσκολη κατάσταση, που θα την καταστήσουν δυσκολότερη οι πιέσεις που θα ασκούνται από άλλες κομματικές σειρήνες για τις οποίες ο κανιβαλισμός της Κουμουνδούρου είναι τεράστια πολιτική ευκαιρία.
Πως όλη αυτή η κατάσταση θα αποτυπωθεί εκλογικά δεν είναι ακόμη βέβαιο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες, μερικές από αυτές οδηγούν σε καταστροφικές προβλέψεις για μια κατηφόρα που δεν έχει τέλος! Ίδωμεν!

Το μόνο βέβαιο, μετά την 21η Μαΐου, είναι πως ό,τι έχει απομείνει από τον δήθεν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια μάχη επιβίωσης σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από εκείνες των προηγούμενων εκλογών και με το «μισό κόμμα» να απέχει από την εκλογική μάχη, επειδή «μισεί βαθύτατα» τον Πρόεδρο και τους πραιτωριανούς του. Αριστερή κσνονικότητα!

Όμορφος κόσμος, αριστερός, αγγελικά πλασμένος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: