Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε… Λαφαζάνη

Το πολιτικό σκηνικό δείχνει ασάλευτο, σχεδόν μπετοναρισμένο. 
Δυο νέες δημοσκοπήσεις που βγήκαν χθες και σήμερα στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν όλες τις προηγούμενες, και δίνουν σήμα κινδύνου σε όσους δεν αυταπατώνται περί «πετσωμένης» σκοπιμότητας.
Η GPO χθες για τα «Παραπολιτικά» δίνει 33.8% στη ΝΔ, 26,4% στον ΣΥΡΙΖΑ και 9,8% στο ΠΑΣΟΚ. Διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων 7,4 μονάδες
Σε αυτή της Marc για το «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ λαμβάνει 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26% και το ΠΑΣΟΚ... 10,2%. Διαφορά των δύο πρώτων 7,7μονάδες.
Η αξία τους έγκεινται στο ότι συμπεριλαμβάνουν και το νέο μελόδραμα που θέλησε να σκηνοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την… αντιστασιακή του αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. 
Φαίνεται το κοινό καθόλου δεν εκτιμά τους εκ του ασφαλούς αντιστασιακούς και το κακοπαιγμένο θέατρο. Έτσι κατά την GPO το 63,1% κρίνει αρνητικά την απόφαση Τσίπρα για αποχή. Στην ίδια το 65,2% συμφωνεί με την ρύθμιση - μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε Παρών.
Δηλαδή στα δύο τελευταία μονόπρακτα που ο ΣΥΡΙΖΑ νόμισε ότι θα είναι ο πρωταγωνιστής που θα καθηλώσει το κοινό και θα κάνει τη διαφορά, βρέθηκε να αποδοκιμάζεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ αυτής την ψήφο ορέγεται, και δι’ αυτής μόνο μπορεί να φέρει τη δεύτερη φορά Αριστερά.


Την ίδια στιγμή εξακολουθεί εθελουσίως να απομειώνεται με τη γνωστή τακτική της εκτόξευσης καταφανέστατων ψευδών σε θέματα επικαιρότητας, νομίζοντας ότι ο χρόνος της θητείας του είναι μαύρη τρύπα αμνησίας στους πολίτες. Σα να φτερούγισε από τις ορμητικές εποχές του 2014 μπαίνοντας «με φόρα» στην προεκλογική περίοδο του 2023. Σα να μην υπήρξε η σκαιώδης θητεία του.

Ο Αλέξης καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει τους πλειστηριασμούς ως τις εκλογές. Και «δεσμεύεται» - γιατί ως γνωστόν οι δεσμεύσεις του είναι συμβόλαιο - ότι πρώτη νομοθετική πράξη της κυβέρνησής του θα είναι η προστασία της α’ κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για όλους - ναι για όλους!

Δηλαδή καλεί την κυβέρνηση να μην τηρήσει τους νόμους που ο ίδιος ψήφισε!
 
Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το νόμο 4354/2015 ο οποίος νομιμοποιούσε τα funds ως διαδίκους σε πλειστηριασμούς, στον οποίο μάλλον βασίστηκε και η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 59 εκ των 65 δικαστών. Η Κ.Ο. στη Βουλή, μιλούσε για στρατηγικούς κακοπληρωτές, χαρακτηρίζοντας τους πλειστηριασμούς ως αναγκαίους για την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος (αλλά τα λεφούσια του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο ζητούν τώρα τη γνωστοποίηση των ονομάτων των Αρεοπαγιτών για να τους λιντσάρουν).


Ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δήλωνε τον Ιούλιο του 2017 ότι οι πλειστηριασμοί χρειάζονται «για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»
, και ο Δημήτρης Μάρδας ότι «κακώς τα στελέχη της ΝΔ νομοθετούσαν την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αν είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς τα πράγματα τώρα θα ήταν πιο ομαλά» (3/12/17). Εκ των υστέρων δήλωνε πως το είπε επειδή υπήρχε «άτυπη συμφωνία» με τις τράπεζες για την προστασία της α΄ κατοικίας (μάλιστα, άτυπη συμφωνία!)

Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που τον Δεκέμβρη του 2017 έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία κατά όσων εμπόδιζαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τότε που η Αυγή (12/12) παιάνιζε πρωτοσέλιδα: «Τέρμα η ασυλία στους κακοπληρωτές πολυτελείας». Και για τον διαμαρτυρόμενο Λαφαζάνη ξυπνούσε από τη μακρόχρονη λήθη του λόγω μεταπολιτευτικής αχρησίας, το τμήμα… Προστασίας του Πολιτεύματος της Ασφάλειας, και τον φόρτωνε με τον μισό ποινικό κώδικα.

Δεν σχολιάζουμε το θέμα των πλειστηριασμών στην ουσία του. Ο νόμος Κατσέλη υπήρξε το ενδιάμεσο και χρονικώς εκτεταμένο στάδιο 10ετίας, για προσφυγή και προστασία της α’ κατοικίας. Τα δικαστήρια αποφάσιζαν ποιοι δανειολήπτες πληρούσαν τους όρους.


Αν η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει τον έλεγχό της στην υπόθεση «δάνεια», είναι στην υλοποίηση καθώς οι servicers προσπαθούν να υπονομεύουν τους δανειολήπτες για να μη γίνονται ρυθμίσεις. Π.Χ. ζητώντας δόσεις μεγαλύτερες από τα έσοδα των δανειοληπτών.

Δεν σχολιάζουμε τους πλειστηριασμούς αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ που έπαθε… Λαφαζάνη. 
Ο τελευταίος ήταν αγνός. Κατέβαινε στο δρόμο με καμιά δεκαριά συντρόφους του, ανέβαινε με σκάλες στις κλούβες των ΜΑΤ, έτρωγε ξύλο, μιλούσε για «μεταλλαγμένους» και «προδότες», ενώ του φόρτωναν τον μισό ποινικό κώδικα. 
Ακόμα τραβιέται στα δικαστήρια. Ο Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν αναφερθεί σε περιπτώσεις φτωχών που έχασαν την πρώτη τους κατοικία επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έλλειψη τεκμηρίου αθωότητας. Η πρόταση του Τσίπρα και η «δέσμευσή» του για προστασία της α΄ κατοικίας ξεσήκωσε πανηγύρι στα κοινωνικά δίκτυα. Η έλλειψη αξιοπιστίας λόγω κυβερνητικού παρελθόντος, είναι η αχίλλειος πτέρνα του. Θα το καταλάβει κατόπιν εορτής.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: