Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ψάχνουν ευκαιρίες να αμφισβητήσουν τις εκλογές

Αυτό είναι όντως ερευνητική δημοσιογραφία. Κοινοπραξία δημοσιογράφων που περιελάμβανε ρεπόρτερ από 30 μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País, αποκάλυψε την «Ομάδα Χορχέ». Μια ιδιωτική ισραηλινή ομάδα που με όπλο την παραπληροφόρηση ισχυρίζεται ότι έχει παρέμβει και χειραγωγήσει τις εκλογές σε 30 χώρες

Η ομάδα που λέει ότι έχει αναπτύξει δράση και στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών όπως hacking, σαμποτάζ, δημιουργία πλαστών εγγράφων, ψεύτικους λογαριασμούς  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύσεις άρθρων και αναρτήσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης...

Μεταξύ των πελατών της είναι δισεκατομμυριούχοι, υποψήφιοι σε εκλογικές αναμετρήσεις, πολυεθνικές, αυταρχικές κυβερνήσεις, ακόμη και ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις, σύμφωνα με τη Le Monde. 

Η αποκάλυψη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, η οποία συντονίστηκε από το Forbidden Stories, μια γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Τρεις δημοσιογράφοι από το Radio France, τη Haaretz και το TheMarker, υποδύθηκαν τους πελάτες και πέραν των τηλεδιασκέψεων, συνάντησαν το αφεντικό, τον Ισραηλινό Ταλ Χανάν,   κάπου έξω από το Τελ Αβίβ.

Περιγράφοντας τη δράση της ομάδας του ο Χανάν ισχυρίστηκε ότι αυτή αποτελείται από πρώην υπαλλήλους κυβερνητικών υπηρεσιών (με ειδίκευση στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εκστρατείες και τον ψυχολογικό πόλεμο) και λειτουργεί σε έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο. 

Κατ' αυτόν, η ομάδα ολοκλήρωσε 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν πετυχημένες. Ενδέχεται βέβαια να εξωραΐζει την αποτελεσματικότητα για εμπορικούς λόγους, αλλά το ενδιαφέρον είναι στον ισχυρισμό του ότι μία από τις ομάδες του δρα στην Ελλάδα.  

Η δράση του «team Jorge» συνέγειρε και την ιέρεια του συριζαϊκού (ή έστω αντικυβερνητικού μετώπου)  στην Ευρώπη, Σόφι Ιν΄τ Βελντ. Είναι η εισηγήτρια της επιτροπής  Pega στο Ευρωκοινοβούλιο, που ξυπνάει και κοιμάται με στόχο της  ζωής της να αναστηλώσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα, που επλήγη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τα έβαλε όλα στο μίξερ, τις παρακολουθήσεις, τα push backs, τη δολοφονία Καραϊβάζ, το «σκάνδαλο Novartis», τις «αποκαλύψεις του Documento για τις σχέσεις της Greek mafia με στελέχη της κυβέρνησης», και την ερευνητική δημοσιογραφία που «είναι αντικείμενο διωγμών»! Υποστήριξε ότι το δημοκρατικό κράτος δικαίου απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε  την ομιλία της  στα ελληνικά λέγοντας «Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την ελληνική δημοκρατία για όλους, όλοι μαζί» (Αυγή, χθες).

Με αφορμή την αποκάλυψη της ομάδας Χορχέ επεσήμανε με δήλωσή της στη «Ναυτεμπορική», για το ενδεχόμενο να υπάρχει δραστηριότητα στην Ελλάδα: «Είναι ένα ανατριχιαστικό ρεπορτάζ και η κυβέρνηση πρέπει να το ερευνήσει» - Συμφωνούμε μαζί της, και επειδή η ΕΥΠ δεν φαίνεται να είναι στα καλύτερά της, ίσως ο Πιερρακάκης θα έπρεπε να συστήσει άμεσα μια «ομάδα κρούσης» και να διερευνήσει την υπόθεση. Γιατί όσο πιθανόν είναι να την  έχει μισθώσει η κυβέρνηση άλλο τόσο να το έχει κάνει μια μεγάλη ξένη δύναμη, μέσω εν Ελλάδι καναλιών της,  για να υπονομεύσει την κυβέρνηση και τη χώρα… (και μην πείτε δεν γίνονται αυτά,  έτσι που η Ελλάδα μπήκε στη μύτη κάποιων…).   

Η ευρωβουλευτής συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά σκιά και ενόψει εκλογών». Βέβαια οι υποκλοπές και η προπαγάνδα Χορχέ - αν δρα στη χώρα μας - είναι διαφορετικά  θέματα σε σχέση την αδιάβλητη διαδικασία των εκλογών καθ’ όλη την αντιπολίτευση. Αυτή η εμμονή  της Ιντ’ Βελτ να συνδυάζει όλα  σε κάθε τοποθέτησή της με τις εκλογές, δημιουργεί το υπόστρωμα, αν όχι  για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, σίγουρα για διάχυση αμφιβολιών επί αυτού, εκ μέρους του «ανεπίσημου» ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι η ίδια κυρία που «την έχει δει» περίπου κυβερνήτης της Ελλάδας. Αρχές του μήνα απαίτησε να διαλευκανθούν οι υποκλοπές «πριν τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και να αρθεί κάθε σκιά αμφιβολίας» (αλλιώς, κατά λογικό συμπέρασμα, θα υπάρχει σκιά στο αποτέλεσμά τους). Απαίτησε επίσης από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε  την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο το Πρωθυπουργού! (ανεξαιρέτως πως αξιολογεί ο καθείς μας την υπαγωγή της στον Πρωθυπουργό, δε πέφτει λόγος σε μια ευρωβουλευτή για το πώς θα διοικηθεί η  χώρα).

Είναι απορίας άξιο που η κυβέρνηση της επιτρέπει να καταφέρεται εναντίον της αλλά και εναντίον της χώρας με τόσο σκαιό τρόπο που ξεπερνά τη θεσμική της ιδιότητα, και δεν της απαντά το ίδιο επιθετικά. Η μόνη από το κυβερνητικό στρατόπεδο   που προσπάθησε να τη βάλει στη θέση της είναι η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ. Την κατηγόρησε ότι συκοφαντεί την Ελλάδα, και της ξέκοψε ότι η νομοθέτηση στη χώρα μας  αφορά την εκλεγμένη κυβέρνηση, στο μέτρο που δεν αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Ουδείς  άλλος!

Μην έχει αυταπάτες η κυβέρνηση ότι θα της χρεώσουν πως η ίδια χρησιμοποιεί και την ομάδα Χόρχε επ' ωφελεία της! Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης! Ναι, ο Έλληνας εισαγγελέας θα αποκαλύψει σύγχρονη κατασκοπία, με λογισμικό που δεν αφήνει ίχνη! Αρκεί να δημιουργούνται εντυπώσεις για μετέπειτα εκμετάλλευση…  

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: