Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Οι τρεις εξαγγελίες Μητσοτάκη: Επίδομα συνταξιούχων, αναβίωση 120 δόσεων και πετρέλαιο αγροτών (video)

Σήμερα, Τετάρτη, το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη.
Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την... αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων που δεν είδαν ούτε ευρώ αύξηση στις αποδοχές τους λόγω της «προσωπικής διαφοράς» που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των συντάξεων, με τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος που θα κυμαίνεται- με βάση εισοδηματικά κριτήρια- από 200 έως 300 ευρώ. Τα ποσά που λάβουν οι συνταξιούχοι, αλλά και ο χρόνος καταβολής των χρημάτων θα είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσουν αύριο οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος φτάνει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23», είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας».
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατομμύρια ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Παράλληλα, από την Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να αναβιώσει η ρύθμιση των 120 δόσεων, όχι όμως, για νέους φορολογούμενους που θα ήθελαν να υπαχθούν, αλλά για όσους είχαν μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση και την απώλεσεων.
Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι με πληρωμή δύο δόσεων θα μπορεί να αναβιώσει η ρύθμιση. Όμως, ο Πρωθυπουργός, όμως, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει ρύθμιση και για όσους δημιούργησαν νέα χρέη ειδικά στην περίοδο της πανδημίας για 36 ή 72 δόσεις. Και για αυτές τις νέες ρυθμίσεις θα γίνουν ανακοινώσεις αύριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να επιδοτείται καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, ανακοίνωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με μηλοπαραγωγούς που ήταν συγκεντρωμένοι κοντά στην Κλεισούρα.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα», και συμπλήρωσε:
«Το έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν».
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενους στους μηλοπαραγωγούς είπε πως «θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατεύθυνσης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».
Τέλος, αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών, εξήγησε ότι «είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και η αύξηση έχουν περάσει στον καταναλωτή. Μιλάμε για τιμές γάλακτος που είναι πολύ ψηλές. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα», επισημαίνοντας, παράλληλα, πως:
«Από εκεί και πέρα το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: