Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Γιατί δεν κατεβαίνει ο κόσμος στους δρόμους;

Αυτό είναι το παράπονο των στελεχών της ριζοσπαστικής Αριστεράς. 
Σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις οι πολίτες διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, καθοδηγούμενοι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και από τα υπογείως δρώντα φιλορωσικά δίκτυα. Πολλές φορές οργανώσεις και δίκτυα βρίσκονται σε μια ώσμωση.
Η αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων που έχουν σταθεί ευθύς εξ αρχής στο πλευρό της Ουκρανίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους... των μηχανισμών που ελέγχονται από το Κρεμλίνο. 
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με την επανεμφάνιση των κίτρινων γιλέκων, είχαν έντονη αυτή τη μυρωδιά.

Εννοείται πως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι ένα υπαρκτό πανευρωπαϊκό φαινόμενο που οφείλεται στην υστέρηση της παραγωγικής διαδικασίας λόγω καραντίνας και στην, αμέσως μετά, εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία που εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη. 
Βέβαια, ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών δεν κάνει αυτές τις αναλύσεις, δεν ψάχνει να βρει τις αιτίες της ακρίβειας, αλλά τη χρεώνει κατευθείαν στην κυβέρνησή του.
Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν είχαμε μαζικές κινητοποιήσεις. 
Οι λόγοι είναι πολλοί και τους αναφέρω ενδεικτικά:

1. Υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα το οποίο ξοδεύεται και αναπληρώνεται.
Όπως στην εποχή των μνημονίων, η «μαύρη οικονομία» είναι το σωσίβιο για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
2. Η κυβέρνηση κατά την πανδημία μοίρασε περίπου 50 δισεκατομμύρια τα οποία, λόγω της καραντίνας, δεν καταναλώθηκαν εν όλω και γι΄αυτό παρατηρήθηκε αυτή η θεαματική αύξηση των καταθέσεων. Δηλαδή υπάρχει λίπος που καίγεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
3. Οι πολίτες γνωρίζουν πως η παρούσα κυβέρνηση είναι η καλύτερη και η πιο ικανή για να διαχειριστεί αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Ως εκ τούτου βρίσκουν πως είναι ανώφελο να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν. Πιστεύουν πως, όπως έδωσε ενισχύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, το αυτό θα πράξει και κατά τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
4. Υπάρχει προσδοκία. Μπορεί προς το παρόν να επικρατεί η αβεβαιότητα, αλλά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις των πολυεθνικών κολοσσών δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας, που φαίνεται και στην πτώση του δείκτη της ανεργίας. Στην περίοδο των μνημονίων που οι πολίτες διαδήλωναν στους δρόμους δεν υπήρχε φως στο τούνελ.
5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κόμμα -πλην του ΚΚΕ- που να μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο, τα δε συνδικάτα είναι πλήρως απαξιωμένα. Χωρίς οργάνωση οι πολίτες δεν κινητοποιούνται αυθόρμητα. Στον σχετικό τομέα η παντελής αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαρακτηριστική και καθοριστική.

Οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι σε όλους τους τομείς. Από τα ελληνοτουρκικά ως το ουκρανικό, την ακρίβεια και το προεκλογικό κλίμα. Η κυβέρνηση μάλλον φαίνεται πως δε θα βρεθεί μπροστά σε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών που ενδεχομένως να την έφθειρε για τους λόγους που προανέφερα. Αυτή τη στιγμή έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι και δεν συγχωρείται κανένα λάθος, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: