Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Χρειάζεται περισσότερη … θετική ενέργεια

Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσε με τις ΑΠΕ να λύσει τα ενεργειακά της προβλήματα. Αλλά χρειάζεται περισσότερη … ενέργεια. Και μάλιστα θετική!
Το θέμα με τις ΑΠΕ είναι ότι ο άνεμος δεν φυσάει κατά παραγγελία και ότι υπάρχουν δύσκολες ημέρες για τα φωτοβολταϊκά, ακόμη και σε μια τόσο φωτεινή χώρα όπως η Ελλάδα. Μπορεί να έχουν κτιστεί αποικίες με αιολικά πάρκα και παρόλα αυτά να μην μπορούν για μια δεδομένη στιγμή να προσφέρουν τα λίγα μεγαβάτ που χρειάζεται το σύστημα.
Η λύση βρίσκεται στην αποθήκευση... 
Σε αυτήν επενδύει όλος ο πλανήτης, εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες της επιστήμης. Στην Ελλάδα έχουν γίνει επίπονες προσπάθειες να προχωρήσουν επενδύσεις που συνδυάζουν τα υδροηλεκτρικά έργα με τα αιολικά, τα οποία και αναφέρονται ως μεγάλες φυσικές μπαταρίες. 
Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε μία τεχνητή λίμνη νερού που βρίσκεται σε ένα ύψος και στην οποία προστίθενται ποσότητες νερού με τη χρήση ενέργειας που παράγεται από αιολικά πάρκα. Όταν το δίκτυο δεν χρειάζεται την πλεονάζουσα ενέργεια των ΑΠΕ, ακριβώς επειδή εκείνες τις ημέρες έχουμε πολύ άνεμο και παράγεται αντίστοιχα πολλή ενέργεια. Αυτή η ενέργεια, λοιπόν, που δεν χρησιμοποιείται στα σπίτια μας και στα εργοστάσια, χρησιμοποιείται για να γεμίσει η λίμνη με νερό. Κι όταν δεν θα έχουμε άνεμο, τότε το νερό αυτό θα βάζει σε λειτουργία το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Αυτά θα τα ξέρετε, κύριε Πρόεδρε. Όπως και τις δυσκολίες που συνάντησαν αυτές οι επενδύσεις. Εκείνο που πραγματικά μας παραξενεύει είναι πώς είναι δυνατόν να μην επενδύουμε ως χώρα στην έρευνα πάνω σε τομείς που έχουμε αντικειμενικό πλεονέκτημα για να αναπτυχθούμε. Και οι ΑΠΕ είναι ένας τέτοιος τομέας. Πανεπιστήμια έχουμε, πόρους για τη λειτουργία τους δαπανούμε, ιδιώτες επενδυτές πρόθυμους να βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά έχουμε, ανάγκες έχουμε. Τι δεν έχουμε; Οργασμό εργασίας που να δίνει λύσεις και ώθηση, τόσο στην ελληνική Οικονομία, όσο και στα πανεπιστήμια.

Θα σας πω ακόμη τι άλλο δεν έχουμε. Τη βούληση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να τρέξουμε γρήγορα. Τα πάντα γίνονται αργά και βασανιστικά. Και κυρίως στη λογική της εξυπηρέτησης μικροϊδιοκτητών που ονειρεύονται να αποκτήσουν μια αδειούλα που θα την πουλήσουν χρυσάφι στον οποιονδήποτε μεγάλο επενδυτή. Εδώ ειδικά χρειάζεται περισσότερη θετική ενέργεια!

Ο φιλελεύθερος…

Καλημέρα Κύριε Πρόεδρε

Δεν υπάρχουν σχόλια: