Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Η μεσαιωνική Τουρκία, οι γυμνοί μετανάστες και η εθνική ασφάλεια

Η μεταναστευτική περιπέτεια έχει τα θύματά της που αποτελούν ατομικές τραγωδίες για τους άμοιρους που χάνουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, θύματα των διακινητών, των πρόθυμων με το αζημίωτο ΜΚΟ, και - στην περίπτωσή μας - του τουρκικού κράτους. 
Ωστόσο, η χθεσινή φωτογραφία των 92… γυμνών μεταναστών που «υποδέχτηκαν» οι ελληνικές αρχές στον Εβρο, μας επιστρέφει στον βαθύ Μεσαίωνα.
Για όσους δεν παρακολούθησαν: 92 μετανάστες «διασώθηκαν» εντελώς γυμνοί την Παρασκευή από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών... σε συνεργασία με την Frontex. Οι συγκεκριμένοι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών. Εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά, αφού πρώτα οι Τούρκοι τους υποχρέωσαν να βγάλουν τα ρούχα τους, μέχρι και τα εσώρουχά τους!
Εντάξει, αυτοί τουλάχιστον δεν αντιμετώπισαν την θανάσιμη αγωνία στην νυχτερινή φουρτουνιασμένη υδάτινη άβυσσο των Κυθήρων. Ένιωσαν όμως διαπομπευμένοι, απογυμνωμένοι όχι μόνο από τα ρούχα, αλλά από κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ήταν εικόνα που παρέπεμπε στα μεσαιωνικά σκλαβοπάζαρα.

Εκ του γεγονότος συνάγονται κάποια συμπεράσματα:
 
Αναδύεται ανάγλυφα η διαφορά πολιτισμικού επιπέδου μεταξύ της Ελλάδας (μιας χώρας έστω βαλκανικής αν όχι ευρωπαϊκής), με το απάνθρωπο, απολίτιστο, ανατολίτικα δεσποτικό, τουρκικό κράτος. 
Ουδέποτε η Ελλάδα, θα διανοείτο να προβεί σε μια τέτοια εξευτελιστική, για ανθρώπινο ον, ενέργεια. Και προφανώς ήταν σημειολογική επίδειξη πυγμής και αδιαφορίας προς τη Δύση από την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού γνώριζε ότι η φωτογραφία θα κάνει το γύρο του κόσμου.

Παράλληλα οι 92 ήταν όλοι άντρες. Δεν κατήγγειλαν ότι τους χώρισαν από τις οικογένειές τους. Ήταν όπως δηλαδή και η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχόμενων: Νέοι άντρες, σε παραγωγική ηλικία, εν αντιθέσει με τους Ουκρανούς πρόσφυγες που αποτελούνταν από γυναικόπαιδα.

Το… ωραίο (σαρκαστικά η λέξη) ήταν η ανάρτηση του αρμοδίου υπουργού Νότη Μηταράκη, ο οποίος έγραψε, κατ’ αρχάς σωστά: «Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διαδώσαμε στα σύνορα». Όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά αφελώς συμπλήρωσε: «Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει τα σύνορα με την Ε.Ε.» (η Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό που μεθόδευσε, και να προστατεύσει αυτή τα σύνορα της Ε.Ε!).

Η χθεσινή φωτογραφία των 92 γυμνών μεταναστών

Εν τω μεταξύ όλο και περισσότερο τα πλοιάρια που ξεκινούν από τις ακτές της Τουρκίας για την Ιταλία, εκπέμπουν SOS σε περιοχές ελληνικής ευθύνης διάσωσης. Κινητοποιούνται οι ελληνικές αρχές να τους περισυλλέξουν και να τους περιθάλψουν.
Ενδεχομένως να είναι τυχαίο, αλλά αυτό ξεκίνησε αφότου άρχισε να δυσχεραίνεται η προσέγγιση στα ελληνικά νησιά. Μπορεί κάλλιστα να μην είναι τυχαίο, αλλά νέο κόλπο των διακινητών για να υπερκεράσουν την προσπάθεια των ελληνικών λιμενικών αρχών να εμποδίσουν την προσέγγιση στα νησιά μας.

Θυμίζουμε λίγες ημέρες μετά τη θρηνωδία των Κυθήρων, με τους 15 αγνοούμενους και τους 80 διασωθέντες (όπου σύμφωνα με φιλοσυριζαϊκά site το λιμενικό δεν έκανε, όλα τα έκαναν οι πολίτες), την Παρασκευή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας οδηγήθηκαν 88 μετανάστες (20 παιδιά, 11 γυναίκες και 57 άνδρες).

Επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και ευρισκόμενοι νοτιοδυτικά των Παξών, εξέπεμψαν SOS στο 112. Ανέφεραν ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, και μετά από κινητοποίηση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού, περισυνελέγησαν από δύο παραπλέοντα πλοία και μεταφέρθηκαν στην Ηγουμενίτσα.

Όμως οι καταστάσεις δεν αφορούν μόνο την ανθρωπιστική πτυχή και την αριστερή «φιλανθρωπία», όσων με πολιτικό στραβισμό ρίχνουν ιοβόλα βέλη μόνο στην Ελλάδα, ξεχνώντας πάντα την Τουρκία που τους χρησιμοποιεί ως εργαλείο κοινωνικής και εθνικής αποσταθεροποίησης.

Το θέμα πέραν του ανθρωπισμού, άπτεται της εθνικής ασφάλειας.
 
Πριν καμιά δεκαριά ημέρες το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor ανέφερε ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη, ομάδα που υπάγεται στην Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ. Η εν λόγω ομάδα «θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά με σκοπό τη δημιουργία μιας μυστικής, στρατιωτικού τύπου επιχείρησης, εναντίον δυτικής χώρας».

Ηλίου φαεινότερον ότι η δυτική χώρα εναντίον της οποίας θα ενδιαφερόταν ο Ερντογάν για κάποια μυστικού τύπου στρατιωτική επιχείρηση - σε ευαίσθητη χρονική στιγμή - είναι η Ελλάδα. Και αυτοί οι εκπαιδευμένοι κομάντος, όντας μυστικοί, δεν θα μας έρθουν με τα διαπιστευτήριά τους, τις ταυτότητές τους και την ιδιότητά τους. Θα χαθούν μέσα στο λεφούσι των κατατρεγμένων, υποδυόμενοι τους πρόσφυγες.

Εξ ου και τα κέντρα φιλοξενίας, αφού δεν μπορεί να είναι κλειστά, θα πρέπει να τύχουν αυξημένου ενδιαφέροντος των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας. Προέχει αυτό και όχι… ο Ανδρουλάκης. 
Σε χώρες συνόρων, με παρακείμενους άσπονδους «συμμάχους» όπως η Τουρκία, ο πόλεμος μπορεί να λάβει υβριδικές μορφές για ανάπτυξη δικτύων σαμποτάζ εκ των έσω. Η επιβεβλημένη φιλανθρωπία δεν μπορεί να αναιρεί την εθνική καχυποψία.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: