Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον βάλτο

Η εργαλειοθήκη αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ αναδύει πλέον αβάσταχτη αποφορά. 
Ακόμα και στις χειρότερες μέρες του 2012 ή του 2015, όταν τα στελέχη του κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ως γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ και χούντες, και έστηναν εικονικά ικριώματα, στο βάθος υπήρχε έστω ένα ψήγμα ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Δινόταν μια πολύ σκληρή μάχη, στην οποία, μπορούσες να βρεις έστω μικρές αντιστοιχίες με προηγούμενες δεκαετίες όταν πχ... ο Αν. Παπανδρέου ξιφουλκούσε κατά του Κ. Μητσοτάκη και εκείνος ανταπαντούσε.
Σήμερα οι μέθοδοι, τα όπλα και η στρατηγική της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ξεφύγει έξω από το πλαίσιο ακόμα και του εκτσογλανισμού, τον οποίο τόσο εύστοχα πρόσθεσε ως όρο στο λεξιλόγιο της πολιτικής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να διάβασε το άρθρο του κ. Τσίπρα στην Εφ. ΣΥΝ και να διαφωνεί με τη θέση του ότι «Το κορίτσι του Κολωνού είναι δικό μας παιδί. Και έχουμε συλλογική ευθύνη γιατί δεν μπορέσαμε ως κοινωνία να το προστατεύσουμε».
Είναι αυτές οι είκοσι λέξεις σε σύνολο 800, που γράφτηκαν για να δικαιολογηθεί ένα άρθρο, στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μηρυκάζει και αναδιατυπώνει με πονηρό τρόπο τερατώδεις διανοητικές συλλήψεις του διαδικτυακού εσμού, και τα σερβίρει ως κυρίαρχο αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Το κοριτσάκι του Κολωνού, ο πατέρας με τους δαίμονες, η μάνα σε ρόλο ηρωίδας παρμένη από δακρύβρεχτο μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς, ο βιαστής κομματάρχης, η εκκλησία, η εμπορία ανθρώπων, οι ανυπεράσπιστοι φτωχοί που αφήνονται στις τύχες τους, οι άρπαγες και οι βιαστές με τα κοστούμια, τα παιδιά των πλουσίων που έχουν πρόσβαση στο Δημόσιο και στα Ταμεία.

Δυσκολεύομαι ειλικρινά να αποδεχθώ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί όλα όσα υπονοεί το άρθρο, που μετά βεβαιότητας δεν έγραψε ωστόσο είναι εντελώς αδύνατο να μην διάβασε ή να μην ενέκρινε τη δημοσίευσή του. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν φεύγει ούτε γραμμή ανακοίνωσης χωρίς την προεδρική έγκριση. Όχι ένα ολοσέλιδο άρθρο, στη ναυαρχίδα του αντιπολιτεύομενου τύπου, στο οποίο η κεντρική ιδέα είναι ότι οι πράξεις και η…ανηθικότητα της κυβέρνησης έχουν σπρώξει την κοινωνία στην ηθική έκπτωση, στον αγριαναθρωπισμό και στην υπόθαλψη των εγκληματιών.

Εάν το άρθρο δεν αποκηρυχθεί ως προς την ουσία και τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει ο κ. Τσίπρας θα θεωρείται ως ιθύνων νους και ως σηματωρός της πορείας προς τον βάλτο. Μέχρι τις κάλπες...
Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: