Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Ρωσοφιλία και αριστερό μπλοκ δυσκολεύουν τον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ηττοπαθή επένδυση στη μετεκλογική σύζευξη αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων με το πολιτικό αμπαλάζ της προοδευτικής διακυβέρνησης. 
Αυτή η στρατηγική επιμονή είναι ανοιχτή στην ερμηνεία ότι επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από την προσώρας, πολιτική απάρνηση, του ΠΑΣΟΚ, που είναι ο βασικός πόλος, της «τερατογένεσης» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όμως στα… αριστερά πέριξ της κεντροαριστερής πολυκατοικίας καταγράφεται μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα. Δραστηριότητα για την οποία, η κριτική ματιά έμπειρων κοινοβουλευτικών, θα... μπορούσε να αποδώσει μια παράλληλη στόχευση της Κουμουνδούρου. Αυτή δεν είναι άλλη από μια παράλληλη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, να στεγανοποιήσει από διαρροές το χώρο όπου σημειώνονται ζυμώσεις που προλειαίνουν το έδαφος μιας αριστερής συνεργασίας, καθώς επίσης νέοι σχηματισμοί.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει το νεοσύστατο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το «Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης». Όσο ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην πολιτική ακροβασία για τον πραγματικό ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν τόσο ο πάλαι ποτέ σύντροφός του λαμβάνει αναφανδόν καθαρή θέση υπέρ του «αρχιστράτηγου» της πρώτης προσπάθειας βίαιης επαναχάραξης των συνόρων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο υπουργός που εντέλλετο από τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση της «πρώτης φοράς» για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το περιβάλλον και την ενέργεια λανσάρει και μια κομματική αφίσα με την επιγραφή «“Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ”».
Δίπλα στη φωτογραφία του ιδρυτή του ΔΗΚΕΑ, υπάρχει το «Ζ», το γνωστό έμβλημα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Ο κ. Λαφαζάνης υπερασπιζόμενος μάλιστα τις φιλορωσικές αναφορές του πολιτικού σχηματισμού στον οποίο ηγείται αναφέρει σε ανάρτησή, με την οποία αναδημοσιεύει συνέντευξή του: «Συντασσόμαστε με τον ρωσικό λαό διότι ο αγώνας του δεν αφορά μόνο την προστασία των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, ούτε μόνο την ασφάλεια της Ρωσίας και τη ματαίωση των σχεδίων αποδυνάμωσης της και στη συνέχεια ελέγχου και τεμαχισμού της.
Ο αγώνας της Ρωσίας σήμερα εκ των πραγμάτων είναι πολύ ευρύτερος και αμφισβητεί την αποικιοκρατία που εδώ και πάνω από 300 χρόνια έχει επιβάλλει ο Δυτικός αγγλοσαξωνικός κόσμος στον πλανήτη…»

Στην προεκλογική ρεκλάμα, εντάσσεται και η προβολή του πρόσφατου ταξιδιού στην Αγία Πετρούπολη μαζί με άλλα στελέχη του νέου κόμματος που θα μπει, όπως όλα δείχνουν, στον «μαραθώνιο» του σταυρού από τα «κουλουάρ» … στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ίδιο διάδρομο μάλιστα οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αποτυπώνουν έναν συνωστισμό, ανησυχητικό για τα προεκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να συμπιέσει τους αριστερούς σχηματισμούς που θα «τρέξουν» από αυτούς την «κούρσα» του 2023.

Άλλωστε το πρώην κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Λαϊκή Ενότητα έχει επίσης απευθύνει αριστερό προσκλητήριο, με παραλήπτες το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αυτές τις αριστερές «συντεταγμένες» δείχνουν να συντονίζονται οι «πυξίδες» ΜέΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την προσέλκυση των οποίων ερίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά» μπορεί βάσιμα να θεωρηθεί ένας προεκλογικός πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα και στις αντισυσπειρώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να επιτύχουν στην γύρω από την κάλπη της απλής αναλογικής, στελέχη που βρέθηκαν στις μπροστινές γραμμές της «πρώτης φοράς», όπως ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας, αλλά και τέσσερις πρώην υπουργοί όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νίκος Χουντής, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κώστας Ήσυχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: