Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Ενόχληση Μαξίμου για Βρυξέλλες, νέες ζυμώσεις για ευρωπαϊκή αντίδραση

Δυσαρεστημένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου από την μεγάλη δυσκολία που καταγράφεται στις Βρυξέλλες στο να ληφθεί απόφαση για ευρωπαϊκή αντίδραση στο ενεργειακό τσουνάμι ανατιμήσεων. 
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των 27 να βρουν μια κοινή συνισταμένη στην Πράγα, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μία ακόμα ευκαιρία στο τέλος της εβδομάδας στη βελγική πρωτεύουσα. Για μία ακόμα φορά η Ευρώπη των 27 δείχνει σημάδια ανικανότητας στο να... αποκτήσει κοινό βηματισμό, στοιχείο που «πληρώνει» στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει εκ νέου στην επιβολή πλαφόν του αερίου. 
Μπορεί στην Πράγα η συζήτηση να απομακρύνθηκε από αυτή την εκδοχή , στο Μέγαρο Μαξίμου όμως δεν παρατάνε τις προσπάθειες. Ήδη εστάλη επιστολή που υπέγραψαν πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα κοινών προμηθειών με απώτερο στόχο την συγκράτηση των τιμών μέσα από την μείωση της επίδρασης του δείκτη TTF.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τί τελικώς θα συμβεί και με αυτή την πρωτοβουλία, η αλήθεια όμως είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων έστω και εάν η Γερμανία με τους δορυφόρους της δεν λένε να αντιληφθούν το τί σημαίνει ευρωπαϊκή συνοχή του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα έχει προηγηθεί στα μέσα της εβδομάδας η παρουσίαση των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θεωρητικά θα πρέπει να κινούνται στην λογική της Αθήνας.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δε δείχνει να περιμένει τα πάντα από τις Βρυξέλλες.
 
Οι επιδοτήσεις συνεχίζονται και τα μέτρα στήριξης θα εφαρμόζονται στα όρια του προϋπολογισμού μέχρι νεοτέρας. Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης θέλει να δείξει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση του είναι δίπλα τους και αντιλαμβάνεται την σκληρή καθημερινότητα.

Η αντιμετώπιση άλλωστε της ενεργειακής κρίσης είναι το πρώτο ζητούμενο για το σύνολο της κοινωνίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τον χειμώνα να έρχεται απειλητικά. Τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων (400 εκ.ευρώ) που ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης στη Βουλή θα προστεθούν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ ετοιμάζονται στην ίδια προσπάθεια να ενταχθούν και άλλα ποσά προκειμένου η τιμή στον καταναλωτή να φτάσει σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ,ενώπιον των προέδρων των ΝΟΔΕ, το Σάββατο η μάχη εναντίον της ακρίβειας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση , η οποία θα κρίνει ουσιαστικά και το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: