Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Η λέξη κλειδί και το μήνυμα Mητσοτάκη στον Ερντογάν

Με μία λέξη που δε χρησιμοποιεί συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν. 
Σε μία αποστροφή της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «επιφυλακή».
Πιο συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «… Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας»...
Η λέξη «επιφυλακή» προφανώς και δε χρησιμοποιήθηκε τυχαία. Από μόνη της περιέχει τη λογική της κλιμάκωσης σε στρατιωτικό επίπεδο, στέλνοντας ουσιαστικά σήμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ειδικά όταν η λέξη φεύγει από το στόμα του πρωθυπουργού, τότε καθίσταται αυτομάτως ακόμα πιο ουσιαστική.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να στήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πού το πάει ο Ερντογάν γι' αυτό και η χώρα μας προετοιμάζεται χωρίς να επιθυμεί την κλιμάκωση.


Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παρασυρθούν από την ανέξοδη τακτική του Τούρκου Προέδρου , με κυβερνητικά στελέχη να βλέπουν πίσω από τις επιλογές της Άγκυρας τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές. Όπως έχει ήδη σημειώσει το Liberal.gr άλλωστε, o κ.Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους συνεργάτες ότι δεν σκοπεύει να σηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, βάζοντας το ευαίσθητο αυτό θέμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Παράλληλα όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αφήνει τις προκλήσεις αναπάντητες. Κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Αθήνας είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μέσα από την εμπέδωση της βορειοατλαντικής συμμαχίας γιαυτό και το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στην οδό των στοχευμένων απαντήσεων μέσω της θεσμικής οδού, κάτι που ήδη έγινε με τις επιστολές προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι όποτε απαιτείται δε θα υπάρχει κλιμάκωση και από ελληνικής πλευράς.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη δημιουργία διεθνών συμμαχιών για τη χώρα μας σε αυτήν τη τόση κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δε λέει να τελειώσει και η ενεργειακή κρίση φαίνεται να βαίνει προς κορύφωση.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Ισπανία για την Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ε.Ε, όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το ταξίδι στην Πράγα για την Άτυπη Σύνοδος της Ε.Ε.

Κώστας Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: