Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Η «ξεστρατισμένη» Αριστερά

Ήταν εντυπωσιακά χθες και το γεγονός και η αντίδραση της Αριστεράς. 
Η επέμβαση της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη βρήκε ένα ακόμη «άνθος του κακού», ριζωμένο εδώ και χρόνια στο μπουκέτο των προβλημάτων παρανομίας που αντιμετωπίζουν κάποια από τα πανεπιστήμια.
Σε έφοδο παρουσία εισαγγελέα (άρα καμία υποψία για αστυνομική παρανομία), συνελήφθησαν 13 άτομα στη φοιτητική εστία και άλλα 9 σε παρακείμενα σπίτια, καθώς η έρευνα στον πανεπιστημιακό χώρο συνδυάστηκε και με έρευνα σε σπίτια υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες...
Η επιχείρηση διεξήχθη διότι η φοιτητική εστία είχε μετατραπεί σε ορμητήριο και καταφύγιο για κακοποιούς, με ιδιαίτερα έντονη δράση -ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών- στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Αθήνας. 
Δηλαδή οι τύποι έχοντας ως άντρο την φοιτητική εστία, εξορμούσαν, παρανομούσαν, και κατέφευγαν ανενόχλητοι στην ασφάλεια του πανεπιστημιακού ασύλου!

Μεταξύ των συλληφθέντων και 30χρονος αλλοδαπός σκέτο λουλούδι, για τον οποίο εκκρεμούσαν 4εντάλματα σύλληψης για ληστείες, όπλα και ναρκωτικά! Ο 30χρονος επιτέθηκε με κατσαβίδι σε γυναίκα αστυνομικό και αυτή τον πυροβόλησε στα πόδια και την κοιλιακή χώρα, κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου.
Πώς αντιμετώπισε η Αριστερά όλα αυτά; Δυσαρεστήθηκε αφενός για την έφοδο της αστυνομίας, αφετέρου για τους πυροβολισμούς της αστυνομικού εναντίον του κακοποιού με το κατσαβίδι, ο οποίος πρόλαβε να την τραυματίσει στο χέρι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ξενοδοχοϋπάλληλος το επάγγελμα, εξέφρασε επιχειρησιακή άποψη για το πώς έπρεπε να δράσει η αστυνομία: Αφού είχαν απέναντι έναν τέτοιο κακοποιό, θα έπρεπε να υπάρχει άλλο επιχειρησιακό σχέδιο. «Και όταν αυτός είχε ένα κατσαβίδι οι πέντε πυροβολισμοί δικαιολογούνται;», διερωτήθη (αν την ξεκοίλιαζε ή τη χτυπούσε στην καρδιά, ή αν της έβγαζε κανα μάτι, θα εξέφραζε απλώς τη λύπη του).

Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βλαχάκης, κατά δήλωσή του έφτασε μετά το περιστατικό και τη διακομιδή του συλληφθέντος στο νοσοκομείο. Παρόλα αυτά «είχε επιτήρηση σε λίγη ώρα», και είπε πως το «επεισόδιο ξεκίνησε με τους πυροβολισμούς από την πλευρά των αστυνομικών, στα 30 μέτρα που είναι η στάση που ήταν γεμάτη φοιτητές» - καταγγελία που θα είχε νόημα αν υπήρχαν τυφλοί πυροβολισμοί. Και ως κερασάκι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε την ίδια ημέρα το απόγευμα σε διαδήλωση κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Υπάρχει μια ποιοτική μεταβολή στην Αριστερά την τελευταία 10 -15ετία. Πάντα ήταν ανεκτική προς το παράνομο, στο «λούμπεν προλεταριάτο» για δύο λόγους. 
Αφενός το θεωρούσε κοινωνικό παράγωγο της καπιταλιστικής κοινωνίας, που με την έλευση του σοσιαλισμού θα εξαλείφετο αφού θα άλλαζαν οι σχέσεις παραγωγής και κανείς δεν θα ένιωσε παραπεταμένος από το «σύστημα». Όλοι θα είχαν ίσες ευκαιρίες και θα εργάζονταν συντροφικά μαζί για το κοινό καλό.
Αφετέρου το θεωρούσε «ταξικό σύμμαχο» στον αγώνα της για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αλλωστε παρότι δεν είναι αναρχικοί, δεν ενστερνίστηκαν την άποψη του Μαρξ ότι το λούμπεν προλεταριάτο δεν είναι δύναμη ανατροπής, αλλά εκείνη του Μπακούνιν, ότι «η επανάσταση θα έρθει από τη μορφωμένη άνεργη νεολαία, από τους περιθωριακούς κάθε τάξης, συμμορίτες, ληστές φτωχές μάζες…».

Βέβαια, ίσως κάπου υπερβάλουμε. Ειδικά οι συριζαίοι δεν έχουν διαβάσει τους κλασικούς του μαρξισμού ή του αναρχοσυνδικαλισμού. Απλώς ενσωμάτωσαν τις απόψεις της νέας δικαιωματικής αμερικανικής Αριστεράς, τις οποίες αρχικά υποδέχτηκε η κεντρο-ευρωπαϊκή Αριστερά, και της οποίας το σήμα έφτασε στον ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το ΚΚΕ.


Μικρή σημειολογική ένδειξη: Ο ΣΥΡΙΖΑ εν έτει 2007 (14/03) εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία ερωτάτο η κυβέρνηση δι’ υπογραφής Φώτη Κουβέλη, για την «κατάσταση των λαθρομεταναστών στο φορτηγό πλοίο «Rita»
Στη συνέχεια, υιοθετώντας την πολιτική ορθότητα, έγιναν όλοι «πρόσφυγες» στη ρητορική του, και όσοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «λαθρομετανάστες» ήταν χρυσαυγίτες, φασίστες, ρατσιστές.

Η επέμβαση της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη δεν είχε φυσικά να κάνει με κάποια αστυνόμευση στη διακίνηση ιδεών, αλλά με σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών που δεν είχαν δικαίωμα να κατοικούν στη φοιτητική εστία, και τους οποίους το «ρωμαλέο κίνημα» άφηνε στην ησυχία τους να διακινούν τα ναρκωτικά τους και να οργανώνουν τις ληστείες τους.
Και νομίζουν ότι με τέτοιες καταγγελίες θα ριζοσπαστικοποιήσουν τον λαό εναντίον της ανάλγητης αστυνομικής χούντας Μητσοτάκη! Και μετά θέλουν να τους ψηφίσουν αυτοί τους οποίους βρίζουν ως «κυρ Παντελήδες» και οι οποίοι είναι υπέρ της της πανεπιστημιακής ευταξίας. Αλλά τους φταίνε οι «πετσωμένες» δημοσκοπήσεις, και όσοι τους επισημαίνουν ότι έχουν ξεστρατίσει, και όχι ο εαυτός τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: